1. FC Union Berlin

Berlijn

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over 1. FC Union Berlin

Het Duitse 1. FC Union Berlin is een Bundesliga-club uit de hoofdstad Berlijn. De club speelt haar thuiswedstrijden in het fraaie Stadion An der alten Försterei (circa 22.000 plaatsen).

  • 1. FC Union Berlin werd in 1906 opgericht als Union Oberschöneweide
  • De huidige voetbalclub ontstond na verschillende fusies
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Eisernen’
  • In 2019 promoveerde het team voor het eerst naar de Bundesliga
  • Vier jaar later werd een Champions League-ticket behaald

In razend tempo naar de Bundesliga-top

In Berlijn werd op 17 juli 1906 een nieuwe voetbalvereniging opgericht: Union Oberschöneweide. In 1955 ging deze club op in SC Motor Berlin, dat twee jaar later fuseerde tot TSC Berlin. De overheid bepaalde in 1965 dat voetbalafdelingen afgesplitst moesten worden van sterke sportclubs, waardoor in het daaropvolgende jaar het huidige 1. FC Union Berlin ontstond.

In de jaren zestig werd ook een nieuwe competitie geïntroduceerd in Duitsland: de Bundesliga. Als club uit Oost-Berlijn speelden Die Eisernen echter in de DDR-Liga of de DDR-Oberliga. Pas na de val van de Berlijnse Muur in november 1989 werd het Duitse voetbal langzaamaan samengevoegd. Union Berlin stroomde in 1991 binnen op het derde niveau, maar pas na vijf kampioenschappen lukte het in 2001 om door te stoten naar de Tweede Bundesliga. Met een zesde plaats was het debuut op het tweede niveau succesvol te noemen.

Na drie seizoenen in de Tweede Bundesliga degradeerde Union Berlin naar het derde niveau. Een jaar na de degradatie daalde de club uit Berlijn zelfs af naar het vierde niveau, maar dat verblijf bleef beperkt tot één seizoen. Union Berlin promoveerde in 2009 naar de Tweede Bundesliga om tien jaar later een ultiem hoogtepunt te realiseren: het debuut in de Duitse Bundesliga. Op het hoogste niveau werd een fraaie reeks neergezet door achtereenvolgens als elfde (2020), zevende (2021), vijfde (2022) en vierde (2023) te eindigen.


Europees voetbal

Union Berlin debuteerde in de jaren zestig op het Europese strijdtoneel. De Duitse club werd in het seizoen 1967-1967 uitgeschakeld in de groepsfase van de Intertoto Cup, waar het zich een jaar later terugtrok in de Europacup II. Het debuut op een groot Europees clubtoernooi liet daardoor tot 2001 op zich wachten. In dat jaar stuntte het team als Regionalliga-club door de bekerfinale te bereiken en hoewel Schalke 04 te sterk bleek, mocht men als verliezend bekerfinalist deelnemen aan de UEFA Cup. Na FC Haka (4-1) te hebben uitgeschakeld bleek Litex Lovech in de tweede ronde te sterk.

In de seizoenen 2021-2022 (Conference League) en 2022-2023 (Europa League) speelde Union Berlin opnieuw Europees voetbal. Het Conference League-seizoen eindigde mede dankzij Feyenoord, dat tweemaal te sterk bleek, al in de groepsfase. In 2022 lukte het Union Berlin wel om de Europa League-groep te overleven, waarna het Ajax uitschakelde in de knock-outfase (0-0 uit, 3-1 thuis).


Sheraldo Becker
Sheraldo Becker tegen Borussia Dortmund (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 zijn twee Nederlanders actief voor Union Berlin: Danilho Doekhi en Sheraldo Becker. Rick van Drongelen staat er eveneens op de loonlijst, maar werd in de zomer van 2022 uitgeleend aan Hansa Rostock. In het verleden kwamen ook Santi Kolk en Youssef El Akchaoui uit voor Die Eisernen.

Laatste update: 27 mei 2023

Populaire spelers 1. FC Union Berlin

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie