Kees Kwakman

Kees Kwakman is een Nederlandse voetbalanalist, die momenteel werkt voor sportzender ESPN. Tussen 2004 en 2018 stond hij zelf tussen de lijnen als profvoetballer.

Kwakman werd op 10 juni 1983 geboren in Purmerend. Officieel heet hij Cornelis Wilhelmus Job Kwakman, maar zijn roepnaam is Kees. Ondanks zijn geboorteplaats mag hij zich met recht een echte Volendammer noemen.

Voetbalcarrière

De loopbaan van Kwakman ging van start bij RKAV Volendam. Bij de amateurclub uit het vissersdorp speelde de verdediger zich in de kijker bij de profs van FC Volendam, waar hij in 2004 de kans kreeg. In de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur maakte Kwakman op 15 augustus zijn debuut als profvoetballer in de Eerste Divisie. Tot de zomer van 2006 speelde hij 69 wedstrijden voor Het Andere Oranje (tien doelpunten).

RBC Roosendaal

In de zomer van 2006 maakte Kwakman de overstap naar competitiegenoot RBC Roosendaal, net als teamgenoot Gerry Koning. Bij de Brabantse club speelde hij in twee jaar tijd het gros van de wedstrijden. De verdediger speelde zich daarmee in de kijker en verdiende in 2008 een overstap naar toenmalig Eredivisie-club NAC Breda.

NAC Breda

NAC Breda was tussen 2008 en 2010 de werkgever van Kwakman. Ook in het Rat Verlegh Stadion werd de verdediger een gewaardeerde schakel. In zijn eerste seizoen wist de Bredase club meteen een Europees ticket af te dwingen door als nummer acht van de Eredivisie de play-offs om Europees voetbal te winnen. Kwakman nam één van de doelpunten voor zijn rekening in de met 0-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Feyenoord in de halve finale.

Een fraaie goal van Kwakman tegen Roda JC

Kwakman slaagde er niet in om met NAC Breda het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken. In de voorrondes scoorde hij weliswaar driemaal (twee keer tegen Gandzasar Kapan en één keer tegen Polonia Warschau), maar in de vierde voorronde bleek het Spaanse Villarreal over twee wedstrijden veel te sterk. Na de 1-3 thuisnederlaag ging de Bredase formatie op Spaanse bodem zelfs met 6-1 onderuit.

In Breda werd Kwakman niet alleen gewaardeerd omwille van zijn voetbalkwaliteiten. Hij verwierf ook een heldenstatus door tijdens een supportersavond een hilarische imitatie van Piet Paulusma te doen. Een soortgelijke persiflage publiceerde Kwakman jaren later via social media over Quincy Promes.

FC Augsburg

In augustus 2010 nam Kwakman afscheid in Breda. De verdediger maakte een verrassende overstap naar FC Augsburg, dat op dat moment actief was in de Tweede Bundesliga. Hij kwam er regelmatig aan spelen toe en had daarmee zijn aandeel in de promotie naar de hoogste divisie van Duitsland. Desondanks mocht Kwakman al na één seizoen uitkijken naar een nieuwe werkgever.

FC Groningen

Na één jaar keerde Kwakman alweer terug op de Nederlandse voetbalvelden. De verdediger liet zich verleiden tot een overstap naar FC Groningen, waar hij Andreas Granqvist moest doen vergeten. In deze periode was hij een concurrent van Virgil van Dijk. Kwakman had al snel in de gaten dat zijn teamgenoot veel meer potentie en had en dus liet hij in 2013 al weten aan Voetbal International: “Hij is echt een kanjer, het gemak waarmee hij voetbalt vind ik echt indrukwekkend.”

Kwakman maakte zijn tweejarige contractperiode vol bij FC Groningen. Hij speelde er ondanks een maandenlange absentie 52 officiële wedstrijden (één doelpunt), maar dat bleek voor de clubleiding niet voldoende om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Terugkeer bij NAC

In het seizoen 2013-2014 speelde Kwakman opnieuw voor NAC Breda. De verdediger speelde dit seizoen dertig officiële wedstrijden, waarin hij drie keer het net wist te vinden. Op 10 november 2011 werd Kwakman matchwinner door tweemaal te scoren tegen PSV (2-1). La Gazzetta dello Sport nam de PSV’er zelfs op in het weekelftal, net als Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo.

Zuid-Afrikaans avontuur

Zijn tweede NAC-periode bleef beperkt tot één seizoen. In de zomer van 2014 besloot de Volendammer nog één buitenlands avontuur aan te gaan door zich te verbinden aan Bidvest Wits uit Zuid-Afrika. In De Eretribune vertelde Kwakman jaren later over de trainer van deze club: “Ik hoorde hem een keer zeggen: We’ve got the worst defenders in the world. En dan zat ik nog op de bank…”

Afsluiten in Volendam

Na dit bijzondere jaar in Zuid-Afrika keerde Kwakman terug naar de club waar zijn profcarrière gestalte kreeg: FC Volendam. De verdediger vertelde destijds: “Na zes verhuizingen is dit een mooi moment voor mij en m’n gezin om terug te keren naar Volendam, ik kan m’n carrière beëindigen bij m’n eigen club in eigen dorp, en dat is prachtig.”

Kwakman beëindigde zijn carrière als speler van FC Volendam in februari 2018. Tijdens zijn tweede periode bij Het Andere Oranje maakte de verdediger onder meer een heerlijk doelpunt tegen FC Den Bosch: met rechts schoot hij een hoekschop in één keer stijf in de kruising.

Mediacarrière

Al tijdens zijn voetbalcarrière maakte Kwakman een positieve indruk voor de televisiecamera. De Volendammer voelde dat zelf ook aan, waardoor de lokale omroep van Volendam-Edam (L.O.V.E. TV) hem in de nadagen van zijn loopbaan een eigen praatprogramma gunde. Kwakman mocht ook regelmatig aanschuiven bij FC Afkicken en maakte daarnaast furore via zijn Twitter-kanaal, waardoor hij zelfs werd uitgeroepen tot tweede voetbaltwitteraar van Nederland.

Kwakman is sinds 2018 actief als voetbalanalist. Als oud-voetballer werd hij toegevoegd aan het team van sportzender FOX Sports, dat later plaats maakte voor ESPN.

Laatste update: 6 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie