Olympiakos Piraeus

Piraeus

Prijzenkast

47x landskampioen

28x Griekse beker

4x Griekse Supercup

Het laatste nieuws over Olympiakos Piraeus

Olympiakos Piraeus is een topclub uit de Griekse voetbalcompetitie. De voetbalclub draagt de bijnaam Thrilos (‘De legende’) en is afkomstig uit Piraeus, de havenstad van Athene.

  • Olympiakos Piraeus werd in 1925 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Georgios Karaiskákisstadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Thrilos’
  • Olympiakos werd 47 keer kampioen van Griekenland
  • Ook werd 28 keer de Griekse beker veroverd

Grootmacht in Griekenland

Olympiakos Piraeus werd op 10 maart 1925 opgericht. Leden van Piraikos Podosfairikos Omilos FC en Piraeus Fans Club FC besloten te fuseren, waardoor de huidige vereniging ontstond. Olympiakos is overigens veel meer dan alleen een Griekse voetbalgrootmacht. De voetbaltak mag dan de meeste aandacht trekken, maar ook liefhebbers van andere balsporten kunnen er terecht. Atletiek, vechtsporten en watersporten worden er eveneens beoefend door duizenden sporters.

Olympiakos Piraeus speelt de thuiswedstrijden in het Georgios Karaiskákisstadion, dat plaats biedt aan 33.500 supporters en is vernoemd naar Georgios Karaiskakis (een held uit de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog). Het onderkomen van de Griekse topclub werd al in 1896 geopend. In 1964 en 2004 werd het stadion gerenoveerd, waaronder vanwege de Olympische Zomerspelen van 2004.

Als collectief heeft Olympiakos een gigantisch aantal prijzen gewonnen. De voetbaltak heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. De teller staat op dit moment op 47 landstitels, 28 Griekse bekers, vier Griekse Supercups en één Balkan Cup. Het lage aantal Griekse Supercups is overigens te verklaren door het feit dat deze trofee in 2007 is opgeheven en voor die tijd onregelmatig op de voetbalkalender stond.

Olympiakos Piraeus behaalde de eerste landstitel in 1931. De formatie uit Piraeus wist voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nog vijf kampioenschappen binnen te slepen. Olympiakos behaalde in totaal 28 landstitels in de twintigste eeuw, maar de echte suprematie werd pas echt in de 21ste eeuw duidelijk. Sinds de eeuwwissel mocht het team het indrukwekkende aantal van negentien landstitels bijschrijven. Alleen in 2004, 2010, 2018, 2019 en 2023 werd de titelrace niet in eigen voordeel beslist.


Europees voetbal

Als Griekse voetbalgrootmacht is Olympiakos Piraeus een vertrouwde naam in het internationale clubvoetbal. Dat resulteerde vooralsnog in twaalf wedstrijden tegen Nederlandse clubs, waarvan de eerste zes ontmoetingen allemaal op naam staan van Ajax. Zij troffen elkaar in de Europacup I (1983), Europacup II (1986) en de Champions League (1998). Beide clubs wonnen tweemaal en de overige twee wedstrijden eindigden onbeslist.

In het seizoen 2000-2001 stonden sc Heerenveen en Olympiakos Piraeus tegenover elkaar in de Champions League. Op eigen bodem won de recordkampioen van Griekenland met 2-0, maar de Friezen wonnen het weerzien met 1-0. In het seizoen 2009-2010 werd ook AZ in de groepsfase van het miljoenenbal gekoppeld aan Olympiakos. Over twee wedstrijden viel de balans in Grieks voordeel uit: 1-0 en 0-0.

Olympiakos scoort tegen PSV

PSV is vooralsnog de laatste Nederlandse club geweest die het mocht opnemen tegen Olympiakos Piraeus. In het seizoen 2020-2021 verloren de Eindhovenaren met 4-2 in Piraeus, waardoor de 2-1 overwinning in het Philips Stadion niet volstond om door te stoten in de Europa League. Het Europese avontuur van Olympiakos eindigde een ronde later door toedoen van Premier League-club Arsenal.

Olympiakos Piraeus wacht nog altijd op het eerste grote succes in Europees verband. De Griekse topclub wist slechts tweemaal door te dringen tot de kwartfinales, maar zowel in 1993 (Europacup II) als 1999 (Champions League) was dat ook het eindstation. Respectievelijk Atlético Madrid en Juventus waren destijds verantwoordelijk voor de uitschakeling van Olympiakos.


Nederlanders

Verschillende Nederlanders zijn actief geweest in het Griekse voetbal, maar het aantal Nederlandse voetballers bij Olympiakos Piraeus is zeer beperkt te noemen. Welgeteld één Nederlander is er actief geweest. In het seizoen 2014-2015 vertoonde Ibrahim Afellay als FC Barcelona-huurling zijn voetbalkunsten in het shirt van Thrilos (29 wedstrijden, zes doelpunten).

In de rijke geschiedenis stond Olympiakos Piraeus kortstondig onder leiding van een Nederlandse trainer. Tussen december 1978 en februari 1988 was Thijs Libregts de hoofdverantwoordelijke in Piraeus.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie