Fiorentina

Florence

Prijzenkast

serie-a-logo

2x landskampioen

6x Coppa Italia

supercoppa-italia

1x Supercoppa Italiana

3x Serie B

1x Serie C2

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Fiorentina

Fiorentina is een Serie A-club uit de Toscaanse stad Florence. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Artemio Franchi, dat plaats biedt aan 45.000 supporters.

  • Fiorentina werd in 1926 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Artemio Franchi
  • De bijnaam van de club luit ‘La Viola’
  • Fiorentina werd tweemaal landskampioen en zesmaal bekerwinnaar
  • Het team won één keer de Europacup II

Terug na inktzwarte jaren

Fiorentina ontstond op 29 augustus 1926 door een fusie tussen Libertas en CS Firenze. Het idee was om meer tegengas te bieden aan de dominante clubs uit Italië. De start was een tikkeltje moeizaam, maar in 1931 lukte het om promotie naar de Serie A af te dwingen. Met een vierde plaats lukte het de club uit Florence om mee te draaien in de top van Italië, ware het niet dat het een jaar later abrupt degradeerde uit de Serie A.

Fiorentina keerde snel weer terug op het hoogste niveau en won in 1941 de eerste hoofdprijs: de Coppa Italia. De Italiaanse beker werd na de Tweede Wereldoorlog nog vijfmaal een prooi voor Viola (1961, 1966, 1975, 1996 en 2001). De grootste successen uit de clubgeschiedenis dateren uit de seizoenen 1955-1956 en 1968-1969 door het kampioenschap van de Serie A binnen te halen.

Na de Tweede Wereldoorlog speelde de club vrijwel alle seizoenen in de Serie A. In het seizoen 1993-1994 maakte de club even een uitstap naar de Serie B en aan het begin van de twintigste eeuw ging het zelfs even helemaal mis in Florence. Gedurende het seizoen 2001-2002 bleek de financiële positie van de club bijzonder slecht, waardoor de spelerssalarissen zelfs niet konden worden overgemaakt. Ondanks een financiële injectie ging Fiorentina in de zomer van 2002 failliet.

Fiorentina moest de complete inboedel, waaronder alle prijzen, verkopen. De club maakte een doorstart als Serie C1-club en niet zonder succes, want twee opeenvolgende promoties brachten de club in 2004 terug op het hoogste niveau. Fiorentina eindigde sindsdien weer meermaals in de topvier van Italië.


Europees voetbal

Fiorentina debuteerde in het seizoen 1956-1957 in het Europacup I toernooi, de voorloper van de Champions League. De club uit Florence moest in 1957 buigen voor het Real Madrid van Alfredo Di Stéfano en Paco Gento. In 1962 bleek met Atlético Madrid opnieuw een Spaanse club te sterk (over drie wedstrijden), maar tussendoor schreef Fiorentina geschiedenis door de Europacup II in eigen voordeel te beslissen: Glasgow Rangers werd over twee duels met 4-1 verslagen.

In het seizoen 1989-1990 speelde Fiorentina andermaal een Europese finale. Uitgerekend een Italiaanse club stond nieuw succes in de weg: Juventus won de UEFA Cup over twee wedstrijden met 3-1. In de daaropvolgende decennia drong Fiorentina nog wel meermaals door tot de halve finales, maar pas in 2023 lukte het om ook deze ronde te overleven. Ditmaal ging de eindstrijd van de Conference League verloren (1-2 tegen West Ham United).

Fiorentina scoort tegen FC Twente (2022)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 speelde de in Nederland geboren Sofyan Amrabat, international namens Marokko, voor Fiorentina. Eerder werkten André Roosenburg en Kevin Diks hun thuiswedstrijden af in Florence.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie