FC Augsburg

Augsburg

Prijzenkast

2x Regionalliga Süd

Het laatste nieuws over FC Augsburg

FC Augsburg is een Duitse voetbalclub uit Augsburg. Thuiswedstrijden van de Fuggerstädter worden afgewerkt in de WWK ARENA.

  • FC Augsburg ontstond in 1969 als fusieclub
  • De club hanteert 1907 als oprichtingsjaar
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de WWK Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Fuggerstädter’
  • Het team behaalde enkele titels in lagere divisies

Sinds 2011 in de Bundesliga

Als oprichtingsdatum staat 8 augustus 1907 in de boeken. In dat jaar werden in Augsburg twee nieuwe voetbalclubs gesticht: BC Augsburg en TSV Schwaben Augsburg. Deze twee clubs fuseerden in 1969, waardoor FC Augsburg een feit was. Beide teams raakten door de invoering van de Bundesliga verzeild in de lagere divisies van Duitsland, waardoor men besloot om een fusie aan te gaan. TSV Schwaben bleef in tegenstelling tot BC Augsburg wel bestaan als sportclub, maar louter op amateurniveau.

FC Augsburg begon in het seizoen 1969-1970 in de Amateurliga Bayern, dat tegenwoordig bekend staat als de Bayernliga. De fusieclub draaide meteen me in de bovenste regionen door achtereenvolgens als vierde en derde te eindigen. Met een achtste plaats verliep het derde seizoen een stuk moeizamer, maar in het seizoen 1972-1973 presteerde het team voortreffelijk door het kampioenschap binnen te slepen. FC Augsburg promoveerde daardoor naar de Regionalliga Süd.

Grijs bestaan

In de Regionalliga Süd kon FC rekenen op de steun van een enorme fanbase. De derby tegen 1860 München trok zelfs meer dan 90.000 toeschouwers. De Fuggerstädter zorgden voor een verrassing door opnieuw een kampioenschap binnen te slepen, maar in de play-offs om promotie naar de Bundesliga verloor men van Tennis Borussia Berlin. Na afloop van het seizoen 1973-1974 introduceerde Duitsland een nieuwe competitie onder de hoogste divisie: de Tweede Bundesliga. FC Augsburg kwam in deze divisie terecht.

Op Tweede Bundesliga-niveau had FC Augsburg het zwaar. De club eindigde vier opeenvolgende seizoenen tussen de negende en vijftiende plaats, waarna het avontuur in 1979 ten einde kwam door af te sluiten op de achttiende positie. Aan het begin van de jaren tachtig ontstond een heus jojo-effect. FC Augsburg promoveerde zowel in 1980 als 1982 als kampioen naar de Tweede Bundesliga, maar degradeerde telkens al na één seizoen opnieuw naar het derde niveau.

Na de degradatie van 1983 groeide FC Augsburg uit tot een grijze muis binnen het Duitse profvoetbal. In 2000 verkreeg de club zelfs geen licentie, waardoor de club afdaalde naar de Oberliga. Deze sportieve tegenvaller stond opvallend genoeg aan de basis van de wederopstanding. FC Augsburg krabbelde weer op door achtereenvolgens te promoveren naar de Regionalliga Süd (2002), de Tweede Bundesliga (2006) en de Bundesliga (2011). De stap naar de hoogste divisie bereikte FC Augsburg door achter Hertha BSC als tweede te eindigen.

Lijfsbehoud in de Bundesliga

FC Augsburg debuteerde op 6 augustus 2011 met een 2-2 gelijkspel tegen SC Freiburg in de hoogste divisie van Duitsland. Sascha Mölders nam de eerste twee Bundesliga-treffers voor zijn rekening namens de Fuggerstädter. Met vier punten uit acht wedstrijden beleefde men een loodzware start, maar op 15 oktober werd de eerste overwinning dan toch een feit: 0-1 bij FSV Mainz 05. Augsburg wist de degradatiezone in te ruilen voor een veertiende plaats op de ranglijst en dwong daarmee lijfsbehoud af.

In het seizoen 2012-2013 ontsnapte FC Augsburg aan degradatie door als vijftiende te eindigen in de Bundesliga. In de daaropvolgende seizoenen wist de club weg te blijven van de degradatiestress. Na een achtste plaats in 2014 steeg het Beierse team in het jaargang 2014-2015 zelfs naar de vijfde plaats. Hierdoor dwong FC Augsburg voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europees ticket af (Europa League).

Met 37 doelpunten kroonde voormalig sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason zich tot Bundesliga-topscorer aller tijden van FC Augsburg. Mede dankzij de IJslander wist de club zich te handhaven op het hoogste niveau. Zowel in 2019, 2020 als 2023 ontsnapte men aan degradatie door één plaats boven de degradatiezone te eindigen (vijftiende). In het seizoen 2023-2024 verbeterden de prestaties echter, mede dankzij een historische 0-6 overwinning op het veld van SV Darmstadt 98.

Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg)
Jeffrey Gouweleeuw als speler van FC Augsburg (Pro Shots)

Rivaliteit

FC Augsburg heeft een aantal lokale rivalen. Van oudsher gelden vooral FC Ingolstadt 04 en 1860 München als rivalen, maar door het jarenlange verblijf in de Bundesliga is ook het sentiment met Bayern München toegenomen.


Europees voetbal

FC Augsburg heeft pas één seizoen aan Europese ervaring in de benen. In het jaargang 2015-2016 overleefde de Bundesliga-formatie de groepsfase van de Europa League dankzij overwinningen op AZ (4-1 en 0-1) en Partizan Belgrado (1-3). Als nummer twee achter Athletic Bilbao mocht het team doorstoten naar de tweede ronde, maar daarin bleek Liverpool nipt te sterk: 0-0 thuis, 1-0 uit.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Augsburg gedragen. Een overzicht:

Lorenzo Davids (2011-2012)Kees Kwakman (2010-2011)
Youssef El Akchaoui (2010)Gibril Sankoh (2010-2013)
Jeffrey Gouweleeuw (2016-heden)Paul Verhaegh (2010-2017)
Marcel de Jong (2010-2015)

FC Augsburg stond in de periode 2009-2012 zelfs onder leiding van een Nederlandse trainer. Jos Luhukay zwaaide in die periode de scepter.


Het stadion

FC Augsburg speelt sinds de zomer van 2009 in de WWK ARENA. De capaciteit van het stadion bedraagt 30.660 plaatsen. Bij internationale wedstrijden is de commerciële naam verboden, waardoor het onderkomen van de Fuggerstädter ook wel bekend staat als de Augsburg Arena.

De WWK Arena, dat het Rosenaustadion (32.354 plaatsen) opvolgde, was het eerste klimaatneutrale voetbalstadion ter wereld. Zes ecologische warmtepompen zijn verantwoordelijk voor het behalen van de C02-neutraliteit.


Veelgestelde vragen over FC Augsburg

Wanneer is FC Augsburg opgericht?

Op 8 augustus 1907

Wat is het adres van de WWK Arena?

Yanmar Stadion
Competitieweg 20
1318EA Almere

Wat is de capaciteit van de WWK Arena?

30.660 plaatsen

Wat is de website van FC Augsburg?

Klik hier om FC Augsburg online te bezoeken

Waar kan ik FC Augsburg vinden op sociale media?

FC Augsburg is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 1 april 2024

Populaire spelers FC Augsburg

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie