“Veel Nederlandse clubs zijn schuldig aan de dood van Oekraïners”

Foto: “Veel Nederlandse clubs zijn schuldig aan de dood van Oekraïners”

Evgeniy Levchenko vindt het onbegrijpelijk dat Nederlandse clubs nog altijd zaken doen met verenigingen uit Rusland. Volgens de voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS is het niet uit te leggen aan Oekraïners.

Onbegrip over deals met Russische clubs

Sinds de Russische inval in Oekraïne ligt het gevoelig om zaken te doen met Russische zakenlieden. Zo koos Ajax er afgelopen zomer nog voor om de interesse in Eduard Spertsyan van FK Krasnodar te laten varen, omdat dit moreel onverantwoord zou zijn. Andere clubs kiezen dan juist weer voor het geld en besluiten alsnog een deal te sluiten.

Dat was bijvoorbeeld het geval bij Manfred Ugalde. De uitblinker van FC Twente kreeg in de winterstop de mogelijkheid om een transfer te maken naar Spartak Moskou, een overstap die hij wel zag zitten. FC Twente kon bovendien een torenhoog bedrag incasseren, waardoor beide partijen besloten om een overeenkomst te sluiten.

Levchenko haalt keihard uit naar beleidsbepalers

Hoewel Levchenko snapt waar het vandaan komt, vindt hij het niet uit te leggen wat de Nederlandse clubs doen. “Krankzinnig en pijnlijk”, zo omschrijft hij het in gesprek met Follow the Money. Dat FC Twente het financieel onverantwoord vond om de deal af te blazen, ziet hij niet als een reden. “Dat is natuurlijk een heel mooi excuus.”

“Je moet je niet door dat soort spelers laten chanteren. Ze willen gewoon geen rottigheid”, stelt Levchenko. “Technisch gezien zal het waarschijnlijk zo zijn dat FC Twente geen sancties heeft overtreden, maar vanuit moreel perspectief zijn veel clubs schuldig aan de dood van Oekraïners. De eigenaar van Spartak Moskou is Lukoil, dat bekendstaat als leverancier van brandstoffen aan het Russische leger. Bovendien vloeit er belastinggeld van Lukoil naar de oorlogskas van (Vladimir, red.) Poetin.

Heeft Levchenko gelijk?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
321+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie