Tim Krul

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Tim Krul

Tim Krul is een Nederlandse doelman. Hij debuteerde in 2011 in het Nederlands elftal en draagt sinds de zomer van 2023 het tenue van het Engelse Luton Town.

  • Krul speelt momenteel voor Luton Town
  • In Engeland keepte hij eerder voor Newcastle United, Brighton & Hove Albion en Norwich City
  • De doelman was in Nederland actief voor Ajax en AZ
  • In 2007 werd Krul Europees kampioen met Jong Oranje
  • Op het WK van 2014 werd hij de penaltyheld tegen Costa Rica

Clubcarrière

Krul werd op 3 april 1988 geboren als Timothy Michael Krul. Hij zag het levenslicht in Den Haag, waar zijn voetbalcarrière van start ging bij de amateurs van HVV RAS. De doelman werd op jonge leeftijd ontdekt door ADO Den Haag en speelde zich daar in de kijker bij het Engelse Newcastle United. Zijn overstap verliep niet zonder slag of stoot, omdat de Haagse club ondanks zijn amateurstatus geld wilde zien. ADO kreeg in februari 2017, zo’n anderhalf jaar later, gelijk van het CAS in de vorm van een opleidingsvergoeding van ruim twee ton.

Newcastle United

Krul debuteerde op 2 november 2006 in het keeperstenue van Newcastle United. De doelman mocht opdraven in het UEFA Cup-duel met het Italiaanse Palermo, dat mede dankzij een aantal reddingen van de Nederlander met 0-1 werd verslagen. De aanwezigheid van Shay Given en blessureleed stond een snelle doorbraak echter in de weg. Mede om die reden werd Krul uitgeleend aan het Schotse Falkirk (22 wedstrijden) en kortstondig aan Carlisle United (negen wedstrijden).

In augustus 2009 mocht Krul voor het eerst opdraven in een Premier League-wedstrijd van Newcastle United. Tot in het seizoen 2015-2016 bleef hij de nummer één van The Magpies, op een mindere fase in 2011 na. Zijn vertrek op St. James’ Park verliep echter in mineur: hij scheurde zijn kruisband tijdens een interland van het Nederlands elftal en manager Rafa Benítez besloot de spelersgroep te hervormen na de degradatie uit de Premier League. Krul verlengde in 2016 nog wel zijn contract, maar spelen deed hij niet meer voor Newcastle.

Ajax, AZ en Brighton

In de zomer van 2016 werd Krul uitgeleend aan Ajax. In Amsterdam moest hij Jasper Cillessen (vertrokken naar FC Barcelona) opvolgen, maar hij was niet meteen inzetbaar en concurrent André Onana ontwikkelde zich dusdanig dat er geen sprake meer was van een basisplaats. Sterker nog: toenmalig Ajax-trainer Peter Bosz deed überhaupt geen beroep op de sluitpost, die in januari 2017 vertrok en onderdak vond bij AZ. In Alkmaar veroverde Krul wel een basisplaats. Hij was belangrijk door in de halve finale van de KNVB Beker tegen SC Cambuur de beslissende strafschop te pareren, maar de finale tegen Vitesse ging verloren.

Krul zou in de zomer van 2017 weer aansluiten bij Newcastle United, maar Benítez liet meteen merken dat hij geen prijs stelde op diens terugkeer. De doelman koos daarop voor een uitleenperiode bij het gepromoveerde Brighton & Hove Albion, dat hem al na enkele weken permanent inlijfde voor dezelfde contractduur. Krul verloor de concurrentiestrijd van Mathew Ryan, waardoor hij zich tevreden moest stellen met de wedstrijden in de FA Cup en de League Cup. Na het seizoen werd de samenwerking alweer beëindigd.

(Pro Shots)

Norwich City

Na een aantal moeilijke seizoenen besloot Krul in 2018 zijn geluk te beproeven bij Norwich City. Op dat moment was de club actief in het Championship, maar in zijn debuutseizoen stond hij meteen aan de basis van promotie naar de Premier League. In de daaropvolgende seizoenen bleef de club van divisies wisselen: degradatie in 2020, promotie in 2021 en degradatie in 2022. Tijdens het seizoen 2022-2023 verloor Krul zijn basisplaats op Carrow Road, waardoor zijn bijdrage beperkt bleef tot zeventien optredens.

Luton Town

In de zomer van 2023 maakte Krul de overstap van Norwich City naar Premier League-nieuwkomer Luton Town. De Nederlander werd in het seizoen 2023-2024 vooral gebruikt als bekerdoelman. In de League Cup-wedstrijd tegen FC Gillingham (3-2 overwinning) stond hij voor het eerst onder de lat voor zijn nieuwe club.


Interlandcarrière

Krul doorliep verschillende jeugdteams van Nederland. In 2007 werd hij Europees kampioen met Jong Oranje, waar hij zelf pas in 2009 zijn debuut maakte. Twee jaar later debuteerde de doelman in het grote Nederlands elftal tijdens de oefeninterland tegen Brazilië (0-0) om daarna ook te mogen opdraven in de oefeninterland tegen Uruguay (1-1). Aan laatstgenoemde interland was een beker gekoppeld en daardoor volgde er een strafschoppenserie, die verloren ging.

Krul bleef als reservedoelman actief in de Oranje-selectie. Hij behoorde tot de groep voor het EK 2012 (geen speelminuten) en het WK 2014. Tijdens het wereldkampioenschap fungeerde hij als stand-in voor Jasper Cillessen, maar in de kwartfinale tegen Costa Rica verraste bondscoach Louis van Gaal vriend en vijand door hem in de eindfase van de verlenging een invalbeurt te gunnen met het oog op de aanstaande strafschoppenserie. Krul groeide uit tot dé held van Nederland door twee strafschoppen te stoppen en daarmee een plek in de halve finale veilig te stellen.

In oktober 2015 mocht Krul tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan opdraven voor het Nederlands elftal. In de warming-up viel Cillessen geblesseerd uit, maar in de eindfase liep Krul zelf óók een blessure op en dat resulteerde in een dramatisch bericht: een gescheurde kruisband. Pas in 2020 maakte de sluitpost zijn rentree in de selectie van het Nederlands elftal, met in oktober van dat jaar speeltijd tijdens de oefeninterland tegen Mexico (0-1 nederlaag).

Krul kreeg in 2020 en 2021 meer kansen onder de lat van het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal liet hem in de interlandperiode van september 2022 voor het eerst in lange tijd weer buiten de selectie, maar wilde hem wel uitnodigen voor een aantal trainingen om hem te testen op het gebied van strafschoppen. Krul weigerde vanuit Engeland over te komen voor een aantal tests, waarop Van Gaal hem definitief passeerde voor het WK in Qatar.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie