David de Gea

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over David de Gea

David de Gea is een Spaanse doelman van beroep. In de zomer van 2011 maakte hij de overstap van Atlético Madrid naar Manchester United, waar hij in de zomer van 2023 afscheid nam.

  • De Gea is momenteel clubloos
  • De doelman speelde eerder voor Atlético Madrid en Manchester United
  • Met beide clubs won hij de Europa League
  • In 2013 veroverde De Gea de Engelse titel
  • Hij debuteerde in 2014 als A-international van Spanje

Clubcarrière

De Gea werd op 7 november 1990 geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid. De doelman groeide op in het nabijgelegen Illescas en werd al op jonge leeftijd ontdekt door Atlético Madrid, waar hij in 2003 werd opgenomen in de jeugdopleiding. De Gea wist de verschillende jeugdteams te doorlopen en maakte in het seizoen 2009-2010 als achttienjarige zijn debuut tijdens de Champions League-wedstrijd tegen FC Porto (2-0 nederlaag). De Madrileen viel na 65 minuten in bij een 0-0 stand, waarna hij werd geklopt door Radamel Falcao en Rolando.

Doorbraak bij Atlético Madrid

Drie dagen later mocht De Gea opnieuw opdraven voor Atlético Madrid. Tijdens zijn debuut in de Spaanse competitie veroorzaakte de doelman een strafschop tegen Real Zaragoza, maar die wist hij vervolgens zelf te pareren. De Gea wist gaandeweg het seizoen 2009-2010 een vaste basisplaats te veroveren bij de Madrileense club. Zo stond hij onder de lat tijdens de met 2-1 gewonnen Europa League-finale tegen Fulham (na verlenging). Enkele maanden later won Atlético ook de Europese Supercup ten koste van Internazionale (2-0).

De Gea bleef tot en met de zomer van 2011 actief voor Atlético Madrid. Na 84 officiële wedstrijden en 23 clean sheets koos de doelman voor een transfer naar Manchester United, waar hij Edwin van der Sar opvolgde onder de lat. De Engelse topclub betaalde 25 miljoen euro voor diens handtekening.

David de Gea
(Pro Shots)

Vaste waarde bij Manchester United

Vanaf het eerste seizoen was De Gea de nummer één van Manchester United. In 2013 werd de Spanjaard landskampioen met The Red Devils, waarna de legendarische manager Sir Alex Ferguson afzwaaide. Na het vertrek van de Schot lukte het United niet meer om topprestaties te leveren. De Gea zag daarom in 2015 wel heil in een overstap naar Real Madrid, maar in augustus 2015 ketste de deal van veertig miljoen euro plus Keylor Navas af. De reden: de documenten werden niet tijdig overhandigd aan de FIFA.

De Gea bleef in 2015 bij Manchester United, waar hij zelfs zijn contract besloot open te breken. In 2022 speelde de doelman zijn vijfhonderdste wedstrijd in het shirt van de Premier League-club. Als doelman van United wist De Gea maar een beperkt aantal prijzen te winnen. Naast de landstitel van 2013 bleef het succes lange tijd beperkt tot een Europa League (2017), FA Cup (2016) en een League Cup (2017). Bijna won de Spanjaard nog een Europa League, maar in de finale van 2021 werd hij de schlemiel van de avond door na 21 benutte strafschoppen op rij de cruciale penalty te missen tegen Villarreal.

(Pro Shots)

In 2023 won De Gea eindelijk weer een prijs met Manchester United: de Carabao Cup (League Cup). Ook bereikte zijn team de finale van de FA Cup, maar Manchester City bleek op Wembley met 2-1 te sterk. Bij de winnende treffer van Ilkay Gündogan ging de Spanjaard niet vrijuit. Dat gebeurde wel vaker, waardoor zijn functioneren ter discussie staat in de Britse pers. Manager Erik ten Hag bleef de doelman openlijk steunen, maar in de zomer van 2023 kreeg zijn aflopende contract geen vervolg.


Interlandcarrière

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque liet De Gea op 7 juni 2014 debuteren in de nationale ploeg. Na 83 minuten mocht hij tegen El Salvador (0-2 zege) invallen voor aanvoerder Iker Casillas. Hij mocht daarna mee naar het WK in Brazilië, waar de reservedoelman met lede ogen moest toezien hoe het zo succesvolle Spanje plotseling compleet werd afgeschminkt. Mede dankzij een 5-1 nederlaag tegen het Nederlands elftal werd de ploeg al in de groepsfase naar huis gestuurd.

De Gea verdedigde het Spaanse doel gedurende het EK 2016 en het WK 2018, met de achtste finales als eindstation. Gaandeweg de jaren ontstond er steeds meer scepsis rond zijn prestaties en dat leidde er zelfs toe dat Unai Simón de voorkeur kreeg als nummer één van de nationale ploeg.

Laatste update: 8 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie