Angers SCO

Angers

Prijzenkast Angers SCO

Geen

Het laatste nieuws over Angers SCO

Angers SCO is een Franse voetbalclub uit Angers. Thuiswedstrijden van Les Noirs et Blancs worden afgewerkt in het Stade Raymond-Kopa.

  • Angers SCO werd in 1919 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade Raymond-Kopa
  • De bijnaam luidt ‘Les Noirs et Blancs’ of ‘Les Scoïstes’

Angers SCO in nationaal clubverband

De club werd op 19 oktober 1919 opgericht als Sporting Club de l’Ouest (SCO) Angers. Tachtig jaar later besloot men de clubnaam om te draaien, waardoor men sindsdien bekend staat als Angers SCO. In de eerste zes jaar na de oprichting maakte het voetbal nog geen deel uit van de sportvereniging. Pas in 1926 kreeg men de beschikking over een eigen voetbalteam.

Tot en met de Tweede Wereldoorlog speelde SCO Angers op regionaal niveau. In 1945 besloot de West-Franse club een profstatuut aan te nemen, waardoor men toegang kreeg tot de Division Interrégionale (tweede niveau). Met een derde plaats achter FC Nancy en Stade Français trapte het team af met een uitstekend resultaat. In het seizoen 1946-1947 eindigde men opnieuw als derde. Niet voldoende voor promotie weliswaar, maar het visitekaartje was afgegeven.

Promotie naar de Division Nationale

In de volgende seizoenen wist SCO Angers het succes niet door te trekken. Het team moest in 1950 zelfs strijden om lijfsbehoud, maar gaandeweg de jaren vijftig ging het niveau weer omhoog. Dit leidde in het seizoen 1955-1956 tot een tweede plaats achter Stade Rennes met promotie naar de Division Nationale als beloning. Angers bereikte in 1957 zelfs de finale van het Coupe de France-toernooi, maar Toulouse trok in een doelpuntrijke wedstrijd aan het langste eind: 3-6.

SCO Angers behaalde in 1958 een vierde plaats in de Division Nationale, met evenveel punten als de nummers twee en drie. Dit resultaat wist men in 1967 te overtreffen door als derde te eindigen. Alleen Saint-Étienne en FC Nantes wisten dat seizoen meer punten binnen te slepen. Een fraai resultaat, maar in 1968 bleef daar weinig van over. Als nummer achttien degradeerde men na twaalf seizoenen uit de hoogste divisie.

Als kampioen van de Division Interrégionale wist SCO Angers na één seizoen terug te keren. Een zesjarig verblijf volgde, met tweemaal een vierde plaats als hoogtepunt. De degradatie van 1975 leidde een jojo-periode in. Les Noirs et Blancs promoveerden opnieuw in 1976 en 1978, maar in 1981 kwam de Division Nationale-status voor lange tijd ten einde.

Herstel na stevig verval

Als Angers SCO wist de club pas in 1993 opnieuw te promoveren naar de hoogste klasse. Het kampioenschap in de Division Interrégionale had een hoopgevende periode moeten inluiden, maar het tegendeel bleek waar. Al na één seizoen degradeerde men opnieuw en ditmaal ging het helemaal mis. Angers speelde in de periode 1997-2007 hoofdzakelijk op het derde niveau van Frankrijk.

Tussen 2007 en 2015 speelde Angers SCO onafgebroken in de Ligue 2, zoals de competitie inmiddels werd genoemd. Langzaam maar zeker mocht men weer dromen van een plek tussen de Franse eliteclubs. Een derde plaats achter Troyes en Gazélec Ajaccio volstond in 2015 voor de daadwerkelijke promotie naar de Ligue 1. Nicolas Pépé maakte dat seizoen zijn debuut voor Les Scoïstes. Hij verdiende in 2017 een transfer naar Lille OSC, dat hem al na een jaar doorverkocht aan Arsenal.

Tweede bekerfinale

Met Pépé in de gelederen wist Angers SCO de Coupe de France-finale van 2017 te bereiken. De stuntploeg maakte het de sterren van Paris Saint-Germain ontzettend lastig, maar een eigen doelpunt van Issa Cissokho bezorgde de Parijzenaars vlak voor tijd alsnog de winst (0-1). Hoewel Angers naast de Franse beker greep, liet men zich wel degelijk in positief opzicht gelden. Onder aanvoering van trainer Stéphane Moulin groeide de club uit tot een vaste waarde in de Ligue 1.

Moulin vertrok in 2021 na tien seizoenen bij Angers SCO. In het eerste seizoen na het vertrek van de succestrainer wist de club zich te handhaven, maar in 2023 degradeerde men alsnog uit de Ligue 1. In 2024 keerde men alweer terug in de hoogste divisie door achter AJ Auxerre als runner-up te eindigen.

Angers SCO-fans eren Stéphane Moulin
Een dankbetuiging aan Stéphane Moulin in Angers (Pro Shots)

Rivaliteit

FC Nantes is een belangrijke rivaal van Angers SCO. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby de l’ouest. Ook de Derby de l’Anjou tegen Stade Lavallois staat bol van het sentiment.


Europees voetbal

Als nummer vier van Frankrijk wist Angers SCO in 1972 een UEFA Cup-ticket te verdienen. In de eerste ronde werd de club meteen uitgeschakeld door toedoen van BFC Dynamo Berlin. Op eigen veld wist men de Duitsers nog op 1-1 te houden, maar de returnwedstrijd ging verloren (2-1). Sindsdien was Angers niet meer te bewonderen op het Europese podium.


Nederlandse invloed

Pierre Vermeulen is de enige Nederlander die het shirt van Angers SCO heeft gedragen. In de periode 1989-1991 droeg hij het shirt van de Franse club.


Het stadion van Angers SCO

Het Stade Raymond Kopa is sinds 1919 de thuisbasis van Angers SCO. De capaciteit van dit onderkomen bedraagt 18.752 plaatsen. Het stadion is vernoemd naar Raymond Kopa, die in de periode 1949-1951 voor de club voetbalde. De 45-voudig international van Frankrijk speelde won in 1958 de Ballon d’Or als smaakmaker van de Spaanse voetbalgrootmacht Real Madrid.

In het verleden heeft het Stade Raymond Kopa verschillende namen gedragen. Bij de opening in 1912 stond het stadion bekend als het Stade Bessonneau. Later koos men voor de namen Stade Municipal (1957-1968) en Stade Jean-Bouin (1968-2017).


Veelgestelde vragen over Angers SCO

Wanneer is Angers SCO opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Stade Raymond Kopa?

Stade Raymond Kopa
11 Boulevard Pierre-de-Coubertin, 49000 Angers
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Raymond Kopa?

18.752 plaatsen

Wat is de website van Angers SCO?

Klik hier om Angers SCO online te bezoeken

Waar kan ik Angers SCO vinden op sociale media?

Angers SCO is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 9 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie