Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis

Foto: Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis

Olympiakos Piraes heeft woensdagavond de Conference League gewonnen. In Athene leek het in een matig duel af te stevenen op strafschoppen tegen Fiorentina. Laat in de verlenging was het topschutter Ayoub El Kaabi die de thuissupporters liet juichen. Het betekende een stukje voetbalgeschiedenis: niet eerder won een Griekse club een Europees toernooi. Voor de Italianen was het weer een hard gelag, nadat het vorig jaar ook al de eindstrijd verloor.

Conference League

Voor Olympiakos was het een vreemde gewaarwording het voelde alsof de Grieken een thuiswedstrijd speelden in het stadion van aartsrivaal AEK Athene. In het Europese clubtoernooi lukte het de stuntploeg eerder al om Fenerbahçe en Aston Villa te verrassend. Nu was Fiorentina aan de beurt. De Italianen hadden op papier een makkelijker parcours naar de eindstrijd, al had het veel moeite met Viktoria Plzen en Club Brugge. De nummer acht van de Serie A verloren vorig jaar nog de finale van de Conference League tegen West Ham United. Bij het nemen van revanche betekende een tweede Italiaanse triomf dit seizoen na Atalanta Bergamo in de Europa League.

Het spel golfde al snel over en weer. Namens Olympiakos kreeg Daniel Podence een eerste kans, maar Fiorentina-goalie Pietro Terracciano kon redden. Na tien minuten lag de bal aan de overkant in het doel. Verdediger Nikola Milenkovic stond daarbij buitenspel. Hij raakte de bal misschien niet, maar trapte er wel naar en nam duidelijk deel aan het spel. De Portugese arbiter Artur Dias gebaarde dan ook om door te spelen. Na een beginfase op een hoog tempo, zakte het vervolgens iets weg.

Kansen over en weer maar geen goals

De volgende mogelijkheid was ook voor Viola. Giacomo Bonaventura nam het doel onder vuur, maar stuitte op Kostas Tzolakis. De Italianen waren op hun beurt het meest op de hoede voor Ayoub El Kaabi. Dat is niet zo gek aangezien de Marokkaanse topschutter dit seizoen geweldig op schot is met 32 goals. Vijf minuten voor rust werd hij voor het eerst gevaarlijk. Terracciano kwam op tijd zijn doel uit en voorkwam een goede kans. De spits en keeper botsten hard tegen elkaar op, al konden ze beiden opgelapt worden. De ploegen gingen zonder doelpunten rusten.

Het tweede bedrijf begon vrij rustig. Andrea Belotti kwam weinig in het stuk voor en werd ten faveure van M’Bala Nzola dan ook naar de kant gehaald. De ervaren Italiaanse spits kwam eerder nog stevig in botsing met Panagiotis Retsos. De Griek kon desondanks toch door. Uit een hoekschop probeerde Milenkovic gevaarlijk te worden, zijn kopbal miste echter richting. Fiorentina bleef het meeste aanspraak maken op de voorsprong. Christian Kouamé kreeg de bal vrij voor het vijandelijke doel, de spits van Fiorentina wist er geen overtuigende doelpoging van te maken.

Olympiakos ondernam actie en kwam twintig minuten voor tijd met een pikante wissel. Het bracht de Montenegrijnse aanvaller Stevan Jovetic, die internationaal zo’n 12 jaar geleden nog doorbrak bij Fiorentina. Via Manchester City, Internazionale, AS Monaco en Hertha BSC kwam hij in Griekenland terecht. Kon uitgerekend hij zijn oude ploeg pijn doen? Olympiakos zette vervolgens wat meer aan en werd gevaarlijk via Vicente Iborra, de inzet van de Spanjaard eindigde een meter naast. Invaller André Horta bereikte El Kaabi, de spits kon echter geen goed contact met de bal maken.

Verlenging

In het weinig verheffende schouwspel werd binnen de 90 minuten niet gescoord, en dus kwam er een verlenging. Fiorentina pakte even het initiatief zonder echt grote kansen te creëren. Jovetic probeerde zijn oude ploeg pijn te doen met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Terraciano kwam met een knappe redding op de proppen. Na de kantwissel ondernam Jonathan Ikoné nog een doelpoging, nadat een medespeler daarvoor de bal miste. De inzet van de middenvelder werd uit de goal geranseld door Tzokalis. Zo waren beide doelmannen de uitblinkers in dit stroeve duel.

Tóch nog de goal

Net toen alles en iedereen zich leek neer te leggen bij een penaltyreeks, viel toch nog een goal. De Argentijn in Griekse dienst Santiago Hezze zette van de linkerkant van het strafschopgebied zeer gevaarlijk in, en het was El Kaabi die voor de tegenstander kwam en van dichtbij binnen knikte. De Grieken ging volledig uit hun dak, maar moesten vervolgens de adem inhouden bij de VAR-check. Het was randje buitenspel, de Marokkaan ging er echter niet overheen. Na de beslissing barstten er weer een orkaan van geluid uit: 1-0. Fiorentina haaste zich om nog snel iets terug te doen. Ikoné werd gevaarlijk weggestuurd, maar kreeg de bal net niet op doel.

De 1-0 bleef staat. Het betekende een stukje voetbalgeschiedenis: niet eerder won een Griekse club een Europees toernooi. Olympiakos was de gelukkige, waarna de spelers en fans helemaal gek werden. Ze zijn na Feyenoord de eerste club die de finale in eigen land wisten te winnen. Voor de Italianen was het weer een hard gelag, nadat het vorig jaar ook al de eindstrijd verloor.

Scoreverloop: 1-0 (116′) A. El Kaabi

Terechte winnaar?

  • Zeker
  • Vind ik niet
77+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie