Dirk Kuijt

Dirk Kuijt is een voormalig profvoetballer uit Nederland. De 104-voudig international van het Nederlands elftal maakte vooral furore bij Feyenoord en Liverpool, maar speelde tevens voor FC Utrecht en Fenerbahçe. Tegenwoordig is hij werkzaam als trainer.

  • Kuijt werd in 2023 ontslagen aangesteld als trainer van Beerschot
  • De Katwijker speelde zelf voor FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe
  • Hij kwam tot 104 interlands voor het Nederlands elftal
  • Kuijt werd kampioen in Turkije (2014) en Nederland (2017)
  • Hij speelde de finale van zowel de Champions League als het WK

Voetbalcarrière

Dirk Kuijt, vooral in het buitenland veelal geschreven als Dirk Kuyt, werd op 22 juli 1980 geboren in Katwijk. In zijn geboorteplaats trapte hij zijn voetbalcarrière af bij amateurclub Quick Boys. In maart 1998 debuteerde hij in de hoofdmacht van de club en met drie doelpunten in zes Hoofdklasse-wedstrijden onderstreepte de aanvaller meteen zijn waarde. Na het seizoen 1997-1998 maakte Kuijt de overstap naar eredivisionist FC Utrecht.

Doorbraak bij FC Utrecht

Kuijt had in Utrecht een contract voor twee seizoenen getekend. Het was de bedoeling dat de Katwijker in het tweede elftal de mogelijkheid zou krijgen om zich te bewijzen op professional niveau. “Maar wat denk je? Door blessures in de voorbereiding kwam ik al op de tweede dag bij het eerste terecht. Sindsdien ben ik niet meer weggeweest”, vertelde hij later aan Voetbal International. “Fons (Alfons Groenendijk, red.) heeft mij letterlijk en figuurlijk aan de hand meegenomen. We reden elke dag samen naar de training. Hij woonde in Leiderdorp en pikte mij op in Katwijk. Vanaf het eerste contact hadden we een enorm goede klik, ondanks het leeftijdsverschil.”

Trainer Mark Wotte liet Kuijt op 30 augustus 1998 debuteren voor FC Utrecht. In de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (3-0 overwinning) verscheen de aanvaller na 85 minuten binnen de lijnen voor Michael Mols. Op 20 september van datzelfde jaar maakte hij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In de 82ste minuut leek de ingevallen Kuijt matchwinner te worden tegen Fortuna Sittard, maar de heldenrol werd hem ontnomen door Kevin Hofland: 1-1. Zijn debuutseizoen eindigde met vijf doelpunten in 29 officiële wedstrijden.

Mols vertrok in de zomer van 1999 bij FC Utrecht. Het vertrek van de goalgetter betekende een aderlating voor de Domstedelingen, maar met Kuijt stond een nieuwe publiekslieveling op. Tot zijn vertrek in de zomer van 2003 produceerde hij 66 doelpunten in 184 officiële wedstrijden. Eén van zijn doelpunten maakte Kuijt in de bekerfinale van het seizoen 2002-2003 tegen Feyenoord (4-1 overwinning).

Smaakmaker in De Kuip

Kuijt speelde in de bekerfinale van 2003 tegen zijn toekomstige werkgever. De aanvaller had zich reeds verbonden aan Feyenoord, dat zich voor één miljoen euro verzekerde van diens handtekening. Op 14 augustus 2003 maakte de Katwijker in de thuiswedstrijd tegen NEC (2-1 overwinning) zijn debuut voor de Rotterdamse club. Een kleine maand later, op 14 september, scoorde Kuijt voor het eerst in Feyenoord-shirt. Op bezoek bij AZ (2-2) nam hij meteen twee doelpunten voor zijn rekening.

Op 11 april 2004 maakte Kuijt in de 89ste minuut de gelijkmaker tegen aartsrivaal Ajax (1-1). Ook in de laatste vijf competitiewedstrijden trof de Feyenoord-aanvaller doel, waaronder zijn hattrick in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (7-1 overwinning). Hij sloot het seizoen af met fraaie statistieken: 22 doelpunten in 39 officiële wedstrijden. Zijn scoringsdrift bleek niet voldoende om Feyenoord aan een prijs te helpen. Zijn team eindigde als derde in de Eredivisie en werd in andere competities al vroegtijdig uitgeschakeld.

Matchwinner in Amsterdam

Kuijt tekende in zijn tweede contractjaar bij Feyenoord voor 34 doelpunten in 43 officiële wedstrijden, waaronder drie hattricks. Hij scoorde in beide confrontaties met Ajax, maar dat leverde de Rotterdammers maar één punt op. Feyenoord sloot het seizoen 2004-2005 af op een teleurstellende vierde plaats, waar zijn derde seizoen werd afgesloten met een derde plaats op de Eredivisie-ranglijst. Hij vormde dat seizoen een levensgevaarlijk duo met Salomon Kalou. Zij werden K2 genoemd.

Dirk Kuijt (Feyenoord)
Juichen na de overwinning op Ajax in 2005 (Pro Shots)

Op 28 augustus 2005 maakten Kalou en Kuijt het verschil in de uitwedstrijd tegen Ajax: 1-2. Het tweede en winnende doelpunt kwam op naam van de Katwijker. Feyenoord, dat later dat seizoen nogmaals wist te winnen van de aartsrivaal, won na deze driepunter lange tijd niet meer in de Amsterdammer. Pas in het seizoen 2022-2023 werd de lange reeks zonder uitzege op Ajax doorbroken (2-3). Kuijt werd na zijn derde Feyenoord-seizoen verkozen tot Speler van het Jaar.

Recordtransfer naar Liverpool

Kuijt werd in de zomer van 2006 de duurste Feyenoorder aller tijden. Voor achttien miljoen euro maakte hij de overstap naar de Engelse topclub Liverpool, dat een jaar eerder de Champions League had gewonnen. Zonder de miljoenenaankoop wonnen The Reds in augustus 2006 de Community Shield (Engelse Supercup) ten koste van Chelsea. Kuijt maakte zijn debuut op 26 augustus 2006 in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen West Ham United. Zijn eerste doelpunt viel een kleine maand later tegen Newcastle United (2-0).

Met veertien doelpunten in 48 officiële wedstrijden beleefde Kuijt een acceptabel debuutseizoen in het shirt van Liverpool. Scoren deed hij onder meer in de Champions League-finale tegen AC Milan (1-2), dat in tegenstelling tot 2005 geen comfortabele voorsprong verspeelde. Eerder dat seizoen had de Nederlander in de groepswedstrijd tegen PSV (2-0 zege) beide doelpunten voor zijn rekening genomen.

Kuijt won als speler van Liverpool maar één trofee: de League Cup van 2012. Zijn broodheer deed wel pogingen om de grotere prijzen te veroveren, maar de oogst bleef beperkt. Zo eindigde Liverpool in het seizoen 2008-2009 als tweede in de Premier League. Met 71 doelpunten in 285 officiële wedstrijd groeide de Nederlander desondanks uit tot een gewaardeerde speler op Anfield. Vooral zijn tomeloze inzet werd zeer op prijs gesteld door de Liverpool-aanhang.

Dirk Kuijt (Liverpool)
In het shirt van Liverpool (Pro Shots)

Kampioen met Fenerbahçe

Het dienstverband van Kuijt in Liverpool kwam na zes seizoenen ten einde. In de zomer van 2012 maakte hij de overstap naar de Turkse topclub Fenerbahçe, waar de aanvaller net als in zijn Feyenoord-periode in de voetsporen mocht treden van Pierre van Hooijdonk. Kuijt maakte zijn eerste treffer voor Fenerbahçe op 1 augustus 2012 in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FC Vaslui (1-1). Een week later scoorde hij tweemaal in de met 1-4 gewonnen returnwedstrijd.

Op 12 augustus 2012 had Kuijt zijn eerste trofee namens Fenerbahçe kunnen winnen. In de wedstrijd tegen aartsrivaal Galatasaray nam de aanvaller de 2-2 voor zijn rekening, maar de strijd om de Turkse Supercup ging verloren: 2-3. Zijn periode bij Sari Kanaryalar werd desondanks een succes. Na de bekerwinst van 2013 kroonde Fenerbahçe zich een jaar later tot kampioen van Turkije. Het betrof de eerste landstitel in zijn carrière. Ook de Süper Kupa werd een prooi voor Kuijt en consorten.

Terugkeer bij Feyenoord

In 2006 verklaarde voorzitter Jorien van den Herik op de Feyenoord-website: “We hopen dat hij na zijn buitenlandse loopbaan weer terugkeert in De Kuip.” Kuijt noemde dat op zijn beurt ‘een eer’. “Daar spreekt waardering uit.” Van den Herik was in de zomer van 2015 al enige tijd geen voorzitter meer, maar desondanks besloot hij gebruik te maken van deze mogelijkheid. Kuijt ondertekende destijds een eenjarig contract bij Feyenoord, waar hij zijn rentree meteen vierde met een treffer tegen zijn oude club FC Utrecht (3-2 zege).

Kuijt speelde in het seizoen 2015-2016 drie keer tegen FC Utrecht. De derde ontmoeting betrof de bekerfinale op 24 april 2016. Vlak voor rust opende Michiel Kramer de score op aangeven van de Katwijker. Ramon Leeuwin bracht de Domstedelingen in de tweede helft nog wel op gelijke hoogte, maar een individuele actie van Eljero Elia en een ongelukkige rol voor doelman Filip Bednarek resulteerde in een 2-1 eindstand in Rotterdams voordeel. Als aanvoerder mocht Kuijt de KNVB Beker in ontvangst nemen.

Dirk Kuijt kampioen met Feyenoord
Kuijt samen met Eljero Elia tijdens het kampioensfeest (Pro Shots)

Heldenrol in kampioenswedstrijd

Met 23 doelpunten in 38 officiële wedstrijden onderstreepte Kuijt zijn waarde in zijn rentreejaar bij Feyenoord. Hij besloot zijn contract met een jaar te verlengen, maar toch besloot trainer Giovanni van Bronckhorst hem in het daaropvolgende seizoen regelmatig op de bank te zetten. De routinier mocht niet starten in de uitwedstrijd tegen Excelsior, dat het kampioenschap uitstelde door met 3-0 te winnen. Tonny Vilhena liep tegen de Kralingers een schorsing op. Kuijt begon daardoor in de basis tegen Heracles Almelo en onderstreepte zijn waarde middels een hattrick (3-1).

Het kampioenschap met Feyenoord werd gezien als de bekroning op de carrière van Kuijt. Het Legioen probeerde hem te verleiden tot een langer verblijf, maar enkele dagen na de kampioenswedstrijd besloot hij te stoppen als actief voetballer. “We zijn Dirk echt ongelofelijk dankbaar voor wat hij voor Feyenoord heeft betekend de afgelopen twee”, verklaarde Feyenoord-directeur Martin van Geel op de clubwebsite.

Rentree bij Quick Boys

In april 2018 maakte Kuijt een verrassende comeback als voetballer. In zijn rol als assistent-trainer besloot de aanvaller het shirt van Quick Boys weer aan te trekken. Kuijt, die driemaal in actie kwam, maakte daarmee de cirkel rond.

PeriodeClub
1998Quick Boys
1998-2003FC Utrecht
2003-2006Feyenoord
2006-2012Liverpool
2012-2015Fenerbahçe
2015-2017Feyenoord
2018Quick Boys

Interlandcarrière

Kuijt behoorde in april 2003 voor het eerst tot de selectie van het Nederlands elftal. Tegen Portugal (1-1) kreeg de toenmalig speler van FC Utrecht geen speeltijd van bondscoach Dick Advocaat, maar op 3 september 2004 gunde diens opvolger Marco van Basten hem dan toch het befaamde haasje. De Feyenoorder mocht tegen Liechtenstein (3-0 zege) na 45 minuten invallen voor Romano Denneboom. Waar het voor Denneboom bij één optreden bleef, daar groeide Kuijt uit tot een vaste waarde. Op 9 oktober 2004 maakte hij tegen Macedonië (2-2) zijn eerste interlandtreffer.

In 2006 debuteerde Kuijt op een grote eindronde. In het jaar van zijn overstap naar Liverpool mocht de aanvaller mee naar Duitsland, waar het WK werd georganiseerd. Nederland werd na een spijkerharde confrontatie met Portugal uitgeschakeld in de achtste finale (0-1). Mede dankzij Kuijt werd twee jaar later in de groepsfase van het EK afgerekend met Italië en Frankrijk, maar opnieuw bleek de eerste knock-outronde fataal: Rusland trok met 1-3 aan het langste eind (na verlenging).

Dirk Kuijt na de WK-finale van 2010
Teleurstelling na de verloren WK-finale van 2010 (Pro Shots)

Net geen ultieme WK-glorie

Nederland begon het WK van 2010 met een zwaarbevochten overwinning op Denemarken. In de 85ste minuut stelde Kuijt de zege veilig door de marge te verdubbelen naar 2-0. Hij bewees zijn waarde voor het Nederlands elftal door assists af te leveren in de confrontaties met Slowakije (achtste finale), Brazilië (kwartfinale) en Uruguay (halve finale). Kuijt had daarmee een belangrijk aandeel in het bereiken van de WK-finale. Tegen Spanje werd hij na 71 minuten afgelost door Eljero Elia, waarna Oranje in de verlenging met 0-1 ten onder ging.

Na de roemloze EK-uitschakeling van 2012 (puntloos in de groepsfase) waren de verwachtingen voor het WK van 2014 niet al te hoog. Het team van bondscoach Louis van Gaal verraste vriend en vijand door de halve finale te bereiken. Argentinië bleek vanaf de strafschopstip te sterk, waardoor een nieuwe WK-finale voor Oranje uitbleef. Nederland won vervolgens wel de troostfinale van gastheer Brazilië (3-0).

Kuijt speelde na het WK van 2014 nog één interland. Op 4 september 2014 speelde hij tegen Italië (2-0 nederlaag) zijn 104e en laatste wedstrijd namens het Nederlands elftal. In totaal maakte hij 24 doelpunten als A-international.


Trainerscarrière

In de zomer van 2017 zwaaide Kuijt af als actief voetballer. Met Feyenoord maakte hij de afspraak dat hij zou worden klaargestoomd voor een bestuursfunctie, maar later bleek zijn passie toch echt op het veld te liggen. Kuijt, die ervaring opdeed als assistent-trainer van amateurclub Quick Boys, werd in Rotterdam-Zuid aangesteld als trainer van de Onder 19-selectie. In zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke verloor zijn team op de valreep het kampioenschap aan aartsrivaal Ajax, dat onder leiding stond van zijn voormalig Oranje-collega John Heitinga.

Kuijt dacht als jeugdtrainer van Feyenoord te worden opgeleid tot hoofdtrainer van Feyenoord. Tijdens het seizoen 2020-2021 werd echter duidelijk dat Arne Slot en niet de oud-international werd aangesteld als opvolger van Dick Advocaat. Dat had er onder meer mee te maken dat de Onder 19-selectie vanwege de coronapandemie weinig in actie kwam. Feyenoord-directeur Frank Arnesen vond de tijd daarom niet rijp om Kuijt naar voren te schuiven. In februari 2021 kwam de samenwerking ten einde.

Geen succes als ADO-trainer

Na zijn vertrek bij Feyenoord was Kuijt enige tijd op televisie te zien als voetbalanalist. Hij droomde echter van een carrière als hoofdtrainer. In de zomer van 2022 accepteerde hij een aanbod van ADO Den Haag. De Katwijker hoopte bij een eredivisionist terecht te komen, maar de Haagse formatie werd in de finaleronde van de play-offs gestuit door Excelsior. Kuijt kwam daardoor terecht in de Keuken Kampioen Divisie.

Als trainer van ADO Den Haag (Pro Shots)

Met een 4-0 nederlaag bij Heracles Almelo had de start van Kuijt niet beroerder kunnen uitpakken. Van de drie daaropvolgende competitiewedstrijden gingen er twee verloren, waardoor de druk er meteen vol op stond. Onder zijn hoede herstelde ADO zich wel enigszins, maar richting de vroege winterstop namen de resultaten weer af. Kuijt werd op 24 november 2022 ontslagen vanwege tegenvallende prestaties. Hij werd opgevolgd door Advocaat.

Trainer van Beerschot

Kuijt bleef ruim een jaar werkloos als trainer. Pas op 28 december 2023 vond hij een nieuwe werkgever: het Belgische Beerschot. Na een wisselvallige start kreeg hij schwung in het team, dat zich op 13 april 2024 verzekerde van het kampioenschap in de Challenger Pro League (tweede niveau).

PeriodeTeamFunctie
2017-2018Quick BoysAssistent-trainer
2018-2020FeyenoordJeugdtrainer
2022ADO Den HaagHoofdtrainer
2023-hedenBeerschotHoofdtrainer

Laatste update: 13 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie