Brøndby IF

Brøndbyvester

Prijzenkast

11x landskampioen

7x bekerwinnaar

1x Royal League

Het laatste nieuws over Brøndby IF

Brøndby IF, voluit Brøndbyernes Idrætsforening, is een Deense voetbalclub uit Brøndbyvester. Thuiswedstrijden van Drengene fra Vestegnen (‘De jongens van Vestegnen’) worden afgewerkt in het Brøndby Stadion, dat plaats biedt aan 29.000 fans.

  • Brøndby IF speelt momenteel in de Superligaen
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Brøndby Stadium
  • De bijnaam van het team luidt ‘Drengene fra Vestegnen’
  • Brøndby IF won elf landstitels en zeven bekers
  • De familie Laudrup is nauw verbonden aan de club

Van kleine fusieclub naar Deense topclub

Brøndby IF werd op 3 december 1964 opgericht na een fusie tussen Brøndbyøster IF and Brøndbyvester IF. In het debuutseizoen speelde de club in de Deense Serie 1 (amateurniveau). Na drie seizoenen op het zesde niveau van Denemarken promoveerde de club naar de Sjællandsserien, dat na een aantal moeizame seizoenen de opstap bleek naar de Danmarksserien.

In 1973 werd Per Bjerregaard na een langdurige voetbalcarrière voorzitter van Brøndby IF. Hij besloot meteen om een trainerswissel door te voeren. Voormalig Deens international Finn Laudrup werd als speler/trainer in huis gehaald, waardoor ook zijn twee getalenteerde zoons in de club werden opgenomen: Brian en Michael Laudrup. Beide broers groeiden later uit tot internationals van Denemarken, waar zij hun loopbaan afsloten in het shirt van Ajax.

Promotie naar profniveau

Laudrup senior ontwikkelde een aanvallende speelstijl bij Brøndby IF. Hij leidde de club in 1974 meteen naar het derde niveau van Denemarken, maar koos in 1976 voor de overstap naar een club uit de hoogste divisie (KB). Zijn vertrek zorgde niet voor paniek in Brøndbyvester. Ook met een nieuwe technische staf bleef Brøndby IF zich doorontwikkelen als club en dat leidde in 1977 tot promotie naar de tweede divisie.

Met Finn Laudrup als speler promoveerde Brøndby IF in 1982 naar de hoogste divisie van Denemarken. Senior besloot op 36-jarige leeftijd af te zwaaien, maar zijn zoon Michael Laudrup keerde dat jaar terug van een verblijf bij KB. De aanpassing op het hoogste niveau verblijf uitstekend. Mede dankzij twee doelpunten van de jonge Laudrup werd de eerste wedstrijd tegen B 1909 meteen met klinkende cijfers gewonnen: 7-1. Hij verdiende dat seizoen de trofee Speler van het Jaar in Denemarken door vijftien goals te produceren. Brøndby IF eindigde op een respectabele vierde plaats.

Laudrup werd in 1983 verkocht aan het Italiaanse Juventus, dat voor Deense begrippen een recordbedrag neertelde. Sportief betekende dit op korte termijn een aderlating, maar het transferbedrag maakte het wel mogelijk om de club door te ontwikkelen. Brøndby IF bleef meedraaien in de topdrie en wist in 1985 voor het eerst in de geschiedenis de landstitel binnen te slepen.

Topclub in Denemarken

Brøndby IF is sinds de oprichting van 1964 nooit gedegradeerd. De club groeide uit tot een vertrouwde naam in de top van de Deense Superligaen en had een belangrijk aandeel in het succes van Denemarken, dat zich in 1992 tot ieders verrassing tot Europees kampioen kroonde. Het nationale team bestond uit spelers met een Brøndby-achtergrond, waaronder doelman Peter Schmeichel en sterspeler Brian Laudrup.

Ten tijde van het EK 1992 stond de teller van Brøndby IF al op vijf landstitels. Twee daarvan werden behaald onder leiding van oud-international Morten Olsen, die later zowel Ajax als Denemarken leidde. Uitgerekend in 1992 remde de ontwikkeling van de club af door financiële problemen, maar de langzaamaan krabbelde het team weer op. In 1996 werd het kampioenschap opnieuw een feit.

Moeizame jaren na vertrek Laudrup

Michael Laudrup ging in 2002 aan de slag als trainer Brøndby IF. Hij leidde de club in 2005 naar de Deense titel, de tiende in totaliteit. De voormalig topvoetballer werd in 2006 opgevolgd door de Nederlander René Meulensteen. De voormalig rechterhand van Manchester United-icoon Sir Alex Ferguson slaagde er niet in om nieuw succes tot stand te brengen. Al na zes maanden nam hij afscheid om de club af te schilderen als ‘een zeer zieke patiënt’.

Na het vertrek van Meulensteen slaagde Brøndby IF er niet in om een nieuwe succesformule te vinden. De Deense club zakte tussen 2007 en 2013 zelfs vier seizoenen af naar de middenmoot van de Superligaen, maar in de betere seizoenen lukte het evenmin om de elfde landstitel binnen te slepen. Pas in 2021 wist de zevenvoudig bekerwinnaar van Denemarken de vloek verbroken door eindelijk weer een kampioenschap te vieren.

Rivaliteit

FC Kopenhagen geldt als de aartsrivaal van Brøndby IF. Niet alleen ligt Brøndbyvester onder de rook van Kopenhagen, maar zij worden ook nog eens gezien als twee van de grootste clubs uit de Deense voetbalgeschiedenis. Onderlinge wedstrijden worden als Kopenhagen Derby betiteld.


Europees voetbal

Brøndby IF debuteerde in het seizoen 1986-1987 op het Europese strijdtoneel. De kampioen van Denemarken schakelde in de Europacup I achtereenvolgens Budapest Honvéd en BFC Dynamo Berlin uit, maar verslikte zich in de kwartfinale in de latere winnaar FC Porto (1-1 thuis, 1-0 uit). In de daaropvolgende jaren bleef Europees succes uit door toedoen van clubs als Club Brugge en Olympique Marseille. In het seizoen 1990-1991 werd nochtans de laatste vier van de UEFA Cup bereikt. AS Roma dwarsboomde een finale door over twee duels met 1-2 aan het langste eind te grijpen.

De UEFA Cup bleek Brøndby IF wel te liggen. In het seizoen 1996-1997 bereikte de Deense topclub de laatste acht, waar de achtste finales in de seizoenen 1993-1994 en 1995-1996 het eindstation bleek. Dergelijke successen zijn in de 21ste eeuw niet meer gerealiseerd. Verder dan de derde ronde kwam Brøndby IF niet.

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 2005-2006 vonden de enige confrontaties tussen Brøndby IF en een Nederlandse club plaats. In de voorrondes van de Champions League sleepte de Deense formatie een 2-2 gelijkspel uit het vuur dankzij een eigen doelpunt van Julen Escudé, maar in de returnwedstrijd bleek Ajax alsnog te sterk: 3-1. Ryan Babel en Wesley Sneijder (tweemaal) maakten de openingstreffer van Johan Elmander onschadelijk.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Brøndby IF gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Khalid Boulahrouz2013-2014
Sean Klaiber2023-heden
Remco van der Schaaf2009-2011

René Meulensteen heeft een verleden als hoofdtrainer van Brøndby IF. In de periode 2007-2007 stond hij er aan het roer.


Het stadion

Brøndby IF speelt sinds 1965 in het Brøndby Stadion. In eerste instantie betrof het ‘slechts’ een grasveld met atletiekbaan, maar gaandeweg verdween de atletiekbaan om ruimte te maken voor tribunes. De capaciteit van het stadion groeide en is inmiddels gestegen naar 29.000 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Brøndby IF

Wanneer is Brøndby IF opgericht?

Op 3 december 1964

Wat is het adres van het Brøndby Stadion?

Brøndby Stadion 30
2605 Brøndby
Denemarken

Wat is de capaciteit van het Brøndby Stadion?

29.000 plaatsen

Wat is de website van Brøndby IF?

Klik hier om Brøndby IF online te bezoeken

Waar kan ik Brøndby IF vinden op sociale media?

Brøndby IF is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 27 februari 2024

Populaire spelers Brøndby IF

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie