Rasmus Højlund

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Rasmus Højlund

Rasmus Højlund is een Deense spits. De international van Denemarken verruilde het Italiaanse Atalanta Bergamo in de zomer van 2023 voor Manchester United.

  • Højlund speelt momenteel voor Manchester United
  • De spits werd in 2023 opgepikt bij Atalanta Bergamo
  • Hij speelde eerder voor FC Kopenhagen en SK Sturm Graz
  • Højlund debuteerde in 2022 voor Denemarken

Clubcarrière

Rasmus Winther Højlund werd op 4 februari 2003 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij komt uit een sportieve familie. Zijn vader Anders Højlund had een bescheiden profcarrière als voetballer, waar broers Emil en Oscar ook werken aan een loopbaan in het betaald voetbal.

Doorbraak bij FC Kopenhagen

Højlund groeide op in Hørsholm, op zo’n 25 kilometer van Kopenhagen. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Hørsholm-Usserød Idrætsforening (HUI). De aanvaller speelde zich in de kijker bij Brøndby IF om zich in 2017 in de jeugdopleiding van FC Kopenhagen te voegen. Højlund doorliep de hoogste jeugdelftallen en debuteerde op zeventienjarige leeftijd in de uitwedstrijd tegen Aarhus GF (0-1 overwinning) in de hoofdmacht.

In 2020 speelde Højlund vijf officiële wedstrijden voor FC Kopenhagen, waarvan vier in de Superligaen. In de eerste helft van 2021 kwam de spits tot 27 wedstrijden en daarin wist hij vijfmaal doel te treffen. Opmerkelijk genoeg scoorde Højlund geen enkele keer in de Deense competitie, maar in internationaal verband sloeg hij des te makkelijker toe. De getalenteerde Deen maakte er drie in de voorrondes van de Conference League en twee in het hoofdtoernooi.

Eén jaar bij Sturm Graz

Højlund vertrok in de zomer van 2021 bij FC Kopenhagen. Hij vertrok voor amper twee miljoen euro naar het Oostenrijkse Sturm Graz, waar de kwaliteiten van de spits naar boven kwamen: scoren. Na een dubbelslag in zijn debuutwedstrijd tegen WSG Tirol (2-2) liep de teller op naar twaalf doelpunten in slechts 21 officiële wedstrijden. In juli 2022 kreeg hij RB Salzburg op de knieën (2-1) door tweemaal te scoren.

In het shirt van Atalanta Bergamo (Pro Shots)

Sensatie in Bergamo

In augustus 2022 werd Højlund weggekocht door Atalanta Bergamo, dat de gelimiteerde transfersom van ruim zeventien miljoen euro activeerde. In Italië wist de spits in zijn debuutseizoen meteen de dubbele cijfers aan te tikken: tien doelpunten in 34 officiële wedstrijden. Ook fungeerde Højlund viermaal in de rol van aangever. Hij verdiende daarmee opnieuw een transfer, met ditmaal Manchester United als bestemming.

Manchester United

Højlund debuteerde op 3 september 2023 voor Manchester United in de Premier League-clash met Arsenal (3-1 nederlaag). Zeventien dagen later maakte de spits in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München (4-3 nederlaag) zijn eerste doelpunt voor The Red Devils. Waar de Deen in het miljoenenbal ondanks de povere prestaties relatief makkelijk wist te scoren, daar raakte hij in de competitie pas op 26 december verlost van de hatelijke nul. Thuis tegen Aston Villa maakte Højlund de ommekeer compleet door de eindstand op 3-2 te bepalen.

In actie voor Manchester United (Pro Shots)

Interlandcarrière

Højlund debuteerde op 22 september 2022 in de nationale ploeg van Denemarken. In de Nations League-wedstrijd tegen Kroatië (2-1 nederlaag) verscheen de spits na exact een uur spelen binnen de lijnen als vervanger van Thomas Delaney. Met twee interlands op zak werd Højlund niet geselecteerd voor het WK 2022 in Qatar, maar in 2023 werd hij door bondscoach Kasper Hjulmand weer aan de groep toegevoegd. Højlund maakte in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland meteen een hattrick en was daarmee verantwoordelijk voor de 3-1 zege.

Als international van Denemarken wist Højlund opvallend makkelijk te scoren. In het eerste deel van 2023 maakte hij ook doelpunten tegen Kazachstan (tweemaal) en Slovenië.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie