Toulouse FC

Toulouse

Prijzenkast

3x Ligue 2

coupe de france logo

1x Coupe de France

Het laatste nieuws over Toulouse FC

Toulouse FC is een Franse voetbalclub uit Toulouse. Thuiswedstrijden van Les Pitchouns worden afgewerkt in het Stadium Municipal.

  • Toulouse werd in 1970 opgericht
  • Het Stadium Municipal is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les Pitchouns’
  • Toulouse won in 2023 voor het eerst de Coupe de France
  • Het team won de Ligue 2-titel driemaal

Bekerwinst met Nederlands tintje

De voetbalclub werd in 1970 opgericht als Union Sportive Toulouse. Drie jaar eerder besloot Toulouse FC om zijn spelers en Division 1-status over te dragen aan Red Star Paris, waardoor de stad zonder aansprekende club kwam te zitten. Dat leidde tot de oprichting van een nieuw voetbalteam. De Zuid-Fransen werden toegelaten tot de Division 2 (tweede niveau) en debuteerden met een keurige zesde plaats op de ranglijst. In 1979 besloten Les Pitchouns om de oude naam te herintroduceren.

Toulouse FC draaide in de beginjaren mee in de subtop van de Division 2, met een derde plaats als uitschieter (1974). In 1978 moest de club voor het eerst omlaag kijken, maar de zestiende plaats volstond om actief te blijven op het tweede niveau van Frankrijk. Het team maakte in de volgende seizoenen een sterke ontwikkeling door. Na de tweede plaats van 1981 wist Toulouse een jaar later de titel te bemachtigen. Hierdoor promoveerde men voor het eerst naar de Division 1, de voorloper van de Ligue 1.

Fans van Toulouse
Fans van Toulouse (Pro Shots)

Derde van Frankrijk

Als promovendus schoot Toulouse FC uitstekend uit de startblokken. In de eerste drie wedstrijden wist men achtereenvolgens FC Sochaux (2-3), RC Strasbourg (3-1) en AJ Auxerre (2-1) te verslaan. Een betere start op het hoogste niveau had de club niet kunnen wensen, maar gaandeweg het seizoen nam de moeilijkheidsgraad toe. Met een elfde plaats beleefde men desalniettemin een respectabel debuutseizoen in de Division 1. Het volgende seizoen leverde zelfs een derde plaats op.

In het seizoen 1986-1987 zette Toulouse FC de hoogste klassering ooit neer: derde. Dit succes werd gevierd onder leiding van trainer Jacques Santini. Het bleek een uitschieter te zijn. In 1991 ontsnapte de club ondanks een negentiende plaats aan degradatie, net als hekkensluiter Stade Rennes. Men profiteerde optimaal van het feit dat zowel Girondins de Bordeaux, Stade Brest als OGC Nice uit de hoogste divisie werd gezet vanwege financiële problemen.

De ontsnapping van 1991 bleek slechts uitstel van executie. Toulouse FC, waar doelman Fabian Barthez zijn debuut maakte als professional, degradeerde in 1994 alsnog uit de Division 1. De volgende periode stond vooral in het teken van lijfsbehoud. Zowel in 1997, 2000 als 2003 promoveerde de club naar de hoogste divisie, maar tussendoor bivakkeerde men ook nog één seizoen op het derde niveau (2001-2002). Twee opeenvolgende promoties brachten weer kleur op de wangen.

Gedegradeerd in coronatijd

Toulouse FC ontsnapte in 2008 voor de derde keer in vijf seizoenen aan degradatie. De zeventiende plaats volgde op een evenaring van de hoogste klassering ooit (derde). Na dit seizoen keerde men terug naar de subtop door een vierde plaats te bemachtigen dankzij topschutter André-Pierre Gignac, maar daarna keerde men weer terug naar de middenmoot. Geleidelijk keerde de degradatiestress weer terug. In 2018 ontsnapte Toulouse ternauwernood door in de play-offs te winnen van AC Ajaccio.

Tijdens het seizoen 2019-2020 draaide het voor geen meter in Toulouse. Niet alleen verloor men in de Coupe de France van het bescheiden Saint-Pryvé Saint-Hilaire, maar ook sprokkelde men amper minuten in de Ligue 1. Ten tijde van de uitbraak van de coronapandemie stond de club dan ook stijf onderaan. De Franse voetbalbond (FFF) besloot in tegenstelling tot Nederland wel om promotie/degradatie toe te staan. Toulouse degradeerde daardoor automatisch naar de Ligue 2. Diezelfde zomer werd RedBird Capital Partners voor 85% eigenaar van de club.

Branco van den Boomen (Toulouse)
Branco van den Boomen als speler van Toulouse (Pro Shots)

Ligue 1-rentree met bekerwinst

In het seizoen 2021-2022 promoveerde Toulouse FC met spelers als Branco van den Boomen en Stijn Spierings door de Ligue 2-titel te bemachtigen. Medio 2022 versterkte de club zich eveneens met spelers als Zakaria Aboukhlal en Thijs Dallinga. Op 29 april 2023 wonnen Les Pitchouns voor het eerst de Coupe de France door FC Nantes in de finale met 5-1 opzij te zetten. Dallinga wist tweemaal te scoren in het Stade de France, waar ook Aboukhlal een doelpunt meepikte.

Rivaliteit

Girondins de Bordeaux geldt als aartsrivaal van Toulouse FC. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Derby de la Garonne, dat refereert aan de rivier tussen de twee invloedrijke steden van Zuid-Frankrijk.


Europees voetbal

Toulouse FC debuteerde in het seizoen 1966-1967 op het Europese strijdtoneel. In de tweede ronde van de UEFA Cup werd de Franse club meteen uitgeschakeld door het Roemeense Dinamo Pitesti. Thuis won men weliswaar met 3-0, maar de uitwedstrijd ging kansloos verloren: 5-1. Twintig jaar later wisten Les Pitchouns zich te ontdoen van het Napoli van Diego Maradona, maar vervolgens bleek Bayer Leverkusen een maatje te groot.

In de 21ste eeuw was Toulouse FC actief in zowel de UEFA Cup (2007-2008) als de Europa League (2009-2010 en 2023-2024). Als Coupe de France-winnaar stuntte men in 2023 door Liverpool met 3-2 te verslaan in de groepsfase, maar het avontuur sneuvelde in de tussenronde tegen Benfica.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlandse hebben het shirt van Toulouse gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Zakaria Aboukhlal (2022-heden)Rob Rensenbrink (1981-1982)
Branco van den Boomen (2020-2023)Rinus Schaap (1951-1952)
Ibrahima Cissoko (2023-heden)Stijn Spierings (2020-heden)
Thijs Dallinga (2022-heden)Joop Stoffelen (1951-1952)

Het stadion

Het Stadium Municipal is sinds 1937 de thuisbasis van Toulouse FC. Het meermaals gerenoveerde complex heeft tegenwoordig een capaciteit van 36.550 plaatsen en is gebouwd op een riviereiland in de de bedding van de rivier Garonne. Mensen die de brug oversteken om dit deel te bereiken, krijgen een prachtig uitzicht op het stadion.

Zowel in 1938 als 1998 fungeerde het Stadium Municipal als decor voor WK-wedstrijden. Tevens vonden er EK-wedstrijden plaats in 2017. Het stadion werd daarnaast gebruikt voor een aantal rugbywedstrijden.


Veelgestelde vragen over Toulouse FC

Wanneer is Toulouse FC opgericht?

In 1970

Wat is het adres van het Stadium Municipal?

Stadium Municipal
1 All. Gabriel Biénès, 31000 Toulouse
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stadium Municipal?

36.550 plaatsen

Wat is de website van Toulouse FC?

Klik hier om Toulouse FC online te bezoeken

Waar kan ik Toulouse FC vinden op sociale media?

Toulouse FC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 14 mei 2024

Populaire spelers Toulouse FC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie