Jasper Cillessen

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Jasper Cillessen

Jasper Cillessen is een Nederlandse doelman. Hij debuteerde in 2013 voor Oranje en is sinds 2022 opnieuw actief voor NEC.

  • Cillessen is doelman van NEC
  • Er staan vijf landstitels op zijn erelijst
  • De meeste titels (drie) won hij met Ajax
  • Hij is sinds 2013 A-international van Oranje
  • In 2014 behaalde Cillessen WK-brons

Clubcarrière

Cillessen werd op 22 april 1989 geboren onder de volledige naam Jacobus Antonius Peter Cillessen. Hij zag het levenslicht in Nijmegen, maar groeide op in het nabijgelegen Groesbeek. Cillessen begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub De Treffers, waar hij als tweedejaars E-pupil definitief werd omgeturnd tot doelman. “Mijn moeder, Nellie, was het daar eigenlijk niet mee eens”, vertelde hij later aan ELF Voetbal. “Keepers zouden te veel stilstaan terwijl ik juist een kind was met veel energie. Achteraf heeft de keuze uitstekend uitgepakt.”

Doorbraak bij NEC

Op elfjarige leeftijd werd Cillessen gescout door NEC. Hij werd opgenomen in de C-junioren van de Nijmeegse club en hoewel hij tweemaal zijn pols brak, wist hij de volledige jeugdopleiding te doorlopen. NEC beloonde Cillessen in 2008 met zijn eerste profcontract en liet hem opnemen in de beloftenselectie. In het keeperstenue van Jong NEC mocht de doelman de laatste stappen zetten richting zijn profcarrière.

Cillessen maakte op 28 augustus 2010 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Op 21-jarige leeftijd mocht hij de geblesseerd geraakte Gábor Babos vervangen onder de lat en hoewel hij twee keer moest vissen (2-2) werd de doelman verkozen tot Man of the Match. Cillessen maakte zoveel indruk dat hij daarna mocht blijven staan en dus de eerste doelman van NEC werd. Uiteindelijk speelde de sluitpost 32 officiële wedstrijden in het seizoen 2010-2011, met zeven clean sheets.

Cillessen begon het seizoen 2011-2012 opnieuw als eerste doelman van NEC. Hij stond de eerste drie competitieduels van het seizoen onder de lat, maar ontbrak op 27 augustus 2011 in de wedstrijdselectie tegen Heracles Almelo. NEC en Ajax bereikten namelijk een akkoord over een directe overstap. De Amsterdammers betaalden 3,2 miljoen euro voor Cillessen, plus een half miljoen aan bonussen en een doorverkooppercentage.

Gewonnen concurrentiestrijd bij Ajax

Cillessen werd door landskampioen Ajax aangetrokken als concurrent voor Kenneth Vermeer. In de eerste twee seizoenen moest hij genoegen nemen met respectievelijk zeven en elf wedstrijden in Ajax 1. Met zijn vijf Eredivisie-optredens in het seizoen 2011-2012 had de geboren Nijmegenaar een aandeel in de titelprolongatie. Cillessen mocht onder meer opdraven in de gewonnen uitwedstrijd tegen concurrent PSV (2-3). Ook mocht hij de bekerwedstrijden voor zijn rekening nemen, maar daarin bleek de halve finale het eindpunt door toedoen van AZ (0-3).

(Pro Shots)

In het seizoen 2012-2013 begon Cillessen opnieuw als tweede doelman, maar in de eerste maanden van het seizoen kwam Vermeer zwaar onder vuur te liggen. Na de 4-0 nederlaag bij PSV besloot Frank de Boer om een keeperswissel door te voeren. Cillessen werd vanaf dat moment een vaste waarde bij Ajax, waarmee hij in 2013 en 2014 opnieuw de landstitel veroverde. In 2016 kwam daar bijna nog een extra titel bovenop, maar door een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap lukte het PSV op de slotdag om er met de titel vandoor te gaan. Wel werd Cillessen voor het tweede opeenvolgende seizoen verkozen tot Speler van het Jaar bij Ajax.

Transfer naar FC Barcelona

Cillessen speelde zich als uitblinkende Ajacied in de kijker bij FC Barcelona. De nieuwe trainer Peter Bosz besloot tegen Willem II om André Onana daarom onder de lat te plaatsen, maar hij kon een 1-2 nederlaag niet afwenden. Cillessen keerde tegen FK Rostov nog terug onder de lat bij Ajax, dat door een 4-1 nederlaag niet deel mocht nemen aan de groepsfase van de Champions League. Voor de doelman betrof het zijn allerlaatste wedstrijd in het tenue van de Amsterdammers.

Barcelona betaalde dertien miljoen euro (exclusief bonussen) voor Cillessen. De Nederlander werd in Catalonië gebruikt als stand-in voor Marc-André ter Stegen, maar kwam in zijn eerste seizoen alsnog tot tien officiële wedstrijden voor de club. Cillessen mocht acht wedstrijden opdraven in de Copa del Rey, de enige prijs die Barcelona dat seizoen zou winnen. Na Atlético Madrid in de halve finales te hebben verslagen volstond een 3-1 zege op Deportivo Alavés in de eindstrijd.

Cillessen mocht ook in zijn tweede seizoen vooral de bekerwedstrijden keepen bij FC Barcelona. De Catalanen reikten opnieuw tot de finale en ditmaal werd Sevilla aan de zegekar gebonden (0-5). Cillessen werd in 2018 ook voor het eerst kampioen van Spanje, waar hij zelf één wedstrijd aan mocht bijdragen (5-1 zege op Villarreal). In 2019 werd Barcelona opnieuw landskampioen, maar ditmaal ging het in de bekerfinale mis door toedoen van Valencia (1-2). Als beloning voor zijn loyale houding mocht de oud-Ajacied overigens de drie laatste competitieduels keepen.

Vertrek naar Valencia

FC Barcelona wilde Cillessen graag behouden, maar het gebrek aan perspectief voor wat betreft een basisplaats deed hem besluiten om te vertrekken. Voor 35 miljoen euro maakte hij de overstap naar Valencia, de club die hem in de laatste bekerfinale nog pijn had gedaan. Overigens mocht Valencia-doelman Neto de omgekeerde route bewandelen voor 26 miljoen euro, waardoor Barcelona per saldo negen miljoen verdiende aan deze dubbeldeal.

Cillessen mocht in zijn eerste seizoen voor Valencia dertig keer aantreden, waaronder in de met 0-3 verloren Champions League-wedstrijd tegen zijn oude club Ajax. De Spaanse club wist de groepsfase te overleven en werd vervolgens in de achtste finales uitgeschakeld door Atalanta Bergamo. De heenwedstrijd in Milaan werd later gezien als een ‘biologische bom’. Na deze wedstrijd groeide Bergamo uit tot het Europese schrikbeeld omtrent het nieuwe coronavirus. Critici gaven later aan dat deze wedstrijd nooit gespeeld had mogen worden.

Al in zijn eerste seizoen bij Valencia kreeg Cillessen te maken met blessures. Die lijn zette zich door in de daaropvolgende seizoenen, waardoor hij in het seizoen 2020-2021 maar tien officiële wedstrijden onder de lat verscheen. Tijdens een deel van het seizoen maakte de technische staf ook andere keuzes toen hij wél beschikbaar was. In het seizoen 2021-2022 bleef de teller steken op zeventien officiële wedstrijden voor Valencia.

(Pro Shots)

Terugkeer bij NEC

In de zomer van 2022 besloot Valencia om Cillessen op de transferlijst te plaatsen. De Oranje-international werd gelinkt aan een terugkeer naar Ajax en ook PSV werd geopperd, maar hij verraste vriend en vijand door te kiezen voor een terugkeer bij NEC. Met het oog op zijn WK-kansen en de ambities in Nijmegen zag Cillessen wel heil in een hereniging met de Eredivisie-club. Hij maakte zijn rentree in de met 1-4 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Volendam.

Cillessen hield in negen van de 32 gespeelde Eredivisie-wedstrijden de nul. De doelman hield NEC regelmatig op de been, maar werd tot zijn eigen verbazing niet geselecteerd voor het WK in Qatar. In 2023 kwam hij zelfs onder vuur te liggen na blunders tegen Vitesse en sc Heerenveen.


Interlandcarrière

Cillessen werd in 2011 voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Enkele maanden voor zijn transfer naar Ajax mocht hij mee op oefenstage naar Zuid-Amerika, waar hij ondanks het uitblijven van speeltijd een positieve indruk maakte. Cillessen bleef in beeld bij Oranje, maar haalde de definitieve selectie voor het EK 2012 niet. Zijn interlanddebuut maakte de doelman overigens pas op 7 juni 2013 in de met 0-3 gewonnen oefeninterland tegen Indonesië.

In aanloop naar het WK 2014 ontwikkelde Cillessen zich uitstekend. De doelman werd verkozen tot eerste doelman en had daarmee een groot aandeel in het bereiken van de halve finale. Bondscoach Louis van Gaal liet hem de verloren strafschoppenreeks tegen Argentinië keepen, nadat hij in de kwartfinale tegen Costa Rica nog Tim Krul liet invallen om de strafschoppenserie te keepen. In de troostfinale tegen Brazilië (0-3 zege) werd Cillessen opnieuw gewisseld, maar ditmaal alleen om Michel Vorm in de 93ste minuut ook nog een officiële WK-ervaring te gunnen.

Cillessen bleef de nummer één van Oranje, maar kon niet verhinderen dat het team de eindtoernooien van 2016 (EK) en 2018 (WK) misliep. De doelman moest door een coronabesmetting ook EURO 2020, dat vanwege COVID-19 pas in de zomer van 2021 werd gespeeld, aan zich voorbij laten gaan. Dat zorgde voor grote verbazing bij Cillessen, aangezien er ten tijde van de beslissing nog voldoende tijd resteerde om op tijd weer negatief te worden getest. Bondscoach De Boer kreeg veel kritiek voor die beslissing.

(Pro Shots)

Cillessen verloor onder bondscoach Louis van Gaal de concurrentiestrijd van Justin Bijlow, maar keerde gaandeweg de cyclus terug onder de lat. Groot was dan ook de verrassing dat de bondscoach in november 2022 besloot om de inmiddels bij NEC teruggekeerde sluitpost niet te selecteren voor het WK. Van Gaal gooide het op ‘vorm’, maar die reden werd door weinig mensen serieus genomen. Het leek er vooral op dat Cillessen werd geslachtofferd omwille van zijn karakter.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie