Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound

Foto: Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound

In het stadion waar Guus Meeuwis jaarlijks duizenden mensen mee laat zingen tijdens de Groots Met Een Zachte G-shows, klinken ook tijdens de wedstrijden van PSV een aantal heerlijke voetballiederen. “Oooooo, Fritsje Philips, Lucie Nilis, Romariooo”, galmt door het Philips Stadion. Een ode aan helden uit het verleden. De PSV-helden van nu krijgen wellicht later ook een eigen lied. Tot die tijd moeten ze het met hun eigen playlists op Spotify doen. Waar luisteren de PSV’ers in hun vrije tijd naar? SoccerNews zocht het uit.

SN onderzoekt de muzieksmaak van PSV-spelers

In Eindhoven weten ze heel goed hoe ze een feestje moeten bouwen. Een beetje Eindhovenaar viert elk jaar carnaval vol trots. Meters bier, eindeloze hoempapa en een flinke bult gezelligheid. Carnaval is zo’n goed feest, dat zelfs PSV-legende Romário de polonaise weleens meeliep. Wie daar de eindeloze avondjes uit op het Stratumseind en de concertreeks Groots Met Een Zachte G van Guus Meeuwis bij optelt, weet waarom aan de leus Eindhoven de gekste geen woord gelogen is.

Guus Meeuwis is niet de enige bekende artiest die PSV een warm hart toedraagt. Rapper Fresku maakte in 2020 het nummer Eind Hoger, een ode aan Eindhoven en aan PSV. De club gebruikte het nummer bij de presentatie van het uitshirt seizoen 2020-2021. Oud-speler en muzikant Björn van der Doelen onderhoudt sinds zijn pensioen een vruchtbare carrière als folk- en Americana-artiest.

Dit seizoen toonde de Eindhovense rapper Miggs de Bruijn zich ook van zijn beste kant als supporter. In aanloop naar het ondertussen onvermijdelijke kampioenschap van PSV maakte hij samen met een groep genaamd EINDHOVEN’S FINEST het nummer DNA uit. Het vrolijke nummer is onder PSV-supporters uitgegroeid tot hét kampioensnummer van het seizoen 2023-2024. “Wie is de nummer 1? Wie staat er bovenaan?”

Waar luisteren de selectiespelers van PSV naar?

Een voetballer die het kampioensnummer van Miggs de Bruijn ongetwijfeld kan waarderen, is Noa Lang. De voetballer/rapper heeft zijn playlists volstaan met soortgelijke nummers. Zijn afspeellijst met meer dan 2700 nummers, bestaat voor het overgrote deel uit Nederlandse hiphop en afrobeats. 7K Op Je Feestje kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst van de buitenspeler; het nummer dat Lang maakte groeide uit tot een virale hit (9.000.000+ streams op Spotify).

Aan Armando Obispo heeft Lang een goede teamgenoot: de verdediger houdt net zo veel van hiphop als Noano. De geboren Brabander luistert naar Jonna Fraser en de Eindhovense Kempi met Update en In Die Life van Yssi SB. Groot fan is Obispo van de Amerikaanse rapper Lil Baby. De kopsterkte mandekker heeft verschillende playlists volstaan met nummers van de artiest.

Pop in je moerstaal

Een ander kamp in de PSV-selectie is Kamp Nederland. Jerdy Schouten en Joey Veerman — we zullen ze voor het gemak De 2JS noemen — hebben in hun playlists flink wat Nederlandstalige muziek staan. Zo luistert Schouten naar Blauwe Dag van superduo Suzan & Freek en Zoutelande van BLØF. Ook het levenslied kan Schouten bekoren: Zij Weet Het van Tino Martin prijkt in zijn grootste playlist.

Joey Veerman is minder fan van Nederpop, maar van de palingsound en het levenslied des te meer. In de afspeellijsten van Veerman zien we Jannes, Frank van Etten, Stef Ekkel, Django Wagner en Gerard Joling terug. Op het Spotify-profiel van de middenvelder kun je zijn meest beluisterde nummers van 2020 ook terugvinden. Op nummer 1: een feestmedley van De Havenzangers, op nummer 18 Sevilla van BZN, op nummer 92 Romance van The Cats, acht nummers van de 3JS en maar liefst 13 noteringen voor Jan Smit. Voor als er nog twijfel was over de roots van Veerman: hij is een trotse Volendammer!

Opvallende tracks

Bij menig puber is het op dinsdag en vrijdag vaste prik: kijken naar de nieuwste video van De Bankzitters. De vijf mannen achter het immens populaire YouTube-kanaal hebben een trouwe schare fans op het videoplatform, maar wist jij dat ze ook muziek maken? Yorbe Vertessen weet dat wel! Oke, toegegeven: Vertessen is geen speler van PSV meer. Toch luisterde hij in zijn tijd bij PSV naar Je Blik Richting Mij en Bali van het YouTube-vijftal.

De 2JS, Jerdy Schouten en Joey Veerman, beschikken naast een voorliefde voor Nederlandstalige muziek ook over een oude ziel. Zo kan Schouten enorm genieten van Suspicious Minds van Elvis Presley en van (Sittin’ On) The Dock Of The Bay van Otis Redding. Veerman is liefhebber van Bruce Springsteen. In zijn meest beluisterde nummers van 2020 en zijn andere lijsten komt The Boss een aantal keer voorbij.

Dat Noa Lang het feestbeest van de selectie is, komt misschien niet als verrassing. Maar dat de in Capelle aan den IJssel geboren vleugelaanvaller ook losgaat op Braziliaanse favela funk, is wellicht wat verrassender. In Noano’s playlist vinden we verschillende tracks uit het Braziliaanse nachtleven terug, waaronder Zé Droguinha van Matheus Yurley en DJ Tezinho. En nee, na onderzoek bleek DJ Tezinho geen alter ego van Jordan Teze te zijn. Weet je dat ook weer.

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews.nl bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie duikt SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers.

Disclaimer:

Dit verhaal is gebaseerd op een analyse van openbare Spotify-profielen van selectiespelers van vijf verschillende Eredivisieclubs. Bij het zoeken naar spelers zijn verschillende zoektermen gebruikt. Wanneer niet met zekerheid gezegd kon worden of het gevonden profiel écht van de beoogde speler was, is de speler buiten beschouwing gelaten in deze analyse. Ter verificatie hebben we de betreffende club gevraagd de profielen te controleren.

Wat vind jij het opvallendst aan de muzieksmaak van de PSV-spelers?

  • Yorbe Vertessen en De Bankzitters
  • Noa Lang en zijn hiphoplijst
  • Dat Joey Veerman zo veel Nederlandstalige liedjes luistert
  • Jerdy Schouten en zijn liefde voor Elvis Presley
65+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie