Jong Oranje

Zeist

Prijzenkast

2x Europees kampioen

Het laatste nieuws over Jong Oranje

Jong Oranje is het Nederlandse voetbalteam voor spelers onder 21 jaar. Als peildatum voor de leeftijd geldt 1 januari van het jaar waarin de kwalificatiefase van het desbetreffende toernooi van start gaat.

  • Jong Oranje maakt deel uit van de KNVB
  • Het is het hoogste jeugdteam van Nederland
  • In 2007 en 2008 werd het team Europees kampioen

Dé opstap naar het grote Oranje

Het ontstaan van Jong Oranje dateert van de jaren zestig. Op 17 april 1968 speelde het Nederlandse beloftenteam de eerste interland tegen de leeftijdsgenoten van Bulgarije. In het kader van de European Challenge Cup lootte de tegenstander telkens tegen een nieuwe tegenstander en destijds waren de Bulgaren in het bezit van deze trofee. Jong Oranje verloor met 3-1, waardoor het team er niet in slaagde om deze status af te pakken.

In de beginjaren waren er nog geen EK’s voor vertegenwoordigende teams onder 21 jaar. De Europese Kampioenschappen werden pas in 1978 in het leven geroepen en het duurde vervolgens nog eens tien jaar voordat de Nederlandse talenten voor het eerst een eindronde wisten te bereiken. In de groepsfase met West-Duitsland, Bulgarije en Luxemburg won Jong Oranje vijf van de zes wedstrijden, maar Griekenland bleek in de halve finale een maatje te groot (5-0).

Jong Oranje was er in de jaren negentig op alle EK’s bij. In 1990, 1994 en 1996 vloog het team telkens in de groepsfase naar huis, maar in 1992 werd voor het eerst de kwartfinale bereikt. Het grootste succes uit de vorige eeuw dateert van het EK van 1998. De Nederlandse beloftenploeg won de groepsfase met negentien punten uit acht wedstrijden, waarna ook werd afgerekend met Roemenië (2-1). Griekenland (0-3) en Noorwegen (0-2) blokkeerden de route naar een medaille in respectievelijk de halve finale en de troostfinale.

Gouden jaren onder Foppe de Haan

In 2004 nam Foppe de Haan na een langdurig dienstverband afscheid van sc Heerenveen. De Fries trad vervolgens in dienst van de KNVB, waar hij bondscoach werd van Jong Oranje. Het bleek een gouden greep. Het EK van 2006 in Portugal begon moeizaam met een 2-1 nederlaag tegen Oekraïne en een 1-1 gelijkspel tegen Denemarken, maar een treffer van Daniël de Ridder maakte in de laatste groepswedstrijd het verschil tegen Italië. De halve finale tegen Frankrijk werd na verlenging met 2-3 gewonnen. Nicky Hofs (tweemaal) en Klaas-Jan Huntelaar troffen doel.

Jong Oranje bereikte in 2006 voor het eerst in de geschiedenis de EK-finale. Bij het weerzien met Oekraïne koos De Haan voor een basisteam bestaande uit Kenneth Vermeer, Dwight Tiendalli, Ron Vlaar, Gijs Luirink, Urby Emanuelson, Ismaïl Aissati, Demy de Zeeuw, Stijn Schaars, Nicky Hofs, Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen. Het werd de wedstrijd van Huntelaar, die al voor rust voor een comfortabele voorsprong zorgde door tweemaal toe te slaan. Hofs maakte in de 94ste minuut ook nog de 3-0.

Foppe de Haan met de EK-titel van 2007 (Pro Shots)

In 2007 stond er opnieuw een EK op het programma en ditmaal mocht Nederland het toernooi huisvesten. Jong Oranje won de groepsfase met zeven punten en zegevierde in een bloedstollende halve finale tegen de leeftijdsgenoten van Engeland. Maceo Rigters maakte vlak voor tijd de gelijkmaker met een omhaal en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur. Pas na 32 strafschoppen werd de winnaar bekend: Gianni Zuiverloon schoot in het Abe Lenstra Stadion de beslissende bal tegen de touwen.

Jong Oranje kreeg op 23 juni 2007 in Groningen de kans om de EK-titel te prolongeren. De Haan koos voor het volgende basisteam: Boy Waterman, Gianni Zuiverloon, Arnold Kruiswijk, Erik Pieters, Ryan Donk, Hedwiges Maduro, Otman Bakkal, Royston Drenthe, Ryan Babel, Daniël de Ridder en Maceo Rigters. De EK-finale werd een simpele prooi voor de Nederlandse talenten. Tegen de leeftijdsgenoten van Servië werd een 4-1 zege dankzij treffers van Bakkal, Babel, Rigters en de ingevallen Luigi Bruins.

In 2007 werd Jong Oranje verkozen tot Nederlandse sportploeg van het jaar. Als beloning voor de EK-winst van dat jaar mocht het team in 2008 deelnemen aan de Olympische Zomerspelen in Peking. Onder leiding van De Haan werd de groepsfase als nummer twee overleefd, maar in de achtste finale bleek de latere Olympisch kampioen Argentinië na verlenging met 2-1 te sterk. Lionel Messi en Ángel Di María scoorden voor de Zuid-Amerikanen, waar Bakkal de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Sportieve terugval

Jong Oranje kon het EK-succes van 2006 en 2007 niet doortrekken. Na de triomfen onder De Haan heeft het Nederlandse beloftenteam nog viermaal kwalificatie afgedwongen voor de Europese eindrondes. In 2011 en 2021 werd de halve finale bereikt, waar in 2013 de play-offronde voorafgaand aan de halve finale het eindstation bleek. Het toernooi van 2023 bleek zelfs een flop door met drie gelijke spelen al in de groepsfase te worden uitgeschakeld.

Jong Oranje voorafgaand aan een interland in 2022 (Pro Shots)

Bondscoaches

Foppe de Haan mag met twee Europese triomfen de meest succesvolle Jong Oranje-trainer ooit worden genoemd. De voormalig hoofdtrainer van sc Heerenveen is zeker niet de enige bekende naam die aan het roer heeft gestaan bij de Onder 21-selectie. Ook een aantal oud-bondscoaches van het Nederlands elftal hebben voor de groep gestaan, zoals Georg Kessler, Kees Rijvers en Dick Advocaat.

Michael Reiziger is de huidige bondscoach van Jong Oranje. In de zomer van 2023 volgde hij Erwin van de Looi op.

Laatste update: 1 juli 2023

Populaire spelers Jong Oranje

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie