sc Heerenveen

Heerenveen

Prijzenkast

1x KNVB Beker

Laatste nieuws over sc Heerenveen

Friesland telt een tweetal profclubs, waaronder sc Heerenveen. De traditieclub speelt de thuiswedstrijd in het Abe Lenstra Stadion, dat is vernoemd naar een van de grootste voetballers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Het shirt is een regelrechte verwijzing naar de Friese vlag.

  • sc Heerenveen werd opgericht in 1920
  • De Friezen promoveerden in 1990 voor het eerst naar de Eredivisie
  • In 2000 nam het team deel aan de Champions League
  • Het stadion is vernoemd naar de beste speler uit de clubgeschiedenis: Abe Lenstra
  • ‘De Superfriezen’ is de bijnaam van sc Heerenveen

De club van Abe, Riemer en Foppe

Al sinds het begin van de twintigste eeuw werd er in competitief verband gevoetbald in Heerenveen. In 1908 ontstond uit een fusie de voetbalclub V.A.C., maar die club ging aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ter ziele. Op 20 juli 1920 werd een nieuwe club opgericht onder de naam Athleta, dat werd ingeruild voor Spartaan. Bij de inschrijving bij de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) bleken er al andere clubs actief onder die naam en daarom werd men ingeschreven als VV Heerenveen. Op 1 juni 1977 werden de amateur- en proftak afgesplitst. De amateurclub bleef actief onder de vertrouwde naam, waar de profs als sc Heerenveen verder gingen.

Het standbeeld van Abe Lenstra

Abe Lenstra

In het oprichtingsjaar van Heerenveen werd ook Abe Lenstra geboren. De Heerenvener werd al op jonge leeftijd veelvuldig met de bal gespot en hij bleek over veel talent te beschikken. Al op vijftienjarige leeftijd debuteerde Ûs Abe (‘onze Abe’) in de hoofdmacht van de Friese club. Lenstra groeide uit tot een fenomeen. Hij maakte meer dan vijfhonderd doelpunten voor Heerenveen, dat tussen 1941 en 1951 telkens Noordelijk kampioen werd (door de oorlog werd alleen het seizoen 1944-1945 niet gespeeld. Landskampioen werd de club niet, maar de 6-5 overwinning op Ajax na een 1-5 ruststand is nog altijd befaamd.

Lensta vormde samen met Faas Wilkes en Kees Rijvers het Gouden Binnentrio bij Oranje. Buitenlandse clubs trokken aan Lenstra, maar vanwege zijn baan op het gemeentehuis van Heerenveen durfde hij het zelfs niet aan om een blanco cheque in te vullen. Hij was in die tijd zelfs zó groot dat Oranje-internationals wel oren hadden naar een overstap naar Heerenveen (dat zelfs liefkozend Abeveen werd genoemd), maar de toenmalige clubleiding was sceptisch over betaald voetbal. Lenstra was daar zo verbolgen over dat hij naar Sportclub Enschede verhuisde. De transfersom? 11.000 gulden…

Historische promotie na sportief verval

Heerenveen had in die jaren zomaar een Nederlandse topclub kunnen worden, maar de scepsis over betaald voetbal bleek het einde van de gloriejaren. Zonder Lenstra zakte de club ver terug. Heerenveen koos na wikken en wegen alsnog voor deelname aan het betaald voetbal, maar tot en met de jaren tachtig lukte het de Friezen nimmer om het hoogste niveau te bereiken. De gemeente Heerenveen dreigde de club in de jaren zestig zelfs te laten vallen door financiële problemen, ware het niet dat de lokale omgeving in de vorm van Aktie ’67 hulp bood.

Tussen 1970 en 1990 speelde sc Heerenveen onafgebroken in de Eerste Divisie. In 1990 eindigde de club zelfs als zestiende op het tweede niveau, maar dankzij een periodetitel mocht het alsnog deelnemen aan de nacompetitie. Tot verrassing van vriend en vijand lukte het de Friezen om onder aanvoering van trainer Fritz Korbach naar de Eredivisie te promoveren. Na een 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd werd in de beslissingswedstrijd afgerekend met FC Emmen: 2-0.

Riemer van der Velde (links) en Foppe de Haan (rechts)

Het tijdperk Riemer en Foppe

Bij de promotie ontrolden de Heerenveen-supporters en spelers een spandoek met de tekst ‘Nooit meer Cambuur‘. Het bleek een misrekening, want al na één seizoen keerde de club terug naar de Eerste Divisie. De Friezen kwamen uiteindelijk één doelpunt tekort om SVV uit Schiedam voor te blijven op de ranglijst en daarmee lijfsbehoud af te dwingen. Het Eredivisie-verblijf smaakte niettemin naar meer. Supporters hadden Heerenveen weer helemaal omarmd en het spandoek ‘Als we gaan, dan gaan we met z’n allen’ sprak boekdelen.

Korbach werd in oktober 1992 ontslagen als hoofdtrainer van sc Heerenveen. Voorzitter Riemer van der Velde koos daarop voor Foppe de Haan als trainer, die in de jaren tachtig nog te licht was bevonden. De Haan en Van der Velde, in de volksmond vooral Foppe en Riemer genoemd, vormden een bijzonder succesvol koppel. Onder hun leiding werd in 1993 promotie naar de Eredivisie afgedwongen en plaatste het team zich als eerstedivisionist voor de bekerfinale. Ajax bleek met 6-2 te sterk, maar volgens velen had Heerenveen het bekertoernooi weer op de kaart gezet door een volksverhuizing tot stand te brengen en er een groot feest van te maken.

Heerenveen groeide na de promotie in 1993 uit tot een vaste waarde op het hoogste niveau. De Friezen handhaafden zich in 1994 als nummer dertien en zette daarna meteen koers naar het linkerrijtje. Tussen het seizoen 1994-1995 en 2008-2009 viel Heerenveen welgeteld één keer in het rechterrijtje: tiende in 2000-2001. Het bleek desalniettemin een bijzonder seizoen uit de clubgeschiedenis. In 1999 verrasten de Friezen door achter landskampioen PSV als tweede te eindigen en zich te kwalificeren voor de Champions League. Heerenveen pakte vier punten in het miljoenenbal: een 1-0 zege op Olympiakos Piraeus en een 1-1 gelijkspel bij Valencia.

Succes maakt plaats voor verval

De Haan bleef tot en met 2004 hoofdtrainer van Heerenveen, waar Van der Velde in 2006 afzwaaide als voorzitter. In de eerste jaren bleef de Friese club stabiel meedraaien in de Eredivisie. Onder Gertjan Verbeek werd viermaal op rij Europees voetbal gehaald en overwinterde het team zelfs twee opeenvolgende seizoenen in Europa. In het seizoen 2007-2008 maakte Heerenveen maar liefst 88 goals in de Eredivisie, maar desondanks zag de nieuwe clubleiding aanleiding om Verbeek geen nieuw contract aan te bieden.

Heerenveen dacht na jarenlang succes in de subtop aan meer. Dat was aanleiding om de Noorse succestrainer Trond Sollied aan te trekken als nieuwe hoofdtrainer. Sollied maakte zijn faam waar door Heerenveen de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis te bezorgen, maar de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente (na strafschoppen) bleek een van de laatste hoogtepunten. Na een beroerde competitiestart in het seizoen 2009-2010 werd Sollied ontslagen in Heerenveen, dat wegzakte naar plek elf.

In het daaropvolgende seizoen moest de club zelfs genoegen nemen met plek twaalf. Ron Jans mocht desondanks aanblijven als Heerenveen-trainer en hij leidde de club naar een fraaie vijfde plaats op de ranglijst alsmede de halve finale van de KNVB Beker. Jans maakte in 2012 niettemin plaats voor Marco van Basten, die achtste en vijfde eindigde met de Friezen. Een zevende plaats in 2015 is sindsdien de beste klassering van Heerenveen in de Eredivisie, al plaatste het zich nog wel een aantal seizoenen voor de play-offs om Europees voetbal.

(Pro Shots)

Heerenveen versleet na het tijdperk met Van der Velde, De Haan en Verbeek nogal wat trainers en bestuurders. Het voetbalbolwerk brak in snel tempo af. Waar de club voorheen als voorbeeldclub werd betiteld, daar nam de waardering in de daaropvolgende jaren af. Ook de Heerenveen-supporters voelden steeds minder binding met de club. De gemiddelde toeschouwersaantallen zakten van ruim 25.000 naar circa 18.000 per seizoen. Tevens kreeg men te maken met een groot begrotingsgat.

Handelshuis

Heerenveen is bekend geworden als een handelshuis. Getalenteerde spelers werden naar het Abe Lenstra Stadion gehaald om binnen enkele seizoenen de stap naar andere clubs te maken, vaak voor een stevige vergoeding. Spelers als Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooij, Marcus Allbäck, Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves, Danijel Pranjic, Mark Uth, Bas Dost, Oussama Assaidi, Luciano Narsingh, Alfred Finnbogason, Hakim Ziyech en Michel Vlap zijn voorbeelden van spelers die een prachtige transfer verdienden in Heerenveen.

In januari 2022 voegde Joey Veerman zich in dat rijtje door voor miljoenen te worden doorverkocht aan PSV. Begin 2023 verdiende sc Heerenveen opnieuw een schitterend bedrag (circa twaalf miljoen euro) door Amin Sarr aan Olympique Lyon door te verkopen.


Stadions

Tussen 1928 en 1994 speelde Heerenveen de thuiswedstrijd aan de J.H. Kruisstraat. Op 4 september 1985 werd de interland tussen Nederland en Bulgarije (0-0) gespeeld op Sportpark Noord, maar icoon Abe Lenstra stierf uitgerekend in de aanloop naar deze wedstrijd. Zodoende begon deze interland met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Lenstra. In 1986 werd het stadion vernoemd naar de beste speler uit de geschiedenis van de Friezen.

Abe Lenstra Stadion (Pro Shots)

In 1994 verhuisde Heerenveen naar een gloednieuw stadion, gelegen aan de snelweg. De capaciteit bedroeg aanvankelijk zo’n 14.000 plaatsen, maar door de snelle ontwikkeling van de club werd deze bijna verdubbeld naar ruim 26.000 plaatsen. Het is gebruikelijk dat Heerenveen voorafgaand aan de thuiswedstrijden het Fries volkslied ten gehore brengt.

Laatste update: 29 mei 2023

Populaire sc Heerenveen-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie