Manfred Ugalde

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Manfred Ugalde

Manfred Ugalde is een spits van Costa Ricaanse afkomst. In januari 2024 verruilde hij eredivisionist FC Twente voor het Russische Spartak Moskou.

  • Ugalde speelt momenteel Spartak Moskou
  • De spits kwam eerder uit voor Deportivo Saprissa, Lommel SK en FC Twente
  • Met Saprissa won hij de Torneo Clausura en de CONCACAF League
  • Ugalde debuteerde in 2020 als international van Costa Rica

Clubcarrière Manfred Ugalde

Ugalde werd op 25 mei 2002 geboren in de Costa Ricaanse provinciestad Heredia. “Een relaxte stad waar het leven goed is”, vertelde de spits in 2021 aan TC/Tubantia. Hij groeide op in een groot gezin, bestaande uit vier broertjes en twee zussen. Ugalde werd opgenomen in de jeugdleiding van Deportivo Saprissa en werd als vijftienjarige toegevoegd aan de hoofdmacht van deze club.

Op dreef in Costa Rica

Ugalde debuteerde op 13 januari 2019 voor Deportivo Saprissa. In de 79ste minuut van de thuiswedstrijd tegen Limón FC viel hij in bij een 1-2 achterstand om in blessuretijd een punt te redden (2-2). Zijn teller bleef dat seizoen beperkt tot zeven gespeelde wedstrijden, waarvan één als basisspeler. Dat aandeel steeg in het daaropvolgende seizoen fors: zestien doelpunten in 45 wedstrijden. De kleine spits had daarmee een aandeel in het winnen van de Torneo Clausura en de CONCACAF League.

Overstap naar Lommel

De scoringsdrift van Ugalde viel op bij scouts van de City Football Group (CFG), waar ook Manchester City deel van uitmaakt. De Costa Ricaan werd in 2021 ondergebracht bij het Belgische Lommel SK. Op het tweede niveau van België werd er 23 keer een beroep gedaan op de spits, die met elf doelpunten en drie assists zijn waarde bewees. Ugalde speelde zich daarmee in de kijker van FC Twente. Met een huurtransfer naar Enschede trad hij in de voetsporen van een voetbalicoon uit Costa Rica: Bryan Ruiz.

Manfred Ugalde en Ricky van Wolfswinkel
Met Ricky van Wolfswinkel (Pro Shots)

Gewaardeerde spits in Enschede

Ugalde fungeerde in het seizoen 2021-2022 vooral als breekijzer en stand-in voor Ricky van Wolfswinkel. Na zijn debuut tegen Fortuna Sittard (2-1 nederlaag) op 14 augustus 2021 steeg de teller in diens eerste seizoen naar 28 gespeelde wedstrijden. Scoren deed de spits viermaal, waaronder de winnende treffer in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (2-1 na verlenging). Met drie doelpunten had hij een aandeel in de vierde plaats en het behalen van een Europees ticket.

Ook in het seizoen 2021-2022 speelde Ugalde op huurbasis voor FC Twente. De spits fungeerde aanvankelijk opnieuw in een bijrol, maar zeker in de tweede seizoenshelft werd hij steeds waardevoller voor de ploeg van trainer Ron Jans. Met negen doelpunten en vier assists in 31 wedstrijden had Ugalde een groter aandeel in de successen van de Tukkers. Naast acht Eredivisie-treffers scoorde hij één keer in de play-offs om Europees voetbal, de winnende uit bij sc Heerenveen (1-2). Twente schakelde de Friezen uit en klopte Sparta Rotterdam in de finaleronde.

Ugalde werd in de zomer van 2023 definitief overgenomen van de City Football Group. Met negen doelpunten en zeven assists in 25 officiële wedstrijden bleef hij van grote waarde voor FC Twente, maar al in januari 2024 kwam de samenwerking ten einde. Voor een recordbedrag (maximaal vijftien miljoen euro) werd hij doorverkocht aan Spartak Moskou.

Manfred Ugalde (FC Twente)
In het uittenue van FC Twente (Pro Shots)

Transfer naar Spartak Moskou

Op 2 maart 2024 maakte Ugalde zijn debuut in de Russische topper tegen Zenit Sint-Petersburg (0-0). Zijn eerste doelpunt in Russische dienst maakte de aanvaller op 3 april in het bekertoernooi tegen diezelfde opponent. In zijn eerste halfjaar bleef zijn aandeel beperkt tot die ene treffer in zestien duels.


Interlandcarrière Manfred Ugalde

Op 1 februari 2020 debuteerde Ugalde als A-international van Costa Rica. In de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (1-0 nederlaag) mocht hij twaalf minuten voor tijd Marcos Ureña aflossen. Ugalde speelde in september 2021 zijn tweede en vooralsnog laatste interland voor zijn thuisland tegen Panama (0-0). Vanwege een conflict met bondscoach Fernando Suárez stelde hij zich voorlopig niet meer beschikbaar.

Na de Gold Cup van 2023 keerde Ugalde pas weer terug bij Costa Rica. De spits mocht in 2024 deelnemen aan de Copa América, maar kon uitschakeling in de groepsfase niet voorkomen.

Laatste update: 11 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie