Voorspelling: Olympiakos en Fiorentina strijden om eindwinst in Conference League-finale

Foto: Voorspelling: Olympiakos en Fiorentina strijden om eindwinst in Conference League-finale

Wie wordt de opvolger van AS Roma en West Ham United? Woensdagavond vechten Olympiakos en Fiorentina uit wie er met de derde eindwinst van de Conference League vandoor gaat. Wordt het de Griekse ploeg die in eigen land de finale mag spelen, of lukt het na een verloren eindstrijd vorig seizoen nu wel voor Fiorentina om de Conference League te winnen? Wij blikken vooruit op deze wedstijd.

Olympiakos: teaminfo en vorm

Normaal gesproken is een duel in het Agia Sofiastadion in Athene niet bepaald een thuiswedstrijd voor Olympiakos. Maar het stadion van AEK Athene is nu uitgekozen als gastheer voor de Conference League-finale en dan is het extra speciaal dat een Griekse ploeg de eindstrijd heeft weten te halen. En dat is nogal een unicum want de laatste Griekse club in een Europese finale was Panathinaikos in 1971, toen Ajax te sterk was in de Europacup I-finale.

Na een derde plek in de Europa League-poule mochten de Grieken een toernooi afdalen om na de winterstop verder te gaan in de Conference League. Hier werd eerst Ferencváros (1-0 en 0-1) verslagen. Daarna volgde een 1-4-nederlaag tegen Maccabi Tel Aviv, maar uit werd na verlenging alsnog met 1-6 gewonnen. Fenerbahçe werd na een 3-2-zege en een 1-0-nederlaag verslagen na strafschoppen. In de halve finale werd verrassend tweemaal van Aston Villa gewonnen: 2-4 en 2-0.

José Luis Mendilibar werd in februari ingevlogen als nieuwe trainer en met de Spanjaard aan het roer werd Olympiakos derde in de Griekse competitie. De Super League werd afgesloten met een 2-2-gelijkspel bij Panathinaikos. Twee weken geleden was PAOK Saloniki met 2-0 te sterk. Die club is kampioen geworden met een voorsprong van drie punten. Olympiakos heeft de titelkansen dus in de laatste drie duels weggegeven. In vijf van de laatste acht duels scoorden beide ploegen.

Olympiakos kan weer beschikken over Stevan Jovetić want de spits is weer hersteld van een blessure. De kans is niet groot dat hij ook daadwerkelijk gaat spelen, want Ayoub El Kaabi is met tien doelpunten topscorer van de Conference League dit seizoen en zal in de spits starten. Daniel Podence en Kostas Fortounis maken een grote kans om aan zijn zijde in de basisopstelling te mogen starten.

Ayoub El Kaabi scoort

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Fiorentina: teaminfo en vorm

Het doel moge duidelijk zijn: één overwinning meer pakken dan vorig seizoen. Fiorentina speelde vorig seizoen al in de finale van de Conference League, maar na negentig minuten stond West Ham United met de prijs in handen: 1-2. Tijd voor revanche voor de Italiaanse ploeg, die ook nog eens een beter Europees ticket wil pakken. De achtste plek in de Serie A levert een ticket voor de Conference League van volgend seizoen op, maar dit kan nog Europa League worden als deze finale wordt gewonnen.

Het Europese seizoen van Fiorentina begon in de play-off ronde, waar na een 1-0-nederlaag thuis met 2-0 afgerekend werd met Rapid Wien. Daarna werd een poule met Ferencváros, KRC Genk en Čukarički gewonnen. Maccabi Haifa werd uitgeschakeld met een 3-4-zege en een 1-1-gelijkspel. Tegen Viktoria Plzen was na een tweede keer 0-0 een verlenging nodig: 2-0. In de halve finales werd afgerekend met Club Brugge. Na een 3-2-thuiszege werd uit met 1-1 gelijkgespeeld.

Fiorentina is een ploeg van de lange adem, want Maccabi Haifa-uit, Viktoria Plzen-thuis en Club Brugge-thuis én -uit werden gewonnen of gelijkgespeeld door late doelpunten van de ploeg van coach Vincenzo Italiano. Hij wil graag een prijs pakken na de verloren Coppa Italia- en Conference League-finales van vorig jaar. Vorige week werd met 2-3 gewonnen van Cagliari, waardoor Fiorentina met goed vertrouwen kan toewerken naar deze eindstrijd.

Riccardo Sottil kan niet meespelen tijdens deze finale, nadat de buitenspeler een tijd terug zijn sleutelbeen brak. Antonín Barák, Arthur Melo, Christian Kouamé en Nico González kregen rust tegen Cagliari en kunnen nu terugkeren in de basisopstelling. Voorin is de hoop gevestigd op Lucas Beltrán, die met vijf goals clubtopscorer is in de Conference League dit seizoen. Hij zal voorin gezelschap krijgen van Andrea Belotti of M’Bala Nzola.

Beide teams scoren

Vorige ontmoetingen

Olympiakos en Fiorentina stonden nog nooit in een officiële wedstrijd tegenover elkaar.

Wedtip Olympiakos Fiorentina

Qua naam en budget zou je normaliter zeggen dat Fiorentina de grote favoriet is voor deze finale, maar wellicht is dat een beetje te kort door de bocht. Zeker in eigen land zal Olympiakos zich toch willen bewijzen en de Grieken hebben tegen Aston Villa al aangetoond flink te kunnen verrassen. Wij voorspellen dat deze beker wel eens in Griekse handen kan komen. De voorspelling ‘Olympiakos wint de Conference League’ levert je bij Unibet een odd van 2.15 op.

Olympiakos wint de Conference League

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie