Estland

Tallinn

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Estland

Het nationale team van Estland is nog nooit actief geweest op een grote eindronde (EK of WK). In maart 2012 werd wel de beste prestatie ooit gerealiseerd: een 47ste plek op de FIFA-wereldranglijst.

  • Het nationale team van Estland maakt deel uit van de EJL
  • De bijnaam van het team luidt ‘Sinisärgid’
  • Het land was nog nooit actief op een EK of WK
  • In 1924 speelde men in de voorronde van de Olympische Spelen

Hoofdtoernooi nog altijd onhaalbaar

De voetbalbond van Estland, de Eesti Jalgpalli Liit (EJL), werd opgericht in 1921. Een jaar eerder speelde de nationale ploeg voor het eerst in de geschiedenis een officiële interland. Een groot succes werd dat overigens niet, aangezien Finland op 17 oktober 1920 in Helsinki een duidelijk maatje te groot bleek: 6-0. Finland bleek in 1922 zelfs met 10-2 te sterk en dat is samen met de 10-2 nederlaag tegen Duitsland in 2019 nog altijd een record.

In 1924 mocht Estland deelnemen aan de Olympische Zomerspelen in Parijs. De Sinisärgid speelden in de voorronde tegen de Verenigde Staten, die met 1-0 te sterk waren. Het is vooralsnog het enige grote toernooi waar voetballers uit Estland hun kunsten vertoonden.

Geen eindtoernooien

Estland greep in 1934 en 1938 naast een ticket voor het WK. In 1940 werd het land geannexeerd door de Sovjet-Unie en dat bleef het geval tot 1991. Het nationale team mocht vanaf 1992 weer FIFA-erkende interlands afwerken, maar de beginjaren waren totaal geen succes. Van de twintig kwalificatiewedstrijden voor de eindtoernooien van 1994 (WK) en 1996 (EK) verloor het team maar liefst negentien keer. Alleen tegen Malta werd een gelijkspel behaald.

Estland bleef in de daaropvolgende kwalificaties een uiterst bescheiden positie innemen. Incidenteel noteerde het nationale team nog wel aardige prestaties, maar dat bleek niet voldoende om mee te doen om de bovenste plaatsen in de groep. In het begin van de 21ste eeuw stond Estland overigens onder leiding van twee Nederlanders: Arno Pijpers (2000-2004) en Jelle Goes (2004-2007). Laatstgenoemde was daarvoor al assistent-bondscoach.

In september 2013 stuntte Estland bijna ten koste van het Nederlands elftal. Na de openingstreffer van Arjen Robben zorgde Konstantin Vassiljev middels een dubbelslag voor een sensationele 2-1 voorsprong in Tallinn, maar Robin van Persie wist in extremis vanaf de penaltystip een punt te redden voor de oranjehemden. Na deze wedstrijd kreeg Louis van Gaal het aan de stok met SBS-verslaggever Hans Kraaij jr., die de Nederlandse bondscoach feliciteerde met het gelijkspel.

Laatste update: 21 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie