Denzel Dumfries

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Denzel Dumfries

Denzel Dumfries is een Nederlandse rechtsback van beroep. De Rotterdammer speelt sinds de zomer van 2021 voor de Italiaanse topclub Internazionale en is daarnaast actief voor het Nederlands elftal.

  • Dumfries speelt momenteel voor Internazionale
  • Hij speelde in 2023 de Champions League-finale
  • Eerder kwam de rechtsback uit voor Sparta, sc Heerenveen en PSV
  • In 2018 debuteerde hij voor het Nederlands elftal
  • Dumfries scoorde op het EK van 2021 en het WK van 2022

Clubcarrière

Denzel Justus Morris Dumfries werd op 18 april 1996 geboren in Rotterdam. Zijn vader Boris komt uit Aruba en zijn moeder Marleen uit Suriname. Op jonge leeftijd was Dumfries zeker geen makkelijke jongen. “Oh… wat was hij druk”, vertelde zijn oudere zus Demelza in 2018 aan het clubkanaal van zijn toenmalig werkgever PSV. Zijn moeder noemde hem ‘heel erg aanwezig’, waarbij hij veelvuldig als plaaggeest te werk ging. “Ik moest elke week op school komen omdat hij wéér de klas was uitgestuurd.”

Dumfries was zeker geen makkelijke jongen, maar ook geen topvoetballer. In tegenstelling tot veel profvoetballers werd hij dan ook pas laat ontdekt. De Rotterdammer speelde voor amateurclubs Smitshoek, Spartaan ’20, wederom Smitshoek en BVV Barendrecht voordat hij in 2014 eindelijk werd opgehaald door Sparta Rotterdam. Lesley Esajas werkte als jeugdtrainer van Barendrecht met Dumfries. “Denzel had weinig talent, maar niemand was zo gedreven als hij”, concludeerde Esajas gedurende het EK 2021 in gesprek met RTL. “Denzel had echt iets bijzonders. Hij had de overtuiging dat hij zijn doel zou bereiken. Hij moest en zou profspeler worden.”

Doorbraak bij Sparta

Dumfries mag met recht een laatbloeier worden genoemd. Toch kreeg hij het voor elkaar om de stap van het profvoetbal te maken. Amper een jaar na zijn vertrek bij Barendrecht debuteerde de rechtsback in de hoofdmacht van Sparta, in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen FC Emmen in de Eerste Divisie. In het seizoen 2014-2015 speelde Dumfries uiteindelijk drie wedstrijden voor de Kasteelheren, maar in het daaropvolgende seizoen brak hij definitief door. Sparta promoveerde als kampioen naar de Eredivisie en de verdediger kreeg een Gouden Stier als grootste talent van de competitie.

In het seizoen 2016-2017 wist Sparta zich te handhaven in de Eredivisie. Dumfries kwam 31 competitieduels in actie en maakte tegen NEC zijn eerste treffer op het hoogste niveau, zijn tweede als professional. Op Het Kasteel ontwikkelde hij zich tot een gewaardeerde rechtsback. Dat viel verschillende clubs op, waaronder sc Heerenveen. In de zomer van 2017 bereikten de Friezen een akkoord met Sparta, dat naar verluidt zo’n 750.000 euro aan hem verdiende. Dumfries tekende zelf voor vier jaar in het Abe Lenstra Stadion.

Matchwinner bij Heerenveen tégen Sparta (Pro Shots)

Droomjaar in Heerenveen

In Heerenveen wist Dumfries de supporters in sneltreinvaart voor zich te winnen. Bij zijn Eredivisie-debuut voor de Friezen leverde de rechtsback meteen twee assists in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen (3-3), een kunstje dat hij in de derde speelronde herhaalde op bezoek bij ADO Den Haag (1-2). Dumfries had na de vierde speelronde zelfs assists nummer vijf al binnen, met ditmaal PSV (2-0) als slachtoffer. Als opkomende back werd hij meteen in de armen gesloten door iedereen in Heerenveen.

In het seizoen 2017-2018 noteerde Dumfries 37 officiële wedstrijden, vier goals en acht assists voor Heerenveen. Met één van zijn doelpunten maakte de rechtsback in januari 2018 zelfs het verschil in de thuiswedstrijd tegen ‘zijn’ Sparta (2-1). Rond de laatste competitiewedstrijd van het seizoen in het Abe Lenstra Stadion kreeg Dumfries uit handen van supportersvereniging FeanFan de trofee voor Speler van het Jaar uitgereikt.

PSV als weg naar de top

Dumfries voelde zich net als bij Sparta zeer op zijn gemak in Heerenveen, maar de rechtsback had geen tijd te verliezen. De Rotterdammer had zijn zinnen gezet op een topcarrière en al na één seizoen in Friesland maakte hij de volgende stap. In de zomer van 2018 maakte landskampioen PSV zo’n 5,5 miljoen euro over aan Heerenveen, dat daarmee een fraaie winst realiseerde. Bij de Eindhovenaren speelde Dumfries in zijn eerste seizoen meteen 42 officiële wedstrijden (vier doelpunten en zeven assists).

Trefzeker voor PSV (Pro Shots)

In zijn tweede seizoen voor PSV werd Dumfries nóg belangrijker voor het elftal. In veertig officiële wedstrijden produceerde de vleugelverdediger maar liefst acht doelpunten en vier assists. Dumfries maakte in maart 2020 het winnende doelpunt in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1) en dat bleek later ook het laatste doelpunt van het hele Eredivisie-seizoen te zijn, aangezien het uitbreken van de coronapandemie een streep zette door de laatste fase van het seizoen.

Dumfries werd in zijn tweede seizoen bij PSV eveneens beloond met de aanvoerdersband. Mark van Bommel benoemde hem in november 2019 tot captain, waarna ook Ernest Faber (interim-trainer) en Roger Schmidt voor de rechtsback kozen. Onder de Duitse trainer bleef Dumfries zeer productief met vier doelpunten en negen assists in 41 officiële wedstrijden. Gedurende het seizoen liet de Rotterdammer zich ontvallen dat hij wel heil zag in een buitenlands avontuur.

Overstap naar Inter

Dumfries werd tijdens en na het EK in 2021 aan verschillende clubs gelinkt, waaronder het Italiaanse Internazionale. Toch duurde het even voordat de transfer een feit werd. Pas half augustus werd de overstap naar de club uit Milaan een feit. Als gevolg van de transferperikelen draaide Dumfries geen normale voorbereiding in Eindhoven en daardoor arriveerde hij met een fysieke achterstand bij Inter. Toch lukte het hem gaandeweg de eerste seizoenshelft om een basisplaats af te dwingen bij de Serie A-kampioen van 2021. Op 4 december maakte de offensief ingestelde voetballer zijn eerste doelpunt voor de club, tegen AS Roma.

In het shirt van Inter (Pro Shots)

In zijn eerste Inter-seizoen leverde Dumfries meteen: vijf goals en zeven assists in 45 officiële wedstrijden. De rechtsback won meteen de Coppa Italia en Italiaanse Supercup. In het seizoen 2022-2023 prolongeerde hij beide prijzen, maar de Champions League-finale tegen Manchester City ging met 1-0 verloren. Dumfries, die tijdens het seizoen enige tijd zijn basisplek moest afstaan, mocht in de finale van het miljoenenbal 76 minuten aantreden.


Interlandcarrière

Als A-junior van Barendrecht debuteerde Dumfries op 28 maart 2014 in de nationale ploeg van Aruba, tegen Guam. Drie dagen later speelden beide landenteams opnieuw tegen elkaar en ditmaal wist de Rotterdammer zelfs een doelpunt mee te pikken. Vanwege zijn overstap naar Sparta besloot hij zich echter niet meer beschikbaar te stellen voor het nationale team van Aruba. In plaats daarvan speelde hij zich in de kijker bij Nederland, waar hij onder meer in Jong Oranje ervaring opdeed.

De razendsnelle ontwikkeling van Dumfries bleef ook bij het grote Oranje niet onopgemerkt. Op 13 oktober 2018 liet bondscoach Ronald Koeman hem debuteren in de met 3-0 gewonnen Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (3-0) en dat leverde lovende kritieken op. Dumfries bleef vanaf dat moment een vaste waarde bij het Nederlands elftal, dat mede dankzij het overtuigende spel van de rechtsback de Final Four van de Nations League bereikte. Tevens kwalificeerde het team van Koeman zich voor het EK 2020.

Trefzeker op het WK in Qatar (Pro Shots)

Door de coronacrisis werd het eindtoernooi pas in de zomer van 2021 gespeeld. Dumfries besliste het eerste groepsduel met Oekraïne (3-2) door in de slotfase de winnende goal binnen te koppen en in de tweede wedstrijd tegen Oostenrijk (2-0) pikte hij opnieuw een doelpunt mee na goed voorbereidend werk van Donyell Malen. Nederland won ook de derde groepswedstrijd ten koste van Noord-Macedonië (3-0), maar ging vervolgens in de achtste finale ten onder door toedoen van Tsjechië (0-2).

Dumfries eiste op het WK van 2022 een hoofdrol op in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. De rechtsback produceerde twee puntgave assists en schoot zelf de 3-1 eindstand op het scorebord. Een ronde later werd Oranje na strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië. In de consternatie na afloop kreeg Dumfries een rode kaart.

Laatste update: 11 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie