Hakan Calhanoglu

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Hakan Calhanoglu

Hakan Calhanoglu is een Turkse middenvelder van Duitse komaf. De international van Turkije maakte in de zomer van 2021 de gevoelige overstap van AC Milan naar Internazionale.

  • Calhanoglu speelt momenteel voor Internazionale
  • De middenvelder won hier de Coppa Italia (tweemaal) en Supercoppa (driemaal)
  • Hij heeft een verleden bij Kalsruher SC, Hamburger SV, Bayer Leverkusen en AC Milan
  • Calhanoglu staat bekend als een vrijetrappenspecialist
  • Hij debuteerde in 2013 als international van Turkije

Clubcarrière

Calhanoglu zag op 8 februari 1994 het levenslicht in het Duitse Mannheim. In zijn geboorteplaats trapte hij voor het eerst tegen de bal aan namens SV Waldhof Mannheim, waar hij in 2009 de aandacht van Karlsruher SC wist te trekken. Hier doorliep de aanvallend ingestelde middenvelder het resterende traject van de jeugdopleiding.

Debuut voor Kalsruher

Op 5 februari 2012 maakte Calhanoglu zijn debuut in het betaald voetbal. Als basisspeler kwam de Duitse Turk in actie tijdens de Tweede Bundesliga-wedstrijd tussen Kalsruher en FC Erzgebirge Aue (2-1). De debutant nam beide assists voor zijn rekening namens KSC. De getalenteerde middenvelder veroverde een vaste basisplaats, maar kon niet verhinderen dat zijn team afdaalde naar het derde niveau van Duitsland. Kalsruher verloor in de play-offs om promotie/degradatie van SSV Jahn Regensburg.

Calhanoglu maakte zijn debuut in de 3. Liga op 21 juli 2012 in de uitwedstrijd tegen 1. FC Heidenheim. Kalsruher SC verspeelde meteen twee punten, maar de middenvelder eiste wel beide doelpunten op. Met zeventien doelpunten en veertien assists in 39 officiële wedstrijden beleefde hij sowieso een uitstekend seizoen. Zijn inbreng leidde tot het kampioenschap.

Eén seizoen bij HSV

Al in de zomer van 2012 werd Calhanoglu vastgelegd door Hamburger SV, dat hem nog één seizoen liet afwerken bij Kalsruher SC. Na het kampioenschap in de 3. Liga sloot de middenvelder zich officieel aan bij de selectie in Hamburg. Hij debuteerde in de DFB-Pokal tegen SV Schott Jena (0-4 zege). Twintig dagen na zijn Bundesliga-debuut tegen Schalke 04 (3-3) maakte Calhanoglu op 31 augustus 2013 zijn eerste HSV-doelpunt in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Eintracht Braunschweig.

Met elf doelpunten en vijf assists in 38 officiële wedstrijden beleefde Calhanoglu een goed debuutseizoen bij Hamburger SV. Zeker in de wetenschap dat zijn team op een teleurstellende zestiende plaats eindigde in de Bundesliga. HSV moest hierdoor deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie, maar overleefde het tweeluik met Greuther Fürth nipt (0-0 thuis, 1-1 uit). Calhanoglu speelde dat jaar samen met onder andere Rafael van der Vaart.

Smaakmaker in Leverkusen

Al na één seizoen in HSV-shirt werd Calhanoglu weggekaapt door Bayer Leverkusen, waar hij een vijfjarig contract ondertekende. Die Werkself betaalde een transfersom van ruim vijftien miljoen euro. De middenvelder maakte zijn debuut op 15 augustus 2014 in de uitwedstrijd tegen SV Alemannia Waldalgesheim (0-6 zege) in de DFB-Pokal. De vrijetrappenspecialist had een belangrijk aandeel in het bereiken van de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi, maar Bayern München blokkeerde de route naar groter succes.

Bayer Leverkusen bereikte in het seizoen 2014-2015 de achtste finale van de Champions Leage. Calhanoglu maakte in de heenwedstrijd het winnende doelpunt tegen Atlético Madrid (1-0), maar in de return faalde hij tijdens de strafschoppenserie. De Bundesliga-club werd mede daardoor uitgeschakeld. Met dertien doelpunten en elf assists beleefde de miljoenenaanwinst desondanks een topseizoen.

Met acht doelpunten en elf assists beleefde Calhanoglu een iets minder overtuigend tweede seizoen namens Bayer Leverkusen. In het daaropvolgende seizoen was hij met zeven doelpunten en zeven assists op de goede weg, maar zijn seizoen kwam voortijdig ten einde door de uitspraak van het CAS. Het sporttribunaal verklaarde hem schuldig aan contractbreuk. Calhanoglu tekende in 2011 bij zowel Kalsruher SC als Trabzonspor, waardoor de Turkse club een zaak besloot aan te spannen. Hij werd voor vier maanden geschorst en moest een boete van 100.000 euro betalen.

Prijsloos met AC Milan

Calhanoglu kwam na zijn maandenlange schorsing niet meer in actie voor Bayer Leverkusen. De Bundesliga-club verkocht de middenvelder in de zomer van 2017 voor zo’n 23 miljoen euro aan het Italiaanse AC Milan. Hij debuteerde op 3 augustus in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Universitatea Craiova (2-0 overwinning). De Rossoneri bereikten de groepsfase van het Europese toernooi, waarin zijn team onder meer een 1-5 zege behaalde op Austria Wien. In Oostenrijk produceerde Calhanoglu één doelpunt en twee assists.

Met acht doelpunten en veertien assists in 45 officiële wedstrijden werd Calhanoglu in het seizoen 2017-2018 meteen een belangrijke speler bij AC Milan. Hij bleef de Italiaanse topclub trouw tot de zomer van 2021, waardoor zijn teller opliep naar 172 officiële wedstrijden (32 doelpunten en 48 assists). Ondanks zijn fraaie rendement wist de middenvelder geen enkele prijs te veroveren. In 2018 bereikte Calhanoglu wel de finale van de Coppa Italia, maar Juventus bleek een maatje te groot (0-4).

Transfer naar aartsrivaal Inter

Calhanoglu zette in het seizoen 2020-2021 zijn beste klassering neer als speler van AC Milan: tweede. Alleen aartsrivaal Internazionale behaalde meer punten dan de Rossoneri. Uitgerekend de grote rivaal werd in de zomer van 2021 de nieuwe club van de Turkse middenvelder, die transfervrij overstapte. Calhanoglu werd nadien bespot door de aanhangers van Milan, maar in januari 2023 nam hij sportieve wraak door in de Supercoppa-finale met 3-0 te winnen van zijn oude club. Na afloop sprak de Turk van ‘karma’.

Scorend als speler van Inter tegen Napoli (Pro Shots)

In 2022 en 2024 won Calhanoglu de Supercoppa eveneens. Tevens kroonde hij zich tweemaal tot bekerwinnaar met Internazionale (2022 en 2023), maar de landstitel ontbreekt vooralsnog op diens erelijst. De middenvelder passeerde inmiddels wel de magische grens van honderd officiële wedstrijden in het tenue van I Nerazzurri.


Interlandcarrière

Calhanoglu werd geboren in Duitsland, maar koos al op jonge leeftijd voor een interlandcarrière namens Turkije. De middenvelder doorliep alle jeugdelftallen van het land waar zijn ouders werden geboren. Op 6 september 2013 maakte hij zijn debuut als A-international van Turkije, dat in de WK-kwalificatiefase een 5-0 overwinning behaalde op Andorra. Calhanoglu mocht na 82 minuten invallen voor de moegestreden Gökhan Töre. Zijn eerste doelpunt als A-international maakte hij op 31 maart 2015 op bezoek bij Luxemburg (1-2 zege).

In juni 2016 debuteerde Calhanoglu op een grote eindronde: het EK. Hij speelde negentig minuten in de groepswedstrijd tegen Kroatië (0-1 nederlaag), waarna hij tegen Spanje (0-3 nederlaag) al in de rust werd afgelost door Nuri Sahin. In de derde en laatste groepswedstrijd bleef de middenvelder zelfs op de reservebank zitten. Turkije revancheerde zich met een 2-0 overwinning op Tsjechië, maar kon een snelle EK-eliminatie niet voorkomen.

Op het EK van 2021 werd Turkije zelfs puntloos naar huis gestuurd in de groepsfase. Het nationale team plaatste zich niet voor de WK’s van 2018 en 2022.

Laatste update: 27 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie