Nottingham Forest

Nottingham

Prijzenkast

Premier-League-logo

1x landskampioen

2x FA Cup

4x League Cup

3x Second Division

1x Third Division

2x Europacup I

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Nottingham Forest

Nottingham Forest is een Engelse voetbalclub uit Nottingham. Thuiswedstrijden van The Tricky Trees worden afgewerkt op City Ground.

  • Nottingham Forest werd opgericht in 1865
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op City Ground
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘The Tricky Trees’
  • Nottingham Forest werd in 1978 kampioen van Engeland
  • In 1978 en 1979 won het team de Europacup I

Twee keer de sterkste van Europa

Nottingham Forest werd in 1865 opgericht. Ruim twintig jaar later organiseerde de Football League het eerste kampioenschap van Engeland, maar de formatie uit Nottingham werd niet toegelaten en besloot daarop deel te nemen aan de concurrerende Footballi Alliance. Men schreef wel voetbalgeschiedenis door tegen Bolton Wanderers de eerste wedstrijd met doelnetten te spelen.

In 1892 werd Nottingham Forest kampioen door Newton Heath, het latere Manchester United, te verslaan. Na dit seizoen fuseerde de Football Alliance met de Football League. Als kampioen mocht de formatie uit Nottingham deelnemen aan de hoogste divisie. The Tricky Trees werden een middenmoter in deze competitie, met in 1900 een knappe vierde plaats als hoogtepunt. Ook werd in 1898 de eerste FA Cup uit de clubgeschiedenis veroverd.

Nottingham Forest degradeerde in 1906 voor het eerst uit de First Division. In 1911 en 1925 degradeerde de club eveneens uit de hoogste divisie, waar het na de Tweede Wereldoorlog zelfs kortstondig op het derde niveau kwam te spelen. Nottingham Forest ontwikkelde zich uitstekend in de daaropvolgende jaren en won in 1959 voor de tweede keer de FA Cup, maar in 1972 ging het alsnog mis: wéér een degradatie uit de First Division.

Glorietijd onder Brian Clough

In 1975 werd Brian Clough na een nederlaag tegen aartsrivaal Notts County aangesteld als nieuwe trainer. Het bleek een gouden zet van de toenmalige clubleiding. Onder zijn leiding promoveerde de club in 1977 naar de First Division en veroverde het daaropvolgende seizoen zelfs de landstitel. Met sterspelers als Peter Shilton en Martin O’Neill schreef Nottingham Forest zelfs geschiedenis door in 1979 en 1980 de Europa Cup I te winnen. Op de erelijst staan zodoende meer Europese triomfen dan landstitels.

Nottingham Forest bleef tot de jaren negentig actief op het hoogste niveau. Het tijdperk kwam in 1993 ten einde door als nummer 22 van de ranglijst te degraderen, waarna de club enige jaren op en neer bewoog tussen de hoogste divisies van Engeland. In 1999 degradeerde de stokoude club opnieuw en ditmaal voor lange tijd. In de periode 2005-2008 was Nottingham Forest zelfs terug te vinden in de League One, het derde niveau van Engeland.

Opmars naar de Premier League

Tussen 2008 en 2022 speelde Nottingham Forest onafgebroken in het Championship. Als nummer vier van deze competitie kwalificeerde het team zich in het seizoen 2021-2022 voor de play-offs om promotie naar de Premier League. De formatie uit Nottingham rekende af met Sheffield United (na strafschoppen) en Huddersfield Town (1-0), waardoor de club na 23 jaar terugkeerde op het hoogste niveau. Met een zestiende plaats werd in 2023 lijfsbehoud afgedwongen.

Rivaliteit

Derby County geldt als de aartsrivaal van Nottingham Forest. Die rivaliteit ontstond in 1898 rondom de FA Cup-finale en is sindsdien altijd intact gebleven. Onderlinge wedstrijden worden getypeerd als de East Midlands Derby. Nottingham Forest heeft in Notts County een club binnen de eigen stadsgrenzen, maar door het historische niveauverschil is dat sentiment nooit zo groot geworden.

Nottingham Forest heeft meer rivalen. Ook Leicester City en Sheffield United maken extra sentiment los bij onderlinge krachtmetingen.


Europees voetbal

Nottingham Forest debuteerde in de jaren zestig in het Europese clubvoetbal. In de seizoenen 1961-1962 en 1967-1968 was de club actief in de Jaarbeursstedenbeker, maar respectievelijk Valencia en FC Zürich zorgden voor een snelle uitschakeling. Na een jarenlange afwezigheid mocht de club in het seizoen 1978-1979 deelnemen aan de Europacup I. Nottingham Forest zorgde voor een stunt door achtereenvolgens Liverpool, AEK Athene, Grasshoppers, 1. FC Köln en Malmö FF te verslaan. Het doelpunt van Trevor Francis tegen de Zweden bezorgde het team de eindzege.

Als Europacup I-winnaar won Nottingham Forest in 1979 de Europese Supercup door FC Barcelona over twee duels de baas te blijven. De club mocht in het daaropvolgende seizoen opnieuw aantreden in het grootste clubtoernooi van Europa. Het succesteam van Brian Clough bereikte ten koste van Ajax opnieuw de finale en wist de Europacup I opnieuw binnen te slepen dankzij een 1-0 zege op Hamburger SV. De Europese Supercup prolongeren lukte echter niet, aangezien Valencia op basis van uitdoelpunten de eindzege pakte. Dat betrof een unicum.

Na het succes van 1979 en 1980 was Nottingham Forest nog af en toe in Europa. In het seizoen 1983-1984 deed de club nogmaals een gooi naar een eindzege, maar de halve finale van de UEFA Cup bleek het eindstation door toedoen van Anderlecht (2-0 thuis, 3-0 uit). In het seizoen 1995-1996 was men voor het laatst actief in Europees clubverband, met de kwartfinale van de UEFA Cup als eindstation. Bayern München was daarvoor verantwoordelijk.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Nottingham Forest gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Hans van Breukelen (1982-1984)Hans Segers (1984-1988)
Pierre van Hooijdonk (1997-1999)Frans Thijssen (1983-1984)
John Metgod (1984-1987)Lars Veldwijk (2014-2016)
Bryan Roy (1994-1997)Dorus de Vries (2013-2016)

Het stadion

Nottingham Forest speelt al sinds 1898 op de huidige locatie: City Ground. Het stadion, dat een capaciteit van 30.602 plaatsen telt, ligt aan de rivier de Trent in de stad West Bridgford. In 1996 fungeerde de thuishaven van The Tricky Trees als decor voor het EK.

De stadions van Nottingham Forest en Notts County liggen op enkele honderden meters afstand van elkaar, maar zijn gescheiden door de rivier. In het Verenigd Koninkrijk liggen maar twee stadions dichter bij elkaar, namelijk die van FC Dundee en Dundee United uit Schotland.


Veelgestelde vragen over Nottingham Forest

Wanneer is Nottingham Forest opgericht?

In 1865

Wat is het adres van City Ground?

The City Ground
West Bridgford, Nottingham NG2 5FJ
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het City Ground?

30.602 plaatsen

Wat is de website van Nottingham Forest?

Klik hier om Nottingham Forest online te bezoeken

Waar kan ik Nottingham Forest vinden op sociale media?

Nottingham Forest is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 maart 2024

Meer nieuws over Nottingham Forest

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie