Keylor Navas

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Keylor Navas

Keylor Navas is een Costa Ricaanse doelman. De international van Costa Rica is eigendom van Paris Saint-Germain, dat hem in januari 2023 verhuurde aan Nottingham Forest.

  • Navas speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De doelman werd in 2020 en 2022 Frans kampioen
  • Hij won driemaal de Champions League met Real Madrid
  • Navas werd eveneens kampioen in Spanje en Costa Rica
  • In 2018 debuteerde hij als Costa Ricaans international

Clubcarrière

Keylor Antonio Navas Gamboa werd op 15 december 1986 geboren in San Isidro de El General, op zo’n 130 kilometer van de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Hij groeide op in een arme, gelovige familie. In december 2017 verscheen er een documentairefilm gebaseerd op diens leven: Hombre de Fe.

Doorbraak bij Deportivo Saprissa

In 1999 sloot Navas zich aan bij de jeugdopleiding van Deportivo Saprissa. Op 6 november 2005 debuteerde de getalenteerde doelman in de competitiewedstrijd tegen Asociación Deportiva Carmelita (1-1) in de hoofdmacht. In zijn eerste seizoenen mocht hij slechts een beperkt aantal wedstrijden keepen, maar gaandeweg verscheen hij steeds vaker onder de lat. Gedurende deze periode behaalde zijn team zes regionale kampioenschappen en de CONCACAF Champions’ Cup in 2005. Op het WK voor clubteams eindigde Saprissa als derde.

Met een omweg naar Real Madrid

Na ruim tachtig wedstrijden in de A-selectie nam Navas afscheid van Deportivo Saprissa. In 2010 maakte hij de overstap naar het Spaanse Albacete, dat op het tweede niveau 36 keer een beroep op hem deed. In het daaropvolgende seizoen werd hij uitgeleend aan Levante. De Costa Ricaan stond in 2011-2012 één competitiewedstrijd en vijf bekerwedstrijden onder de lat, maar dat bleek voldoende om een permanente overstap te verdienen.

Navas mocht in zijn tweede seizoen bij Levante vaker zijn kwaliteiten tonen. Hij keepte deze jaargang negen competitiewedstrijden, vier bekerwedstrijden en twaalf Europa League-wedstrijden. De doelman hield in beide Europese ontmoetingen met FC Twente de nul. Zijn concurrent Gustavo Munúa vertrok in 2013, waardoor hij het stokje mocht ondernemen. Mede dankzij diens 37 Primera División-optredens van dat seizoen verscheen Navas in vorm op het WK van 2014.

Op het WK van 2014 maakte Navas een uitstekende indruk namens Costa Rica. Verschillende clubs stonden in de rij voor de sluitpost, waaronder Bayern München en Real Madrid. In augustus van dat jaar koos de doelman voor een overstap naar de Spaanse grootmacht. Levante verdiende zo’n tien miljoen euro aan de droomtransfer van Navas, die bij de club uit Valencia in dertig van de zeventig wedstrijden de nul had gehouden.

Succes bij Real Madrid

Navas verdiende in de Spaanse hoofdstad niet meteen de nummer één-status. Iker Casillas stond destijds nog onder de lat bij Real Madrid, waardoor zijn aandeel beperkt bleef tot elf officiële wedstrijden (vijf clean sheets). De Spanjaard beëindigde zijn jarenlange dienstverband in het Bernabéu in de zomer van 2015 door over te stappen naar het Portugese FC Porto. Dat betekende goed nieuws voor Navas, die vanaf dat moment de positie onder de lat kreeg toegewezen.

De promotie van Navas was geen uitgemaakte zaak voor Real Madrid. De Koninklijke probeerde David de Gea los te weken bij Manchester United, waar de Costa Ricaan de omgekeerde weg zou bewandelen. Het papierwerk werd echter te laat afgerond en daardoor ging een streep door deze ruiltransfer. Navas bleef ‘gewoon’ actief in het Bernabéu en groeide uit tot een zeer gewaardeerde schakel in het Madrileense sterrenteam. In totaliteit mocht hij 162 keer het Real-doel verdedigen (52 clean sheets).

Met Real Madrid boekte Navas grote successen. In 2017 won hij de landstitel en de Spaanse Supercup met de Madrilenen, maar de grootste successen werden internationaal behaald. In 2016, 2017 én 2018 kroonde Real Madrid zich tot Champions League-winnaar. Navas won in al deze jaren ook het WK voor clubteams, na dat succes in 2014 al voor het eerst te hebben ervaren. De Europese Supercup werd tweemaal behaald (2014 en 2017).

Overstap naar Paris Saint-Germain

In de zomer van 2018 maakte Thibaut Courtois de overstap naar Real Madrid. De Belg werd meteen verkozen tot nummer één van de Spaanse topclub, waardoor Navas in het seizoen 2018-2019 veelvuldig op de reservebank moest plaatsnemen. Voor de Costa Ricaan was het signaal duidelijk. Hij werd nooit helemaal onomstreden in het Bernabéu en besloot eieren voor zijn geld te kiezen op het moment dat Paris Saint-Germain op de stoep stond. Voor vijftien miljoen euro sloten beide clubs een transferdeal.

Navas debuteerde in de met 1-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen RC Strasbourg voor Paris Saint-Germain. In zijn debuutseizoen mocht de doelman 35 keer plaatsnemen onder de lat. Mede dankzij diens prestaties wist de Franse topclub de finale van de Champions League te bereiken, maar Bayern München stond ultieme glorie in de weg: 0-1. Navas had geen schijn van kans op de allesbeslissende kopbal van Kingsley Coman.

In Parijs bouwde Navas verder aan een indrukwekkende erelijst. De Costa Ricaanse sluitpost won twee landstitels (2020 en 2022), drie Franse bekers en twee Franse Supercups, maar in Parijs kreeg hij opnieuw de maken met twijfels van bovenaf. In de zomer van 2021 versterkte Paris Saint-Germain zich met de Italiaan Gianluigi Donnarumma. Dat zorgde voor een bijzondere situatie, aangezien de technische staf in het seizoen 2021-2022 besloot om veel te rouleren en dus geen absolute nummer één aan te wijzen.

De situatie bij Paris Saint-Germain werd als onwenselijk bestempeld en zou naar verluidt zelfs voor een strijd binnen de selectie hebben gezorgd. Voor het seizoen 2022-2023 besloot de nieuwe technische staf om Donnarumma aan te wijzen als nummer één, waardoor Navas op de reservebank belandde. Om die reden liet hij zich in januari 2023 verhuren aan Premier League-club Nottingham Forest (zeventien wedstrijden)


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Navas debuteerde op 11 oktober 2008 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Suriname (1-4 zege) als A-international van Costa Rica. Zijn team kwalificeerde zich niet voor de eindronde van 2010, maar vier jaar later mocht de doelman alsnog zijn entree maken op het wereldkampioenschap. Navas maakte indruk door in een groep met Engeland, Italië en Uruguay maar één tegentreffer te incasseren.

Navas groeide op het WK van 2014 uit tot de held van Costa Rica door in de achtste finale tegen Griekenland (1-1) in de strafschoppenserie Theofanis Gekas van scoren af te houden. Een nieuwe heldenrol bleef uit in de kwartfinale tegen Nederland, waar de ingevallen concullega Tim Krul wist uit te blinken tijdens de penaltyreeks.

Ook op de WK’s van 2018 en 2022 mocht Navas het doel van Costa Rica verdedigen. Op beide toernooien sneuvelde zijn team al in de groepsfase, met de 7-0 nederlaag tegen Spanje in Qatar als dieptepunt.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie