Nottingham Forest

Nottingham

Prijzenkast

Premier-League-logo

1x landskampioen

2x FA Cup

4x League Cup

3x Second Division

1x Third Division

2x Europacup I

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Nottingham Forest

Nottingham Forest is een Premier League-club uit Nottingham. De club is een van de oudste nog bestaande voetbalclubs wereldwijd (1865), maar werd opgericht ná aartsrivaal Notts County.

  • Nottingham Forest werd opgericht in 1865
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op City Ground
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘The Tricky Trees’
  • Nottingham Forest werd in 1978 kampioen van Engeland
  • In 1978 en 1979 won het team de Europacup I

Twee keer de sterkste van Engeland

Nottingham Forest werd niet toegelaten tot het eerste kampioenschap van de Football League in 1888. In plaats daarvan besloot de club deel te nemen aan de concurrerende Football Alliance. Wel schreef de club voetbalgeschiedenis door tegen Bolton Wanderers de eerste wedstrijd met doelnetten te spelen.

In 1892 werd Nottingham Forest kampioen door Newton Heath, het latere Manchester United, te verslaan. Na dit seizoen fuseerde de Football Alliance met de Football League. Als kampioen mocht de formatie uit Nottingham deelnemen aan de hoogste divisie. The Tricky Trees werden een middenmoter in deze competitie, met in 1900 een knappe vierde plaats als hoogtepunt. Ook werd in 1898 de eerste FA Cup uit de clubgeschiedenis veroverd.

Nottingham Forest degradeerde in 1906 voor het eerst uit de First Division. In 1911 en 1925 degradeerde de club eveneens uit de hoogste divisie, waar het na de Tweede Wereldoorlog zelfs kortstondig op het derde niveau kwam te spelen. Nottingham Forest ontwikkelde zich uitstekend in de daaropvolgende jaren en won in 1959 voor de tweede keer de FA Cup, maar in 1972 ging het alsnog mis: wéér een degradatie uit de First Division.

Glorietijd

In 1975 werd Brian Clough na een nederlaag tegen aartsrivaal Notts County aangesteld als nieuwe trainer. Het bleek een gouden zet van de toenmalige clubleiding. Onder zijn leiding promoveerde de club in 1977 naar de First Division en veroverde het daaropvolgende seizoen zelfs de landstitel. Met sterspelers als Peter Shilton en Martin O’Neill schreef Nottingham Forest zelfs geschiedenis door in 1979 en 1980 de Europa Cup I te winnen. Op de erelijst staan zodoende meer Europese triomfen dan landstitels.

Nottingham Forest bleef tot de jaren negentig actief op het hoogste niveau. In 1993 kwam een tijdperk ten einde door als 22ste te degraderen, waarna de club enige jaren op en neer bewoog tussen de hoogste divisies van Engeland. In 1999 degradeerde de stokoude club opnieuw en ditmaal voor lange tijd. In de periode 2005-2008 was Nottingham Forest zelfs terug te vinden in de League One, het derde niveau van Engeland.

Pas in 2022 keerde Nottingham Forest terug als Premier League-club door de play-offs in eigen voordeel te beslissen.

Hans van Breukelen (Pro Shots)

Nederlanders

Hans van Breukelen was in de jaren tachtig de eerste Nederlandse voetballer bij Nottingham Forest. In daaropvolgende jaren kwamen ook Frans Thijssen, Hans Segers en John Metgod de club versterken. Vanaf de jaren negentig hebben ook Bryan Roy, Pierre van Hooijdonk, Dorus de Vries en Lars Veldwijk hun kunsten vertoond op City Ground, dat sinds 1898 als thuishaven fungeert.

Laatste update: 12 december 2022

Meer nieuws over Nottingham Forest

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie