Yorbe Vertessen

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Yorbe Vertessen

Yorbe Vertessen is een Belgische spits, die ook op de flanken uit de voeten kan. Hij streek in 2009 neer in de jeugdopleiding van PSV, dat hem in januari 2023 een half jaar uitleende aan Union Sint-Gillis.

  • Vertessen speelt momenteel voor PSV
  • De aanvaller won in 2022 de TOTO KNVB Beker
  • In het seizoen 2022-2023 werd hij uitgeleend aan Union Sint-Gillis
  • Vertessen is jeugdinternational voor België

Clubcarrière

Vertessen werd op 8 januari 2001 geboren in het Belgische Tienen (Vlaams-Brabant). Hij begon zijn carrière bij amateurclub FC Rillaar Sport en was daar regelmatig onder de lat te vinden. In 2021 verklaarde Vertessen daarover aan ELF Voetbal: “Bij mijn amateurclub stond ik regelmatig onder de lat en daar heb ik serieus getwijfeld of ik ermee door wilde, maar ik was te goed om geen veldspeler te worden. Ik deed beide ook graag en als voetballer had ik simpelweg meer kwaliteit. Ook omdat ik niet de allergrootste ben. Wat dat betreft ben ik blij dat mijn ouders me die kant een beetje hebben opgeduwd.”

Op jonge leeftijd naar Nederland

Als veldspeler wekte Vertessen de aandacht van KVC Westerlo. Voor die club speelde de aanvaller tussen 2006 en 2009. Vertessen wekte in zijn thuisland de aandacht van PSV, waar hij in 2009 neerstreek in de jeugdopleiding. In Eindhoven groeide de Belg uit tot een groot talent en dat resulteerde erin dat hij tien jaar na binnenkomst een meerjarige profverbintenis mocht ondertekenen.

(Pro Shots)

Vertessen debuteerde namens Jong PSV in het betaald voetbal, in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen SC Cambuur op 23 september 2019. Mede door blessures speelde de aanvaller in twee seizoenen tijd maar veertien wedstrijden voor het beloftenteam van zijn club, maar met vijf goals en twee assists was zijn rendement veelbelovend. De promotie naar de hoofdmacht van PSV was dan ook geen verrassing.

Op 13 december 2020 debuteerde Vertessen in PSV tijdens de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De Belgische aanvaller bleef daarna actief voor de A-selectie, waardoor de teller in het seizoen 2020-2021 opliep naar achttien officiële wedstrijden (twee goals, drie assists). PSV eindigde het seizoen zonder prijs, maar herpakte zich in het seizoen 2021-2022 door de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker te winnen. In de Supercup-wedstrijd tegen Ajax produceerde hij één goal en één assist.

Bijna kampioen met Union Sint-Gillis

In het seizoen 2022-2023 wist Vertessen geen vaste basisplaats af te dwingen bij PSV. In januari 2023 liet hij zich daarom verhuren aan het Belgische Union Sint-Gillis, waar hij vier doelpunten maakte in twintig wedstrijden. Vertessen verspeelde in de laatste play-offwedstrijd van het seizoen de landstitel.

(Pro Shots)

Terug bij PSV

In de zomer van 2023 keerde Vertessen terug bij PSV. Als invaller maakte hij zijn comeback in de met 0-1 gewonnen Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord.


Interlandcarrière

Vertessen doorliep de jeugdelftallen van België vanaf de Onder 15. In 2018 nam de PSV-aanvaller deel aan het EK voor spelers onder 17 jaar in Engeland, waar de Belgen in de halve finale werden uitgeschakeld door Italië. Vertessen maakte een uitstekende indruk door met vier doelpunten gedeeld topscorer van het toernooi te worden.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie