Letland

Riga

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Letland

Het nationale team van Letland is actief onder de bijnaam Sarkanbaltsarkanie, dat refereert aan de vlag van het land (rood-wit-rood). Het team is één keer actief geweest op een eindronde.

  • Het nationale team van Letland maakt deel uit van de LFF
  • Het land behoorde decennia tot de Sovjet-Unie
  • In 2004 nam het team deel aan het EK
  • Letland was nog nooit actief op een WK

Tweede toernooideelname als ultieme droom

De Latvijas Futbola Federācija (LFF) werd opgericht in 1921. Er werd ook een nationale ploeg opgetuigd, dat in september 1922 debuteerde met een 1-1 gelijkspel tegen Estland. Letland deed een gooi naar deelname aan het WK van 1938, maar verloor de beslissende wedstrijd tegen Oostenrijk met 2-1.

Letland werd in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie. Pas in 1991 werd het land onafhankelijk verklaard, waardoor het nationale team in ere werd hersteld. In de jaren negentig bleef Letland onder meer overeind tegen Denemarken (destijds Europees kampioen) en Spanje, maar deelname aan een eindtoernooi zat er voor het einde van de twintigste eeuw niet in.

EK-debuut

In september 2002 ging de nieuwe EK-kwalificatiefase van start. Letland debuteerde met een 0-0 gelijkspel tegen Zweden, waarna een uitstekende serie werd neergezet. Zweden werd groepswinnaar, maar verloor de laatste thuiswedstrijd met 0-1 van Letland. Spits Maris Verpakovskis maakte het beslissende doelpunt en schoot zijn land daarmee naar de play-offs. In de play-offwedstrijden was Verpakovskis opnieuw van grote waarde door tegen Turkije de 1-0 (thuis) en de 2-2 (uit) voor zijn rekening te nemen.

Turkije werd over twee wedstrijden met 3-2 verslagen door Letland, dat daarmee voor het eerst in de geschiedenis een EK-ticket behaalde. Voor het eindtoernooi in Portugal werd de Letse formatie ingedeeld in een loodzware groep met Nederland, Duitsland en Tsjechië. Letland stuntte door de Duitsers op 0-0 te houden, maar werd uitgeschakeld door nederlagen tegen de Tsjechen (1-2) en de Nederlanders (0-3). Het enige EK-doelpunt van de Letten werd andermaal geproduceerd door Verpakovskis.

Met 29 doelpunten in 104 wedstrijden is Verpakovskis de eeuwige topscorer van Letland. De spits begon en eindigde zijn carrière bij Liepājas Metalurgs, maar speelde tussendoor ook nog voor verschillende clubs in het buitenland. Zo deed hij onder meer Dinamo Kiev, Getafe, Hajduk Split en Celta de Vigo aan.

Nieuw ticket ver weg

Na het EK van 2004 heeft Letland verschillende pogingen ondernomen om nogmaals kwalificatie af te dwingen voor een grote eindronde. Tot en met het WK van 2022 was dit telkens zonder succes. Letland is daardoor ook afgezakt naar de grijze middenmoot van de FIFA-ranking, waarop het in 2009 nog de 45ste positie aantikte.

Laatste update: 22 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie