Ibrahim Sangaré

Age: 25
Speler nieuws Speler info

Het laatste nieuws over Ibrahim Sangaré

Ibrahim Sangaré is een middenvelder van Ivoriaanse komaf. De international van Ivoorkust draagt sinds de zomer van 2020 de clubkleuren van PSV.

Sangaré werd op 2 december 1997 geboren in Abidjan, een miljoenenstad in Ivoorkust. Hij groeide op in een groot gezin, maar veel te besteden had de familie Sangaré niet. “Mijn moeder was verkoopster, mijn vader vrachtwagenchauffeur”, vertelde hij in 2021 aan Voetbal International. “We waren arm, maar mijn ouders hebben er alles aan gedaan dat we niets hoefden te missen. Mijn vader was veel weg, en als hij thuiskwam, sliepen we meestal al. Ik zag als kind hoe het er thuis aan toe ging en dacht: ‘Met dat beetje talent dat ik heb, zal ik er alles aan doen om te slagen als profvoetballer, zodat ik het voor hen beter kan maken’.”

Sangaré speelde in Ivoorkust voor Tout Puissant Koumassi en AS Denguélé. Via deze clubs maakte hij zijn droom waar, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Zijn moeder vond het voetballen helemaal niet belangrijk, waardoor de nadruk werd gelegd op school en werk. “Maar vanaf mijn veertiende, vijftiende, toen anderen me zeiden dat ik talent had, ben ik me volledig op het voetballen gaan concentreren”, vertelde hij in het VI-interview. “Mijn moeder was ontzettend kwaad en heeft twee maanden bijna niks tegen me gezegd.”

Transfer naar Toulouse

Uiteindelijk kreeg Sangaré dan toch de steun van zijn ouders. In 2016 maakte de fysiek sterke middenvelder de overstap naar het Franse Toulouse, waar hij op 22 oktober zijn debuut maakte tegen Angers. In zijn eerste seizoen wist de Ivoriaan slechts zes officiële wedstrijden voor de hoofdmacht bijeen te spelen, maar desondanks verlangde hij al na één jaar zijn verbintenis in Frankrijk. Toulouse schetste een goed toekomstperspectief en daar liet Sangaré zich door verleiden.

Het bleek een uitstekende keuze van Sangaré, die de daaropvolgende seizoenen steeds belangrijker werd voor het elftal. In het seizoen 2017-2018 steeg de teller naar 24 officiële wedstrijden (één goal), waarna hij achtereenvolgens 28 (één goal) en 26 officiële optredens noteerde voor Toulouse. In zijn laatste seizoen werd de Ligue 1 al na speelronde 28 beëindigd vanwege het uitbreken van de coronavirus. Anders dan in Nederland werd in Frankrijk wél gekozen voor het doorzetten van promotie/degradatie, waardoor Toulouse als hekkensluiter afdaalde naar het tweede niveau.

PSV als oplossing

Sangaré had het goed naar zijn zin bij Toulouse, maar de degradatie van de Franse club deed hem besluiten om de club te verlaten. PSV haalde hem op voor zo’n negen miljoen euro. In Eindhoven werd de Ivoriaanse middenvelder meteen een vaste basisspeler onder leiding van trainer Roger Schmidt. De Duitser deed in diens eerste seizoen meteen 39 keer een beroep op Sangaré, die in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Feyenoord zijn eerste PSV-goal liet aantekenen.

In het seizoen 2020-2021 won Sangaré zijn eerste prijs als PSV’er door Ajax met 0-4 te verslaan in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Kwalificatie voor de Champions League mislukte, maar de Ivoriaan werd ondertussen steeds belangrijker voor het elftal. Naast zijn controlerende kwaliteiten liet Sangaré zich ook steeds vaker in offensief opzicht gelden. In november 2021 had de Afrikaan al drie competitietreffers op zijn naam staan, een evenaring van zijn totaal als prof in de jaren daarvoor.

Sangaré werd in de zomer van 2022 niet voor het eerst gelinkt aan de overstap naar een buitenlandse topcompetitie. De middenvelder kreeg daadwerkelijk aanbiedingen uit de Premier League, maar koos er uiteindelijk voor om zijn contract open te breken tot medio 2027.

Interlandcarrière

Sangaré debuteerde nog voor zijn transfer naar Europa als international van Ivoorkust. De middenvelder debuteerde op 18 oktober 2015 namens de Oranje Olifanten, waar hij ondanks de 2-1 nederlaag een goede indruk maakte door meteen een goal te produceren. Sangaré werd daarna jarenlang niet meer opgeroepen, maar na zijn rentree in 2019 werd hij vanaf november 2021 een zekerheidje in de nationale ploeg.

Laatste update: 15 augustus 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie