Michiel Kramer

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Michiel Kramer

Michiel Kramer is een Nederlandse spits van beroep. Sinds de zomer van 2021 komt hij uit voor eredivisionist RKC Waalwijk, waar hij ook aanvoerder is.

  • Kramer speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • In 2017 werd hij landskampioen met Feyenoord
  • Hij verliet de Rotterdamse club na een kroket-rel
  • In Nederland speelde hij ook voor NAC Breda, FC Volendam, ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en FC Utrecht

Clubcarrière

Kramer werd op 3 december 1988 geboren in Rotterdam. In zijn geboortestad speelde hij in de jeugdopleidingen van XerxesDZB en Excelsior, maar in 2006 maakte hij de overstap naar NAC Breda om daar zijn voetbalgeluk te beproeven. Hier doorliep hij de laatste opleidingsfase.

NAC Breda

Kramer debuteerde op 30 november 2008 in de hoofdmacht van NAC Breda. Op bezoek bij Sparta Rotterdam kreeg zijn team een pak slaag: 4-0. Trainer Robert Maaskant deed dat seizoen in totaal twaalf keer een beroep op de boomlange aanvaller, maar scoren deed hij niet voor de Bredanaren. Na afloop van het seizoen 2008-2009 werd zijn aflopende contract niet verlengd.

FC Volendam

Zijn debuut maakte Kramer bij NAC Breda, maar doorbreken als profvoetballer deed hij in het tenue van FC Volendam. Zijn eerste doelpunt als prof maakte de spits op 4 december 2009 in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen FC Emmen (2-4 zege). In de 62ste minuut maakte Kramer de 2-2 in Drenthe, waar hij ook het derde en vierde doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Hij sloot zijn debuutseizoen af met vijf doelpunten en vijf assists in 21 officiële wedstrijden.

Kramer was geen onbetwiste basisspeler in zijn eerste seizoenen bij FC Volendam, hoewel hij zijn doelpunten wel meepikte. Zijn definitieve doorbraak beleefde de spits in het seizoen 2012-2013 door 23 keer te scoren in 36 officiële wedstrijden, waarvan 22 in de Eerste Divisie. Alleen teamgenoot Jack Tuijp scoorde dat seizoen nog vaker in competitieverband: 27 keer. Ondanks de aanwezigheid van beide goalgetters promoveerden de Volendammers niet naar de Eredivisie.

In Volendam-shirt (Pro Shots)

ADO Den Haag

In de zomer van 2013 maakte Kramer dankzij ADO Den Haag alsnog promotie naar de Eredivisie. In zijn debuutseizoen kwam de spits in opspraak door een schorsing van drie wedstrijden op te lopen door Ajax-doelman Jasper Cillessen een elleboogstoot uit te delen. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf hem de gele kaart, maar gaf na afloop aan dat hij alleen een andere overtreding had geconstateerd. Op basis daarvan kon de aanklager betaald voetbal hem alsnog schorsen.

Kramer kwam pas in de eindfase van het seizoen helemaal los. In de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden van het seizoen produceerde de spits vier doelpunten en drie assists, waar de teller na speelronde 28 nog op drie doelpunten en één assist stond. Zijn doeltreffende eindspurt gaf vertrouwen voor zijn tweede contractjaar en dat kwam ook tot uiting in de cijfers: zeventien doelpunten in 32 Eredivisie-duels. Met één van zijn doelpunten wist Kramer een 1-1 gelijkspel tegen Ajax uit het vuur te slepen.

Na twee seizoenen bij ADO Den Haag leek Kramer zijn voetbalcarrière te vervolgen in het shirt van Baniyas SC, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Tegenover Omroep West noemde hij de aanbieding ‘financieel zo aantrekkelijk’ dat hij de kans niet wilde laten liggen. De Haagse club bleef echter wachten op de transfersom van zo’n anderhalf miljoen euro, maar zelfs het accepteren van betaaltermijnen zorgden niet voor een doorbraak. Om die reden zette ADO een streep door de transfer.

Feyenoord

Kramer liep een lucratief contract mis door toedoen van Baniyas SC, maar in de zomer van 2015 maakte hij alsnog een mooie transfer. Hij maakte de overstap naar Feyenoord. De spits keerde daarmee niet alleen terug naar de geboortestad, maar sloot zich ook nog eens aan bij de club waar hij op jonge leeftijd idolaat van was. In zijn debuutwedstrijd tegen SC Cambuur (0-2 overwinning) maakte Kramer op 16 augustus 2015 meteen zijn eerste doelpunt voor de club.

Als Feyenoord-spits (Pro Shots)

Met zestien doelpunten en acht assists in 35 officiële wedstrijden bewees Kramer in het seizoen 2015-2016 zijn waarde voor Feyenoord. Eén van zijn doelpunten maakte de spits in de met 2-1 gewonnen bekerfinale tegen FC Utrecht. Gedurende het seizoen werd Kramer bedreigd door Feyenoord-supporters, die hem kenbaar maakten dat hij moest ‘oprotten’ bij de club. Teamgenoot Marko Vejinovic kreeg in dezelfde periode zelfs te maken met doodsbedreigingen.

Kramer negeerde de bedreigers en bleef ‘gewoon’ actief bij Feyenoord. In het seizoen 2016-2017 bewees de spits zijn waarde voor de Rotterdamse club door enkele belangrijke doelpunten voor zijn rekening te nemen, waaronder treffers in blessuretijd tegen NEC (1-2 zege) en FC Utrecht (3-3). Met vier doelpunten leverde Kramer een bijdrage aan het kampioenschap van 2017, hoewel hij een deel van het seizoen helemaal geen speeltijd kreeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. Scoren deed hij overigens ook in de met 2-1 verloren Klassieker tegen Ajax.

Gedurende zijn Feyenoord-periode kwam Kramer meermaals in opspraak. Op 21 december 2017 ging de relatie definitief naar de knoppen. In de rust van de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1 overwinning) werd de spits op het veld gespot met een broodje kroket. Technisch directeur Martin van Geel bestrafte hem niet alleen met een geldboete en een disciplinaire schorsing, maar koos er eveneens voor om hem richting de uitgang te duwen. Uiteindelijk werd eind januari 2018 zijn contract ontbonden.

Sparta Rotterdam

Kramer vond na zijn pijnlijke Feyenoord-afscheid elders in Rotterdam onderdak. Hij koos voor Sparta Rotterdam als nieuwe werkgever. In zijn debuutwedstrijd tegen FC Twente (1-1) nam de spits meteen een assist voor zijn rekening. Kramer scoorde in de duels met ADO Den Haag en Ajax, maar in de met 7-0 verloren uitwedstrijd tegen Vitesse sloegen de stoppen opnieuw door. Vlak voor rust schopte hij tegenstander Alexander Büttner in zijn gezicht, waardoor scheidsrechter Kevin Blom hem met rood van het veld stuurde.

De KNVB maakte een duidelijk statement door Kramer voor zeven wedstrijden te schorsen. Op de website van Sparta Rotterdam maakte hij hiervoor zijn excuses: “Mijn reactie naar Alexander Büttner was verkeerd. Ondanks dat het een duel was waarin ik een elleboog op mijn lip kreeg moet je niet zo reageren en hier bied ik mijn excuses voor aan.” Sparta accepteerde de schorsing niet alleen, maar besloot zijn aflopende contract ook nog eens voortijdig te beëindigen.

Maccabi Haifa

Kramer bouwde een negatieve reputatie op in Nederland, waardoor hij in de zomer van 2018 voor een buitenlands avontuur koos. Met zijn debuut voor Maccabi Haifa haalde hij echter wéér de Nederlandse headlines. In de met 2-0 verloren competitiewedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv kreeg de aanvaller de rode kaart van de scheidsrechter. Volgens de leidsman gebruikte hij scheldwoorden, maar verklaarde Kramer: “Ik bied mijn excuses aan voor mijn manier van reageren, maar zulke dingen heb ik niet gezegd.”

Na een schorsing van drie wedstrijden keerde Kramer terug bij Maccabi Haifa. Zijn teller in Israëlische dienst liep op naar vier wedstrijden, maar daarna werd er geen beroep meer op hem gedaan. Trainer Fred Rutten werd weggestuurd en de nieuwe technische staf nam hem na 5 november überhaupt niet meer op in de wedstrijdselectie. Kramer liet zijn verbintenis in januari 2019 afkopen om een transfer naar FC Utrecht mogelijk te maken.

FC Utrecht

Kramer speelde slechts een half seizoen voor FC Utrecht. In tien officiële wedstrijden maakte de spits één doelpunt voor de Domstedelingen, waar hij debuteerde in de thuiswedstrijd tegen PSV (2-2). Zijn team sloot het seizoen 2019-2020 af met een Europees ticket door de play-offs te winnen. Dit gebeurde onder leiding van Dick Advocaat, die hem ondanks de negatieve ervaring bij Sparta Rotterdam een nieuwe kans gunde op de Nederlandse velden.

Terugkeer bij ADO Den Haag

In de zomer van 2019 keerde Kramer terug naar ADO Den Haag. Bij de residentieclub maakte hij op 4 augustus 2019 zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen zijn vorige werkgever FC Utrecht (2-4 nederlaag). Het werd een seizoen om snel te vergeten, aangezien hij maar dertien wedstrijden speelde en daarin welgeteld twee keer wist te scoren. In het daaropvolgende seizoen steeg de teller naar zes treffers in dertig officiële wedstrijden, maar dat bleek niet voldoende om degradatie af te wenden.

Aanvoerder van RKC Waalwijk (Pro Shots)

RKC Waalwijk

Na een moeizame periode van een aantal seizoenen besloot Kramer het in de zomer van 2021 te proberen bij RKC Waalwijk. Het bleek een schot in de roos. De Rotterdammer werd meteen matchwinner in zijn debuutwedstrijd tegen AZ (1-0 zege) op 14 augustus 2021. Met elf doelpunten in 32 Eredivisie-wedstrijden had Kramer een belangrijk aandeel in de fraaie tiende eindklassering van de Waalwijkers. Na de imposante eindspurt verscheen hij zelfs met een grote sigaar voor de camera van ESPN.

Kramer bleef in het seizoen 2022-2023 belangrijk voor RKC Waalwijk. Trainer Joseph Oosting beloonde hem zelfs in de vorm van de aanvoerdersband. Met twaalf doelpunten in 27 Eredivisie-duels bewees de spits andermaal zijn waarde voor het team.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie