België groepswinnaar dankzij uitblinker Lukaku

Romelu Lukaku heeft zondagavond een hoofdrol opgeëist in de EK-kwalificatiefase. De spits van België besliste hoogstpersoonlijk de thuiswedstrijd tegen Azerbeidzjan: 5-0.

Spits maakt er vier tegen Azerbeidzjan

De hoofdrol van Lukaku begon al voor het eerste fluitsignaal. In Brussel werd per abuis het volkslied van Zweden afgespeeld in plaats van de versie van Azerbeidzjan. De spits van AS Roma had in de gaten dat er iets niet klopte en besloot officials opdracht te geven om de fout te herstellen.

Azerbeidzjan was Lukaku dankbaar, maar op het veld toonde de spits geen genade. De Belg scoorde voor rust maar liefst vier keer voor de Rode Duivels. Tussen de zeventiende en 37ste minuut wist de aanvoerder toe te slaan, waardoor de tweede helft een formaliteit werd. Bij een 1-0 stand kreeg Eddy Israfilov zijn tweede gele kaart, waardoor Azerbeidzjan sowieso een verloren wedstrijd speelde.

De tweede helft leek afgesloten te worden zonder doelpunten, maar in extremis mocht het publiek toch nog een keer juichen. Leandro Trossard bepaalde de eindstand op 5-0. België sluit deze kwalificatie af met twintig punten uit acht wedstrijden. Daarmee blijft het land Oostenrijk (negentien punten) voor in Groep F.

Zweden verslaat Estland

In Brussel werd overigens aanvankelijk het Zweedse volkslied gespeeld. Datzelfde volkslied klonk ongeveer gelijktijdig ook in Solna, waar Zweden de kwalificatiefase afsloot tegen Estland. Viktor Claesson en Emil Forsberg beslisten dit affiche: 2-0.

Gaat België hoge ogen gooien in Duitsland?