Ryan Babel

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Ryan Babel

Ryan Babel is een Nederlandse aanvaller. Hij is international van het Nederlands elftal en was het meest recentelijk actief voor het Turkse Eyüpspor.

  • Babel is momenteel clubloos
  • Namens Ajax debuteerde hij als profvoetballer
  • Zowel in Nederland als Turkije werd hij landskampioen
  • Met Jong Oranje won Babel het jeugd-EK
  • De rechtspoot speelde 69 interlands voor Oranje

Clubcarrière

Babel werd op 19 december 1986 geboren in Amsterdam. In 1992 werd hij aangemeld bij amateurclub SV Diemen, dat hij in 1992 inruilde voor ASV Fortius Amsterdam. De aanvaller werd in 1998 opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax en doorliep hier het volledige traject.

Ajax

Babel debuteerde op 1 februari 2004 in de hoofdmacht van Ajax. Trainer Ronald Koeman gunde de geboren Amsterdammer negentig minuten speeltijd in de Eredivisie-wedstrijd tegen ADO Den Haag (4-0). In het seizoen 2003-2004 bleef zijn aandeel steken op één wedstrijd en één assist, maar daarmee leverde hij wel een bijdrage aan het kampioenschap.

In november 2004 keerde Babel terug in de wedstrijdselectie van Ajax. Op de twintigste november mocht de aanvaller invallen tegen De Graafschap (0-5), waarbij het vierde doelpunt op zijn naam kwam te staan. In rap tempo wist hij een basisplaats te veroveren, waardoor zijn persoonlijke teller steeg naar 27 officiële wedstrijden (negen doelpunten). In de twee daaropvolgende seizoenen werd er in minimaal veertig wedstrijden een beroep op hem gedaan, met respectievelijk zeven en acht goals als rendement. Daar voegde hij in 2006-2007 acht assists aan toe.

Babel werd in zijn eerste Ajax-periode één keer landskampioen, twee keer bekerwinnaar en twee keer Johan Cruijff Schaal-winnaar.

(Pro Shots)

Liverpool

Na drie volledige seizoenen in Ajax 1 stond Liverpool op de stoep voor Babel. In de zomer van 2007 betaalde de Engelse topclub bijna achttien miljoen euro voor de aanvaller. Niet eerder werd er zoveel geld neergeteld voor een jeugdexponent van de Amsterdamse club. Hij debuteerde op 11 augustus 2007 in de Premier League-wedstrijd tegen Aston Villa (1-2 overwinning). Ook landgenoot Dirk Kuijt kwam die dag in actie voor The Reds. Op 1 september van datzelfde jaar maakte hij tegen Derby County (6-0) zijn eerste treffer in Liverpool-shirt.

Babel speelde tot en met januari 2011 voor Liverpool, maar onomstreden werd hij nooit op Anfield. Onder Rafael Benítez en Roy Hodgson mocht hij desalniettemin in 146 officiële wedstrijden zijn voetbalkunsten vertonen. Daarin scoorde de Nederlander 22 keer en produceerde hij achttien assists. In januari 2011 verbeterde zijn perspectief niet na het aanstellen van clubicoon Kenny Dalglish als nieuwe manager. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld door de club te verlaten.

Babel raakte kort voor zijn vertrek bij Liverpool nog in opspraak. Na de met 1-0 verloren FA Cup-wedstrijd tegen Manchester United plaatste de Nederlander een foto van scheidsrechter Howard Webb in United-shirt op Twitter, inclusief een begeleidende sneer. De Engelse voetbalbond (FA) besloot hem daarop een boete van 10.000 pond (zo’n twaalfduizend euro) en een waarschuwing op te leggen. Babel verwijderde de tweet al snel en bood zijn excuses aan, waardoor de schade beperkt bleef.

TSG 1899 Hoffenheim

In januari 2011 maakte Babel de overstap naar TSG 1899 Hoffenheim. Op 26 januari maakte de oud-Ajacied zijn debuut in de DFB-Pokal tegen Energie Cottbus (1-0 nederlaag). Drie dagen later maakte hij zijn Bundesliga-debuut in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Schalke 04. Babel zou uiteindelijk anderhalf jaar actief blijven voor de club, waar hij zes doelpunten en vier assists produceerde in 51 gespeelde wedstrijden.

Het contract van Babel bij TSG 1899 Hoffenheim liep door tot de zomer van 2013. Een jaar van te voren besloot de Amsterdammer de verbintenis af te kopen, waardoor hij een transfervrije status genoot. Voetbal International onthulde later dat hij drie miljoen euro zou hebben betaald aan de Duitse club. Babel deed dit naar eigen zeggen om het plezier te hervinden in het voetbal.

Terugkeer bij Ajax

Babel keerde ruim een week na het ontbinden van zijn contract bij TSG 1899 Hoffenheim terug naar Ajax. Hij tekende voor één seizoen bij de club waar zijn professionele voetbalcarrière begon. Babel maakte op 15 september 2012 zijn comeback in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. In het seizoen 2012-2013 speelde hij in totaal 22 officiële wedstrijden wedstrijden, met vijf doelpunten en zeven assists als rendement. Met Ajax won de aanvaller dat seizoen de landstitel.

(Pro Shots)

Kasimpasa SK

Al na één seizoen kwam de tweede Ajax-periode van Babel ten einde. De aanvaller vertrok naar Turkije, waar hij een driejarig contract ondertekende bij het Turkse Kasimpasa SK. Op 17 augustus 2013 debuteerde hij hier in de Süper Lig-wedstrijd tegen Karabükspor (2-0 nederlaag). In de daaropvolgende wedstrijden was hij belangrijk met doelpunten en assists. Als speler van Apaçiler scoorde Babel veertien keer in 59 officiële wedstrijden (twaalf assists).

Al-Ain

In de zomer van 2015 tekende Babel voor twee seizoenen bij Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten. In de strijd om de nationale Supercup debuteerde de Nederlander op 15 augustus van dat jaar tegen Al-Nassr (4-2 overwinning). Het bleek geen gelukkig huwelijk. Babel speelde er weinig wedstrijden en liet zijn contract na ruim een jaar ontbinden vanwege het niet nakomen van ‘bepaalde afspraken’.

Deportivo La Coruña

Na zijn vertrek bij Al-Ain maakte Babel de overstap naar het Spaanse Deportivo La Coruña. De aanvaller, die kortstondig meetrainde met Jong Ajax, tekende hier voor de rest van 2016. Met vijf doelpunten en één assist in twaalf officiële wedstrijden bleek hij van waarde voor de club.

Besiktas

In januari 2017 streek Babel neer bij Besiktas. Voor de Turkse topclub debuteerde hij op 16 januari 2017 in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Osmanlispor. Hij groeide er uit tot een belangrijke speler door 29 keer te scoren in 89 officiële wedstrijden. Eén van zijn doelpunten produceerde Babel in de met 0-4 gewonnen kampioenswedstrijd tegen Gaziantepspor.

Fulham

Babel vertrok na twee jaar bij Besiktas. In januari 2019 werd hij verkocht aan Fulham, dat in de strijd om lijfsbehoud een beroep deed op de aanvaller. Het werd geen succes. Met vijf doelpunten en vier assists in zestien wedstrijden bewees de oud-Ajacied weliswaar zijn waarde voor de Londenaren, maar dat bleek niet voldoende om de Premier League-status te prolongeren.

Galatasaray

Na de degradatie van Fulham keerde Babel terug naar Turkije. Ditmaal koos de aanvaller voor Galatasaray, een van de rivalen van zijn oude club Besiktas. Tot zijn vertrek in 2022 speelde hij exact honderd officiële wedstrijden voor Cim Bom Bom, waarin hij zeventien keer wist te scoren en acht keer als aangever fungeerde. Hij won hier één prijs: de Turkse Supercup.

Derde Ajax-periode

Gedurende zijn Galatasaray-periode keerde Babel voor de tweede keer in zijn voetbalcarrière terug naar Ajax. Op 19 januari 2020 maakte hij zijn comeback in de Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-1 overwinning). Na negen officiële wedstrijden en één doelpunt werd het seizoen voortijdig afgebroken vanwege de coronapandemie. Ajax stond in maart 2020 aan kop in de Eredivisie, maar er werd geen landstitel uitgereikt.

Eyüpspor

Het contract van Babel bij Galatasaray werd niet verlengd in 2022. De aanvaller bleef wel actief in Turkije, waar hij op het tweede niveau neerstreek bij Eyüpspor. Met vijf doelpunten en één assist in 28 officiële wedstrijden beleefde Babel hier een grijs seizoen. Babel begon in de zomer van 2023 bij dezelfde club, maar eind september liet hij zijn contract per direct ontbinden.


Interlandcarrière

Babel won in 2007 het jeugd-EK met Jong Oranje. In de finale tegen Servië (4-1 zege) scoorde hij één keer en werd de aanvaller uitgeroepen tot Man of the Match. In 2008 behoorde hij tevens tot de selectie voor de Olympische Zomerspelen. Tegen het Argentinië van onder meer Lionel Messi, Sergio Agüero en Ángel Di María werd de formatie van bondscoach Foppe de Haan uitgeschakeld.

Op 26 maart 2005 was Babel al gedebuteerd in het Nederlands elftal. Onder bondscoach Marco van Basten mocht hij invallen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië (0-2 overwinning). De voor Arjen Robben ingevallen Amsterdam besliste de wedstrijd door de voorsprong in de 85ste minut te verdubbelen. Op het WK van 2006 speelde Babel alleen mee in de groepswedstrijd tegen Argentinië (0-0).

(Pro Shots)

Babel ontbrak door een blessure op het EK van 2008 en kreeg geen minuut speeltijd op het WK van 2010. Na een aantal oefeninterlands in 2011 verslechterde het perspectief van de aanvaller, die pas in 2017 zijn comeback maakte in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (1-3 overwinning). Babel bleef in de daaropvolgende jaren deel uitmaken van de selectie, maar na maart 2021 werd hij niet meer geselecteerd. Als A-international van het Nederlands elftal staat hij op 69 interlands (tien doelpunten, negen assists).

Laatste update: 2 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie