Foppe de Haan

Foppe de Haan is een voormalig voetbaltrainer uit Nederland. De Friese oefenmeester maakte vooral naam als hoofdtrainer van sc Heerenveen en won daarnaast tweemaal het jeugd-EK als bondscoach van Jong Oranje.

  • De Haan maakte furore als hoofdtrainer van sc Heerenveen
  • In 2000 bereikte de club onder zijn leiding de Champions League
  • Het team bereikte onder zijn hoede de Eredivisie en twee bekerfinales
  • De Haan won het jeugd-EK tweemaal met Jong Oranje
  • In 2017 fungeerde hij als assistent van Sarina Wiegman bij de Oranje Leeuwinnen

Foppe Geert de Haan werd op 25 juni 1943 geboren in Lippenhuizen, een dorp op zo’n dertien kilometer afstand van Heerenveen. Hij is de zoon van Reinder de Haan en Tjimkje Wouda. Zijn jeugd verliep zeker niet zonder zorgen. Dat was vooral te wijten aan zijn moeder, die met mentale klachten kampte. Zij werd zelfs meermaals opgenomen in de psychiatrie, maar pleegde uiteindelijk toch zelfmoord. Foppe was op dat moment 27 jaar. “Het zorgde er wel voor dat ik mezelf voornam dat ik me niet liet kisten”, vertelde hij jaren later aan Omrop Fryslân.

Trainerscarrière

Op negentienjarige leeftijd kreeg De Haan een relatie met Geke. Zij woonden zo’n vier jaar in Enschede, waar hij als gymnastiekleraar de kost verdiende. Uiteindelijk keerde het stel terug naar Friesland. Na een ALO-opleiding in Amsterdam ging De Haan aan de slag als docent op het CIOS in Heerenveen. De oefenmeester begon daarnaast zijn trainersloopbaan bij amateurvereniging VV Akkrum. Naast SV THOR (jeugd), GAVC, VV Heerenveen, VV Zuid Eschmarke en Enschedese Boys was dat één van de clubs waar hij zelf voetbalde.

In de jaren zeventig kwam De Haan voor het eerst terecht bij sc Heerenveen, waar hij als jeugdtrainer werkte. Via amateurclubs Drachtster Boys, ACV en VV Steenwijk keerde hij in 1985 terug als hoofdtrainer. Voorzitter Riemer van der Velde zag veel potentie in de getalenteerde CIOS-leraar, maar de switch van de populaire Henk van Brussel naar De Haan bleek in die periode nog te groot. Na drie grijze seizoenen in de Eerste Divisie besloot Van der Velde om hem een stapje terug te laten doen.

Promotie naar de Eredivisie

In 1990 promoveerde sc Heerenveen onder Fritz Korbach voor de eerste keer naar de Eredivisie. Het avontuur bleef beperkt tot één seizoen. In oktober 1992 werd Korbach ontslagen in het Abe Lenstra Stadion, waarna De Haan de mogelijkheid kreeg om terug te keren als hoofdtrainer. Van der Velde kreeg het gelijk aan zijn zijde. In het seizoen 1992-1993 dwong Heerenveen via de nacompetitie opnieuw promotie af. Als eerstedivisionist stuntte de pompeblêdenformatie door PSV uit de KNVB Beker te kegelen om pas in de finale te worden verslagen door Ajax (2-6).

Als promovendus en bekerfinalist werd sc Heerenveen op de kaart gezet. De Haan wist zijn team in het seizoen 1993-1994 in de Eredivisie te houden door als dertiende te eindigen. Het bleek het begin van een succesvolle periode. In rap tempo werkte sc Heerenveen zich op tot een bloeiende subtopper. De bekerfinale van 1997 ging nog verloren door toedoen van Roda JC, maar een jaar later werd voor het eerst een Europees ticket behaald door de ‘kleine bekerfinale’ tegen FC Twente in eigen voordeel te beslissen (3-1).

Champions League met Heerenveen

Verschillende spelers maakten onder De Haan een stormachtige ontwikkeling door, waaronder Ruud van Nistelrooij en Jon Dahl Tomasson. Ondanks het vertrek van bepalende spelers maakte sc Heerenveen indruk in het seizoen 1999-2000. De Friezen eindigden als tweede en dwongen daarmee deelname aan de Champions League af. Heerenveen eindigde in een groep met Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus als vierde, maar behaalden wel vier punten.

In het seizoen 2002-2003 kwam De Haan na een dramatische competitiestart onder vuur te liggen. Door verschillende media werd er aan zijn stoelpoten gezaagd, maar voorzitter Van der Velde besloot een persconferentie aan te kondigen om het vertrouwen in hem te benadrukken. Heerenveen herstelde zich en behaalde in 2004 een UEFA Cup-ticket door als vijfde te eindigen in de Eredivisie. Het Europese ticket werd veiliggesteld in zijn afscheidswedstrijd voor eigen publiek (1-0 zege op AZ). De Haan werd opgevolgd door zijn voormalig assistent Gertjan Verbeek.

Succes met Jong Oranje

De Haan schreef geschiedenis als langstzittende hoofdtrainer bij één club in het Nederlandse profvoetbal. Na zijn vertrek bij sc Heerenveen trad de Fries in dienst van de KNVB, waar hij werd aangesteld als bondscoach van Jong Oranje. Onder zijn leiding mochten de Nederlandse toptalenten in 2006 deelnemen aan het EK voor spelers onder 21 jaar. Na een moeizame start maakte Jong Oranje indruk door de finale te bereiken én te winnen ten koste van de leeftijdsgenoten van Oekraïne (3-0). Het betrof zijn eerste hoofdprijs als trainer.

In 2006 was Klaas-Jan Huntelaar de grote ster aan Nederlandse zijde. De spits was er in 2007 niet meer bij voor de Europese eindronde in Nederland, maar dat deerde Jong Oranje niet. Met spelers als Boy Waterman, Royston Drenthe en Ryan Babel werd andermaal de EK-finale bereikt én gewonnen ten koste van Jong Servië (4-1). De Haan mocht met zijn team ook deelnemen aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De kwartfinale bleek het eindstation door toedoen van Argentinië, dat een beroep kon doen op spelers als Juan Román Riquelme, Ángel Di María, Javier Mascherano, Sergio Agüero en Lionel Messi.

EK-winnaar met Jong Oranje in 2007 (Pro Shots)

Jong Oranje plaatste zich niet voor het EK van 2009. De Haan besloot niet op te gaan voor een nieuwe cyclus en kondigde zijn afscheid aan als trainer.

Avonturen in het buitenland

In oktober 2009 kwam De Haan terug op zijn eerdere uitspraken door een comeback te maken als trainer. Hij tekende een éénjarig contract bij het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town, dat destijds een innige samenwerking onderhield met het Nederlandse Ajax. Uiteindelijk bleef de oefenmeester twee jaar actief in Afrika. In 2017 keerde De Haan terug naar Kaapstad om voormalig Heerenveen-doelman Hans Vonk te ondersteunen in diens rol als hoofd jeugdopleiding van de club.

De Haan zorgde in 2011 voor verbazing door als bondscoach te worden aangesteld als bondscoach van voetbaldwerg Tuvalu. Hij werd ingelijfd om het team te vertegenwoordigen op de Pacific Games. Vier jaar eerder behaalde het team slechts één punt en de Fries kreeg de opdracht om dit te overtreffen. Met een 4-0 overwinning op Amerikaans-Samoa en een 1-1 gelijkspel tegen Guam loodste hij de nationale ploeg naar een vierde plaats in de groepsfase.

Terugkeer bij Heerenveen

De Haan werd in 2007 aangesteld als lid van de raad van commissarissen van sc Heerenveen, net als Riemer van der Velde. Uit onvrede over bestuurlijke keuzes stapte de voormalig trainer voortijdig op. Hij bleef nadien wel werkzaam voor de Friese club, onder meer door talenten uit de eigen voetbalacademie individueel te ondersteunen.

In oktober 2015 keerde De Haan terug als hoofdtrainer van het sportief kwakkelende sc Heerenveen. Na het opstappen van Dwight Lodeweges was het de bedoeling dat hij de rest van het jaar zou aanblijven, maar uiteindelijk werd besloten om de samenwerking te verlengen tot de zomer van 2016. Onder zijn leiding bleef Heerenveen weg uit de degradatiezone door als twaalfde te eindigen.

EK-winnaar met Oranje Leeuwinnen

De Haan werd in de zomer van 2016 aangesteld als adviseur van het Nederlandse vrouwenteam, beter bekend als de Oranje Leeuwinnen. Later werd de geroutineerde voetbaltrainer toegevoegd aan de technische staf. Als rechterhand van bondscoach Sarina Wiegman werd hij in de zomer van 2017 Europees kampioen in eigen land. Na dit succesverhaal stopte De Haan definitief als trainer.

Individuele onderscheidingen

In mei 2004 werd De Haan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In oktober van datzelfde jaar werd hij benoemd tot ereburger van Heerenveen. Vervoersmaatschappij Arriva vernoemde een Spurt-trein naar de populaire oefenmeester, naar wie ook de Oosttribune van het Abe Lenstra Stadion is vernoemd na een initiatief van supporters van sc Heerenveen. De Haan is tevens de naamgever van het Foppe Fonds, dat kinderen met een beperking stimuleert om te sporten.

Er zijn verschillende boeken verschenen over het leven en de trainerscarrière van De Haan.

PeriodeTeamFunctie
1974-1976VV AkkrumHoofdtrainer
1976-1977sc HeerenveenJeugdtrainer
1977-1980Drachtster BoysHoofdtrainer
1980-1983ACVHoofdtrainer
1983-1985VV SteenwijkHoofdtrainer
1985-1988sc HeerenveenHoofdtrainer
1988-1992sc HeerenveenTechnisch coördinator/manager
1992-2004sc HeerenveenHoofdtrainer
2004-2009Jong OranjeBondscoach
2009-2011Ajax Cape TownHoofdtrainer
2011TuvaluBondscoach
2015-2016sc HeerenveenHoofdtrainer
2016-2017Oranje LeeuwinnenAssistent-bondscoach
2017Ajax Cape TownAdviseur

Laatste update: 7 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie