Denemarken

Kopenhagen

Prijzenkast

1x Europees kampioen

Het laatste nieuws over Denemarken

Het nationale team van Denemarken heeft de bijnaam Danish Dynamite meegekregen. Het Scandinavische land schreef in 1992 voetbalgeschiedenis door Europees kampioen te worden.

  • Het nationale team van Denemarken maakt deel uit van de DBU
  • De bijnaam van het team luidt ‘Danish Dynamite’
  • In 1992 werd Denemarken Europees kampioen
  • Eigenlijk zou het land niet eens deelnemen aan dat toernooi
  • Op het WK is de kwartfinaleplaats van 1998 de beste prestatie

Heimwee naar de stuntploeg van 1992

Denemarken debuteerde op de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Er werd in de eerste ronde afgerekend met Frankrijk (9-0), maar dit betrof een B-team en geldt daarom niet als officiële interland. In de halve finale (tweede ronde) stond de Deense formatie tegenover de A-ploeg van Frankrijk en dus gaat die krachtmeting de boeken in als eerste interland. Mede dankzij tien goals van Sophus Nielsen werd een 17-1 overwinning behaald en dat is nog altijd een record. Goud leverde dit echter niet op, aangezien Groot-Brittannië in de finale met 0-2 te sterk bleek.

WK-geschiedenis

De WK-droom van Denemarken kwam pas relatief laat op gang. Voor de Tweede Wereldoorlog nam het nationale team niet deel aan de kwalificatiefase en dat veranderde niet meteen na de oorlog. Het eindtoernooi van 1958 werd de eerste WK-missie van de Denen, maar dat mislukte. Sterker nog: pas in 1986 mochten de Scandinaviërs voor de allereerste keer deelnemen aan het wereldkampioenschap. Mede dankzij een 2-0 zege op West-Duitsland wonnen de Denen hun groep, maar in de achtste finale bleek Spanje een maatje te groot (5-1).

Twaalf jaar na het WK-debuut keerde Denemarken terug op het wereldkampioenschap. In Frankrijk werd het vooralsnog beste resultaat ooit neergezet door de kwartfinale te bereiken. Achter het gastland (de latere wereldkampioen) plaatsten de Denen zich voor de achtste finale, waarin werd afgerekend met Nigeria: 1-4. De formatie van toenmalig bondscoach Bo Johansson ging met 3-2 onderuit in de kwartfinale tegen Brazilië, mede dankzij een dubbelslag van Rivaldo.

In 2002 en 2018 overleefde Denemarken de groepsfase van het WK, maar de kwartfinale werd niet nogmaals bereikt. In de tussenliggende jaren stelde de nationale ploeg teleur. Naast twee gemiste eindtoernooien strandde Denemarken op het WK 2010 in de groepsfase. Na het succesvolle EURO 2020 dachten de Denen op het WK van 2022 hoge ogen te kunnen gooien, maar niets bleek minder waar: met één punt (0-0 tegen Tunesië) vloog het team roemloos naar huis.

EK-geschiedenis

Het EK-debuut van Denemarken dateert van 1964. In Spanje ging het elftal in de halve finale ten onder door de Sovjet-Unie (0-3), waarna de troostfinale verloren ging door toedoen van Hongarije. Denemarken ontbrak vervolgens vier opeenvolgende edities op het EK, maar herpakte zich in 1984 door opnieuw de halve finale te bereiken. Spanje had een strafschoppenserie nodig om de finale te bereiken. Preben Elkjær Larsen liet als enige een strafschop onbenut.

In 1992 schreef Denemarken voetbalgeschiedenis door het EK te winnen. De Denen eindigden in de kwalificatiefase nog achter Joegoslavië, maar dit land moest zich terugtrekken vanwege de oorlogen. In tegenstelling tot de romantische verhalen over vakantie vierende internationals had het team al rekening gehouden met dit scenario. Met spelers als Kasper Schmeichel, Jan Heintze en Brian Laudrup werd in de halve finale afgerekend met titelhouder Nederland alvorens Duitsland in de finale met 2-0 werd verslagen.

Zorgen om Eriksen tijdens EURO 2020

Denemarken had ook in 2021 uitzicht op de EK-finale. Het toernooi begon nog dramatisch met een 0-1 nederlaag tegen Finland, maar vooral vanwege het uitvallen van sterspeler Christian Eriksen. De oud-Ajacied werd getroffen door een hartstilstand, maar dankzij snel ingrijpen van medespelers én medici wist hij te overleven. Na een nederlaag tegen België volstond een 1-4 zege op Rusland vervolgens voor de knock-outfase. Wales en Tsjechië werden opzij gezet alvorens het in de verlenging van de halve finale bezweek tegen Engeland (2-1).

In 2024 hoopte Denemarken dit succes te herhalen. Het eindtoernooi in Duitsland verliep echter teleurstellend: drie gelijke spelen in de groepsfase en een 0-2 nederlaag tegen gastheer Duitsland in de achtste finale.

Laatste update: 11 juli 2024

Populaire spelers Denemarken

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie