Quincy Promes

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Quincy Promes

Quincy Promes is een Nederlandse vleugelaanvaller. Hij draagt sinds 2014 het shirt van het Nederlands elftal en maakte in februari 2021 de overstap naar het Russische Spartak Moskou.

  • Promes speelt momenteel voor Spartak Moskou
  • De aanvaller staat terecht in verschillende strafzaken, waaronder vanwege een steekpartij
  • In Nederland speelde hij voor FC Twente, Go Ahead Eagles en Ajax
  • Promes kwam in het buitenland ook uit voor Sevilla
  • In 2014 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Promes werd op 4 januari 1992 geboren in Amsterdam. Zijn geboortenest bevond zich in West, maar hij claimde ‘bijna wel in elke wijk gewoond’ te hebben. Promes begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub RKSV DCG en werd als tienjarige opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. In 2008 werd hij weggestuurd door de Amsterdamse club. “Het was een van de ergste dagen uit mijn loopbaan”, vertelde de aanvaller later op FIFA.com. “Ik heb dagenlang gehuild. Ik wist niet wat ik met mezelf moest doen.”

Promes had een duidelijke verklaring voor zijn voortijdige Ajax-exit. “Ik had een heel grote mond en zei altijd wat ik dacht, maar niet altijd op het goede moment. Ik was ook hebberig op het veld en overtuigde mezelf dat ik beter was in voetbal dan wie dan ook op de planeet omdat ik op de Ajax-jeugdopleiding zat, waar iedere jongen in Nederland van droomt. Ik bereikte een punt waarop mijn gedrag zo storend was dat ze van me af wilden.”

Profdebuut bij FC Twente

De getalenteerde aanvaller koos voor HFC Haarlem als nieuwe club, maar die club ging een jaar later failliet. Promes zette zijn carrière daarom voort bij FC Twente. Hij doorliep in Enschede de hoogste jeugdelftallen en werd in de beloftencompetitie landskampioen met Jong FC Twente. Als smaakmaker en aanvoerder kon de stap naar de A-selectie niet uitblijven. Op 11 april 2012 maakte Promes zijn debuut in het betaald voetbal door in de uitwedstrijd tegen AZ (2-2) in te vallen. In de play-offs om Europees voetbal maakte de Amsterdammer ook nog twee keer speelminuten tegen RKC Waalwijk.

Productief jaar in Deventer

FC Twente besloot Promes in het seizoen 2012-2013 te verhuren aan provinciegenoot Go Ahead Eagles. Voor de club uit Deventer kwam de Amsterdammer, die veelvuldig als aanvallende middenvelder speelde, maar liefst 41 officiële wedstrijden in actie, met maar liefst zeventien doelpunten en elf assists als rendement. Onder leiding van Erik ten Hag kwalificeerde de club zich voor de play-offs om promotie/degradatie en daarin wist het achtereenvolgens FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam uit te schakelen. Go Ahead werd daarmee verlost van een lange periode in de Eerste Divisie (sinds 1996).

Doorbraak in Enschede

Als Talent van het Jaar in de Eerste Divisie verdiende Promes een kans bij FC Twente. In de voorbereiding kreeg de aanvaller volop speeltijd en daarmee wist hij een basisplaats af te dwingen. Promes beleefde een uitstekend seizoen met elf goals en acht assists in de Eredivisie. Als smaakmaker van de Tukkers verdiende Promes een gloednieuw contract en zelfs een eerste invitatie voor het Nederlands elftal.

Sterspeler bij Spartak Moskou

De inbreng van Promes als speler van FC Twente bleef beperkt tot dat seizoen. In augustus 2014 maakte de aanvaller voor 11,5 miljoen euro (exclusief bonussen) de overstap naar het Russische Spartak Moskou, waar hij vier seizoenen en een beetje speelde. Met dertien doelpunten en vijf assists in 29 officiële duels beleefde Promes een prima debuutseizoen in Moskou. Die lijn zette de Nederlander door in het seizoen 2015-2016 middels achttien doelpunten en acht assists.

In de eerste twee seizoenen eindigde Spartak Moskou in de subtop van de Russische Premjer-Liga. Het derde seizoen bleek daarentegen een ware voltreffer. Met twaalf doelpunten en negen assists in 29 officiële wedstrijden zakte het rendement van de Oranje-international weliswaar, maar de Moskevieten beleefden een droomseizoen door de landstitel te veroveren. Promes werd verkozen tot beste speler van het seizoen én beste speler van het kalenderjaar in Rusland.

Het statistisch beste seizoen van Promes volgde na het kampioenschap met 21 goals en tien assists in 38 wedstrijden. Daar voegde de aanvaller nog zeven duels (twee goals en één assist) aan toe in het shirt van Spartak. In augustus 2018 maakte Promes de overstap naar het Spaanse Sevilla, dat ongeveer twintig miljoen euro neertelde voor diens handtekening.

Eén jaar bij Sevilla

Promes maakte op 2 september 2018 zijn debuut voor Sevilla, dat met 1-0 verloor van aartsrivaal Real Betis. De Nederlander kwam dat seizoen tot 49 officiële wedstrijden voor de club uit Andalusië (drie goals en negen assists). Promes beleefde een opmerkelijk seizoen in Sevilla, waar hij werd omgeturnd tot een aanvallend ingestelde vleugelverdediger in een 5-3-2 formatie.

Transfer naar Ajax

Promes tekende in juni 2019 een contract bij Ajax, dat een transfersom van 15,7 miljoen euro (exclusief bonussen) neertelde. Voor de vleugelaanvaller betekende het een dubbele hereniging. Niet alleen keerde hij terug bij de club waar hij als jeugdspeler werd weggestuurd, maar ook volgde een weerzien met trainer Erik ten Hag. Promes veroverde in Amsterdam een basisplaats op zijn vertrouwde posities en ontwikkelde vooral een uitstekende relatie met Hakim Ziyech, die een uiterst productief duo vormden.

Met 28 officiële duels, zestien doelpunten en vijf assists beleefde Promes een uitstekend seizoen bij Ajax. Het seizoen werd voortijdig afgebroken vanwege het coronavirus, waarna Hakim Ziyech een transfer maakte naar de Engelse topclub Chelsea. Zonder de Marokkaans international had de aanvaller het moeilijk in Amsterdam. In 25 officiële wedstrijden kwam Promes niet verder dan zes doelpunten en één assist. In februari 2021 nam hij afscheid van Ajax, dat hem voor 8,5 miljoen euro (exclusief bonussen) aan Spartak Moskou verkocht.

(Pro Shots)

Als hoofdverdachte terug naar Moskou

Het vertrek van Promes had meerdere redenen. De aanvaller zat sportief niet lekker in zijn vel, maar ook werd hij hoofdpersoon in een bizar incident. Promes werd in december 2020 gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een steekpartij in juli 2022. Tijdens een feest in Abcoude zou Promes zijn neef in de knie hebben gestoken. Zelf ontkende de Oranje-international alle betrokkenheid, maar in maart 2022 werd duidelijk dat hij schuld bekende in telefoongesprekken met familieleden. Promes werd reeds verdacht van betrokkenheid bij drugstransport en deelname aan een criminele organisatie, maar hem hangt ook poging tot moord boven het hoofd. Deze zaak loopt nog.

Als speler van Spartak Moskou leverde Promes in het restant van het seizoen 2020-2021 nog drie doelpunten en drie assists in elf wedstrijden. De Amsterdammer behield zijn basisplaats in het daaropvolgende seizoen.


Interlandcarrière

Promes debuteerde op 5 maart 2014 als international van het Nederlands elftal. Onder bondscoach Louis van Gaal mocht de toenmalig FC Twente-speler meteen negentig minuten aantreden in de oefeninterland tegen Frankrijk (2-0 nederlaag). Promes werd in de daaropvolgende duels niet meer geselecteerd en ontbrak dan ook op het WK 2014 in Brazilië, waar Oranje als derde eindigde. In de jaren daarna werd de aanvaller een vaste naam in de selectie, maar zijn eerste eindtoernooi liet enige tijd op zich wachten. Oranje kwalificeerde zich niet voor het EK 2016 en het WK 2018.

Ook bondscoach Ronald Koeman bleef Promes selecteren. De Amsterdammer behoorde tot het team dat de finale van de Nations League bereikte en zich kwalificeerde voor EURO 2020. Op het door corona naar 2021 verplaatste EK kwam Promes twee van de vier wedstrijden in actie, tegen Noord-Macedonië en Tsjechië. Zijn deelname aan het EK zorgde voor ongenoegen in eigen land. Veel Nederlanders vonden het niet passend van bondscoach Frank de Boer om een verdachte van een steekpartij te selecteren voor het Nederlands elftal.

De Boer besloot de Nederlandse ophef te negeren, maar diens opvolger Louis van Gaal dacht daar anders over. “Ik denk niet dat ik nu spelers selecteer die in zo’n situatie zitten als hij”, verklaarde Van Gaal. “Als een speler in zo’n zaak verwikkeld is, heeft hij veel meer moeite om de focus op de wedstrijd te houden. In Rusland ben je ver weg, maar in Nederland heel dichtbij.”

Laatste update: 16 augustus 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie