Branco van den Boomen

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Branco van den Boomen

Branco van den Boomen is een Nederlandse middenvelder van beroep. De Eindhovenaar maakt in de zomer van 2023 de overstap van Toulouse naar Ajax.

  • Van den Boomen speelt momenteel voor Ajax
  • De middenvelder won in 2023 de Coupe de France met Toulouse
  • Hij speelde eerder voor FC Eindhoven, De Graafschap, sc Heerenveen en Willem II

Clubcarrière

Van den Boomen werd op 21 juli 1995 geboren in Eindhoven. In het nabijgelegen Oerle trapte de middenvelder zijn voetbalcarrière af bij amateurclub RKVVO, waar hij samenspeelde met zijn neef Clint Leemans. Van den Boomen maakte in 2004 de overstap naar de jeugdopleiding van Willem II, dat later een samenwerking is aangegaan met RKC Waalwijk op het gebied van talent opleiden.

Ajax

In 2001 verliet Van den Boomen het vertrouwde Brabant om zich aan te sluiten bij de jeugdopleiding van Ajax. De middenvelder debuteerde als Ajacied in het betaald voetbal: op 11 november 2013 mocht hij in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen De Graafschap (1-2 nederlaag) na 63 minuten invallen bij Jong Ajax. Uiteindelijk speelde hij vijftien officiële wedstrijden voor dit team (één doelpunt). In de zomer van 2014 werd zijn aflopende contract niet verlengd.

FC Eindhoven

Na zijn vertrek bij Ajax besloot Van den Boomen terug te keren naar zijn geboortestad. Eerstedivisionist FC Eindhoven haalde de middenvelder binnen door een driejarig contract voor te schotelen. Van den Boomen maakte zijn debuut op 16 augustus 2014 in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Hij groeide uit tot de grote ster van de club, waardoor hij al na één seizoen werd opgepikt door eredivisionist sc Heerenveen.

(Pro Shots)

sc Heerenveen

Ook in Friesland tekende Van den Boomen een contract voor drie seizoenen. De Eindhovenaar maakte zijn Eredivisie-debuut voor sc Heerenveen op 11 augustus 2015 in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Van den Boomen veroverde aanvankelijk een basisplaats, maar gaandeweg nam zijn perspectief af. Wel maakte Van den Boomen op 3 april 2016 het winnende doelpunt door vlak voor tijd een vrije trap tegen Roda JC Kerkrade binnen te schieten vanuit een lastige positie.

Willem II

Van den Boomen bleef in zijn debuutseizoen bij sc Heerenveen steken op 23 officiële wedstrijden. In de voorbereiding van zijn tweede contractjaar bleef zijn perspectief gering in Friesland, waardoor de middenvelder zich liet verhuren aan Willem II. Voor de Tricolores maakte hij zijn debuut in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, maar vrij snel raakte hij uit beeld. Als Willem II’er kwam Van den Boomen niet verder dan negen wedstrijden in alle competities.

Comeback in Eindhoven

Bij sc Heerenveen en Willem II lukte het Van den Boomen niet om een gevestigde Eredivisie-voetballer te worden. De middenvelder hield het in de zomer van 2017 dan ook voor gezien. Hij keerde terug naar FC Eindhoven, waar hij zich andermaal ontpopte tot een fenomeen. In zijn eerste seizoen was dat nog niet terug te zien in diens statistieken (twee goals en vier assists in 39 wedstrijden), maar dat veranderde in het seizoen 2018-2019: elf goals en veertien assists in 37 wedstrijden.

De Graafschap

Als middenvelder van FC Eindhoven speelde Van den Boomen zich in de kijker bij verschillende clubs. Een nieuwe kans in de Eredivisie lag voor de hand, maar in de zomer van 2019 maakte hij een transfer binnen de Keuken Kampioen Divisie. Eind augustus 2019 vertrok de middenvelder voor circa drie ton naar De Graafschap, waar hij dat seizoen vijf goals en tien assists produceerde in 25 gespeelde wedstrijden.

(Pro Shots)

Toulouse

De voormalig jeugdinternational verliet De Graafschap al na één seizoen. De Superboeren accepteerden een aanbod van het Franse Toulouse, dat op dat moment op het tweede niveau speelde. Van den Boomen werd de grote ster van het elftal en had een groot aandeel in de promotie naar de Ligue 1 van 2022. Ook op het hoogste niveau hield hij zich geweldig staande, met zelfs een doelpunt in de uitwedstrijd tegen de sterren van Paris Saint-Germain (2-1 nederlaag).

Van den Boomen speelde meer dan honderd wedstrijden voor Toulouse. Zijn absolute hoogtepunt beleefde hij op 29 april 2023: het winnen van de Coupe de France door FC Nantes met 1-5 te verslaan. Van den Boomen nam één assist voor zijn rekening in de bekerfinale. Toulouse wilde dan ook graag met hem door, maar de Nederlander besloot zijn contract niet te verlengen. Op 29 mei 2023 tekende de transfervrije middenvelder een meerjarig contract bij Ajax.

(Pro Shots)

Ajax

Van den Boomen maakte in de voorbereiding meteen indruk bij Ajax. Hij verdiende een basisplaats en maakte zijn officiële debuut in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Laatste update: 15 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie