Slot-ball blijft bij Feyenoord met deze bijzondere trainers

Foto: Slot-ball blijft bij Feyenoord met deze bijzondere trainers

Arne Slot vertrekt bij Feyenoord, maar vertrekt met hem ook de sinds zijn entree ingevoerde Slot-ball? Het Legioen is er bang voor en hoopt dat Dennis te Kloese zijn werk zo goed doet dat hij een opvolger uit de hoge hoed tovert die het aantrekkelijke aanvallende voetbal in De Kuip verder kan uitbouwen. De trainerskandidaten zijn alleen schaars. We speurden daarom de Europese velden af met de statistieken in de hand en vonden de op papier juiste coaches om Slot op de zo gewenste manier op te volgen.

Analyse: deze trainers zouden perfect het Slot-ball kunnen behouden en uitbouwen bij Feyenoord

Door Eimert Pruis en Tim Duijverman

Slot is officieel nog niet weg bij Feyenoord of zijn opvolger wordt al via verschillende manieren naar voren geschoven. Met of zonder belangen, wat opvalt is dat elk dagblad, website en voetbalprogramma zijn eigen kandidaten naar voren schuift. Terwijl Te Kloese nog druk bezig is met de afwikkeling van de transfer van Slot naar Liverpool, hoort en ziet hij al dat Feyenoord die en die trainer op het oog heeft. De algemeen/technisch directeur weet ook dat hij de maand mei de tijd gaat nemen voor de juiste opvolger. Sinds Tottenham Hotspur nadrukkelijk aan het shirtje van Slot trok heeft hij al een lange opvolgingslijst (onder meer op basis van data) gemaakt. Binnenkort volgt een volgens Te Kloese weloverwogen keuze. Daar worden deze veelal nog niet genoemde namen ook in meegewogen.

Want Slot volg je niet zo maar op. De Bergentheimer heeft langzaam sinds zijn entree drie seizoenen geleden een nieuw soort voetbal bij Feyenoord geïntroduceerd. Aantrekkelijk aanvallend voetbal waarin balbezit belangrijk is, maar de bal snel heroveren op de helft van de tegenstander nog belangrijker. Met inschuivende verdedigers en opkomende backs probeert hij een middenvelder vrij te spelen om zo direct en snel vooruit te kunnen voetballen. Het zorgde erin drie jaar voor dat niet alleen iedereen weer met veel plezier naar Feyenoord kijkt, maar dat er ook resultaten werden geboekt. Feyenoord haalde Europees de finale van de Conference League, de kwartfinales van de Europa League en liet zich ook gelden in de Champions League. In Nederland bekroonde Slot zijn Feyenoord-jaren met de landstitel en de KNVB Beker.

Van alle clubs in de beste tien competities en het tweede niveau van de beste zes competities staat Feyenoord veertiende op de ranglijst van balbezit.

Slots Feyenoord bovenin de statistiekenlijstjes

Om de Slot-jaren te duiden pakken we de statistieken erbij en valt op dat Feyenoord vooral op gebied van balbezit en de zogeheten high turnovers reuzestappen heeft gezet. Het Slot-ball kenmerkt zich onder meer door dat laatste. High turnovers zijn balbezitfases uit open spel die beginnen binnen veertig meter van het vijandelijke doel. Met andere woorden: balheroveringen ruim op de helft van de tegenstander. Dat spel, wat Peter Bosz al jaren met zijn ploegen opteert, is iets wat Slot langzaam heeft ingevoerd en het laatste jaar goed terug te zien is in de statistieken. Van de top tien-competities en het tweede niveau van de beste zes competities hebben we alle statistieken doorgespit en op balbezit, high turnovers, verwachte aantal doelpunten voor en tegen per duel en passes op het eindgedeelte van het veld staat Slots Feyenoord bovenin. Bosz’ PSV doet het op alle vlakken ietsje beter, maar op aantal verwachte tegendoelpunten doet Feyenoord het uitstekend (FC Groningen de beste).

Tipt Ondrej Lingr Jindrich Trpisovsky?

De meeste clubs die boven Slots Feyenoord staan in de statistiekenlijstjes zijn maar al te blij met hun coach. Zij zullen er alles aan doen om de trainer te behouden en qua centen en aantrekkelijkheid van de Eredivisie staat ook niet elke trainer van deze lijstjes te springen om aan de slag te gaan bij Feyenoord. Jindrich Trpisovsky staat wellicht wel open voor een dienstverband in De Kuip. Hij is sinds 2018 de trainer van Slavia Praag en is wellicht onder de indruk geraakt van de Rotterdamse voetbaltempel. Feyenoord had het heel lastig in de Europese wedstrijden tegen Slavia in duels die voor spektakel zorgden door het aanvallende voetbal van beide ploegen. De resultaten: twee gelijke spelen (3-3 en 2-2) en twee spannende Feyenoord overwinningen (1-3 en 2-1).

Feyenoord zal deze zomer de verplichte koopoptie op Ondrej Lingr lichten en wellicht komt de Tsjechische invaller wel met een papiertje met statistieken van zijn oude trainer aanzetten. Op gebied van balbezit doet Slavia Praag het nog ietsje beter dan Feyenoord en ook het aantal verwachte tegengoals is zoals Feyenoord erg laag. Ook op gebied van high turnovers, xG voor en eindpasses komt Trpisovsky’s Slavia in de buurt van Feyenoord. Het gat blijft groot, maar met de kwaliteiten die ze in Rotterdam inmiddels op het veld heeft staan kan de 48-jarige Tsjech vast daar meer de accenten op leggen. Te Kloese kent de Tsjechische competities goed (zo zagen we bij de aankopen van Lingr en Dávid Hancko) en heeft Trpisovsky op zijn data-lijstje staan.

Van de haalbare coaches komt Tsjech Jindrich Trpisovsky het dichtst in de buurt van de statistieken van Slots Feyenoord.

Southampton-spektakel bij Feyenoord?

Sinds afgelopen zomer is er met de jonge coach Russell Martin (38) spektakel gekomen in Southampton. De Championship-club speelt opeens zeer verzorgd aanvallend voetbal. Vanuit de passing en het balbezit wordt het doel gezocht. Net als bij Slots Feyenoord is het belangrijk om de middenvelder vrij te krijgen. Met een verzorgde opbouw met een typische Nederlandse gedachte om de keeper te gebruiken als extra veldspeler worden de fans van Southampton verwend. Snelle positiewisselingen zorgen voor verwarring bij de tegenstander.

Als we Martin vergelijken met Slot moet de Southampton-coach het toch op bijna elk vlak afleggen. Zoals verwacht is Southampton op balbezit en passing wel een stuk sterker dan Feyenoord. Ook hier geldt dat de kwaliteit van de selectie een stuk hoger ligt in Rotterdam dan in Southampton. De jonge moderne coach heeft alles in zich om de door Slot ingeslagen weg te vervolgen en misschien zelfs de Southampton-accenten te introduceren. Het type voetbal lijkt al veel op Slot-ball alleen dan zonder de hoge druk. Op basis van data is het onmogelijk dat Martin niet op het lijstje van Te Kloese staat. Krijgt Engeland een Nederlandse coach erbij en Nederland een Engelsman?

Russell Martin moet nog aan veel aspecten werken, maar heeft veel potentie om het Slot-ball voort te zetten.

Niet te vangen in statistieken: Dick Schreuder

Een met Martin (en dus ook Slot) vergelijkbare trainer is Dick Schreuder. Zo hebben we ook een Nederlander op dit lijstje van bijzonder interessante trainerskandidaten. Schreuder wordt pas recentelijk genoemd in Rotterdam, maar staat al een tijdje op het papiertje van Te Kloese. Bij PEC Zwolle liet hij al zien hoe aantrekkelijk hij zijn ploegen kan laten voetballen. Niet voor niets haalde de steenrijke eigenaar van het oprukkende CD Castellón Schreuder naar Spanje. Castellón was net gepromoveerd naar de Primera Federación (het brede derde niveau van Spanje) en het moet wel heel raar lopen of Schreuder speelt met zijn Castellón komend seizoen niet in LaLiga2.

De club in het zwart-wit uit de noordelijke regio van Valencia speelt dit seizoen onder aanvoering van Schreuder geweldig verzorgd en aanvallend voetbal. Met nog 4 wedstrijden te gaan staat Castellón bovenaan met 8 punten voorsprong. Pak voor de gein wat filmpjes erbij van het spel van Schreuders Castellón en je ziet misschien nog wel beter voetbal dan in De Kuip. Vanuit achteren verzorgd combinatiespel totdat het zelfs resulteert in doelpunten. 69 doelpunten in 34 wedstrijden is in het tactisch verdedigend sterke Spanje erg veel. Schreuder heeft bewezen op alle niveaus zijn ploegen spectaculair te laten voetballen. Bij Feyenoord komt hij zijn oud-pupillen Thomas Beelen en Thomas van den Belt tegen. Krijgt hij van Te Kloese eindelijk de kans op het allerhoogste niveau?

Rekent Alexander Blessin wel af met trauma Union?

Alexander Blessin maakt op dit moment furore bij Union Saint-Gilloise. Zoals gewoonlijk is geworden doet Union het geweldig in de reguliere fase van de Pro League. De club leek weer eens op weg naar het kampioenschap van België, maar in de play-offs lijkt het andermaal mis te gaan? Er was echter een revival tegen het Antwerp (0-3 en 4-1) van Mark van Bommel, waardoor het verschil met nog 4 wedstrijden te gaan 1 punt is met zowel Anderlecht als Club Brugge. Union probeert binnenkort weer af te rekenen met Antwerp, maar dan in de strijd om de Croky Cup.

De 50 jarige coach uit Stuttgart begon zijn trainerscarriére bij de jeugd van Red Bull Leipzig. Via KV Oostende en Genoa FC kwam hij in de zomer van 2023 in het Brusselse Saint-Gilloise of zoals sommige Nederlanders het misschien beter kennen Sint-Gillis. Union speelt al vele jaren pressievoetbal en dat zij bij Blessin uitkwamen was dan ook niet meer dan logisch. Deze coach speelt zeer attractief voetbal door middel van hoge druk en hoge wingbacks. Een bijzonder aimabel man en uitstekende coach, vindt iedereen die Blessin van dicht of van ver kent. Een absolute topcoach, de beste van het land, vind iedereen in België. Dit seizoen wonnen Blessin en zijn mannen zelfs thuis van Liverpool in de Europa League. In de Conference League-knockouts schakelde Union ook nog eens Eintracht Frankfurt uit. Blessin speelt met Union een 3-4-2-1 formatie dat perfect aansluit op de kwaliteiten van de spelers. Hij moet dus wel wat aanpassingen gaan doen in Rotterdam als hij kijkt naar de selectie in De Kuip. Kijken we naar de statistieken dan zien we dat de pressie van Union goed terug te zien is. Het verschil met Slot zit ‘m deze keer niet in aanvallende statistieken, maar juist in balbezit en passing. Waar die bij Schreuder en Martin een stuk beter is dan Slot kan Blessin niet zulke goede cijfers overleggen. Toch lijkt hij op veel andere vlakken wel uitstekend bij het huidige Feyenoord te passen.

Arne Slot in vergelijking met de coaches Alexander Blessin en Martí Cifuentes.

Martí Cifuentes: van Noorwegen, Denemarken, Zweden, via QPR naar Feyenoord?

Tot slot hebben we in de 41-jarige Catalaan Martí Cifuentes nog een zeer interessante kandidaat gevonden. Vrij jong, maar al een bak aan ervaring heeft deze trainer. Na wat kleine clubs in Spanje te hebben gecoached, kwam hij terecht in Scandinavië waar hij werkte voor Noorse Sandefjord en Aalborg (Denemarken) alvorens hij bij Hammarby IF uit de Zweedse hoofdstad Stockholm terecht kwam. Cifuentes werd daar al snel publiekslieveling door zijn verzorgde pressievoetbal. Zijn manier van voetballen sloeg over op de tribunes.

Cifuentes bereikte in zijn periode bij Hammarby met aanvallend voetbal de finale van de Zweedse beker en plaatste zich voor de voorrondes van de Conference League. Hij stond in Zweden bekend als een veeleisende en serieuze trainer, eerlijk en oprecht. In oktober 2023 volgde Cifuentes bij Queens Park Rangers de ontslagen manager Gareth Ainsworth op.

Hij regiseerde daar hoogstpersoonlijk een Great Escape. QPR stond nog een-na-laatste in het Championship toen Cifuentes het stokje overnam. Een half jaar heeft de club zichzelf veilig gespeeld met een ruime voorsprong op de degradatiezone. Met heel veel pressie en agressiviteit zorgde hij voor de ommekeer bij Queens Park Rangers. Zijn manier van spelen lijkt veel op die van Slot, maar zijn statistieken zijn een stuk minder. Het grote verschil tussen Cifuentes en de andere coaches in dit lijstje is dat zijn club (QPR) geen topclub is in hun competitie.

Zware klus voor Te Kloese om winnaarsgevoel terug te krijgen

De opvallende namen van het lijstje van Te Kloese komen uit alle windstreken. Logisch als je je niet blindstaart op een Nederlandse coach en aan de hand van data en ervaringen op zoek gaat naar een geschikte opvolger van Slot. Als we alle statistieken nog eens doornemen zien we waarom Liverpool bij Slot is uitgekomen. Er zijn simpelweg geen trainers beschikbaar die maar in de buurt komen van de stats van de 45-jarige coach van Feyenoord. Het selecteren en vastleggen van een opvolger zal dus geen eenvoudige klus worden.

Trpisovsky, Martin, Schreuder, Blessin en Cifuentes komen allen op hun manier in de buurt van die charmante Feyenoord-coach. Ieder heeft een eigen stijl die veel raakvlakken kent met de Nederlander die het voetbal bij Feyenoord revolutioneerde. De ene legt meer accenten op het verzorgde opbouwspel vanuit achteren, de andere kiest juist voor de snelste weg naar het doel. In veel gevallen is het hoge druk-voetbal een kenmerk van deze trainers en in alle gevallen is het publiek de grote winnaar. Het Legioen voelt zich al drie jaar winnaar en voelt zich nu even verliezer met het vertrek van Slot. Kan Te Kloese het winnaarsgevoel weer terugbrengen in De Kuip met de juiste trainerskeuze?

Voor welke trainer ga jij?

  • Jindrich Trpisovsky
  • Russell Martin
  • Dick Schreuder
  • Alexander Blessin
  • Martí Cifuentes
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:10
32+
“Niet goed voor hem om naar PSV te vertrekken”
12:50
43+
‘Premier League-club bemoeit zich met toekomst Minteh’
12:30
19+
Go Ahead jaagt op historische mijlpaal: “We beseffen hoe dichtbij we zijn”
12:11
50+
“Ik denk dat ik het niveau van Feyenoord of Ajax aankan”
12:00
290+
STEMMEN MAAR! Wie was de beste linker centrale verdediger? | SN Team van het Seizoen
11:46
33+
Scholes-opvolger dient zich aan: “Verspil je tijd niet”
11:29
324+
‘Ajax-target kiest voor alternatief’
11:13
37+
‘De Bruyne naar de MLS’
10:45
140+
Mbappé cryptisch over transfer naar Real Madrid
10:28
59+
Amrabat ziet toekomst bij Manchester United: “Blijven is een optie”
10:19
176+
“Farioli past heel goed bij het Ajax-systeem”
10:00
191+
Scorende publiekslieveling wil langer bij NAC blijven: “Ze zijn net zo gek als ik”
09:46
31+
Alonso spreekt over droomseizoen met Bayer Leverkusen
09:30
117+
Emoties lopen bij Kroos hoog op: “Toen brak ik”
09:16
200+
ADO haalt keihard uit naar eigen fans: “Schaam me kapot”
08:43
547+
Guardiola vindt ex-Ajacied ‘een van de beste verdedigers ter wereld’
08:29
176+
‘Ten Hag-exit geen uitgemaakte zaak’
08:17
712+
‘Ajax heeft Deense Brobbey-opvolger op het oog’
23:50
8989+
‘Nieuwe Ajax-opstelling nu al bekend’
23:31
2688+
‘Ryan Gravenberch-stunt op komst’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie