Andorra

Andorra la Vella

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Andorra

Het nationale team van Andorra is een voetbaldwerg. De ministaat is nog nooit actief geweest op een internationale eindronde (EK of WK).

  • Het nationale team van Andorra maakt deel uit van de FAF
  • Het land geldt in Europa als een voetbaldwerg
  • Nog nooit was het team actief op een EK of WK

Opvulling in kwalificatiegroep

De Federació Andorrana de Futbol (FAF) werd in 1994 opgericht. Op 13 november 1996 werd de eerste officiële interland afgewerkt in de hoofdstad Andorra la Vella, waar Estland met duidelijke cijfers zegevierde: 1-6. Andorra heeft sindsdien meermaals een pak slaag gekregen tegen grote voetballanden, maar wist in oktober 2021 ook een nieuw positief record in de boeken te brengen: een 0-3 overwinning op San Marino.

Andorra speelt de thuiswedstrijden sinds 2014 voornamelijk in het Estadi Nacional, dat plaats biedt aan ruim 3.300 voetballiefhebbers. Het stadion werd geopend met een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales (1-2 nederlaag). Sinds de zomer van 2021 speelt ook FC Andorra de thuiswedstrijden in dit onderkomen. Voormalig FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué is eigenaar van deze club, dat een plek heeft verworven in het Spaanse profvoetbal.

Het nationale team van Andorra geldt doorgaans als opvulling in de kwalificatiefase van EK’s en WK’s. Vooralsnog is het team er nimmer in geslaagd om een grote eindronde te bereiken. Andorra werd bij de invoering van de Nations League dan ook ingedeeld in Divisie D, maar zelfs tegen de andere voetbaldwergen is het nog niet gelukt om een sportief succes te behalen.

Clash met Van Nistelrooij

Menig voetballiefhebber zal zich de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Andorra nog kunnen heugen. Niet zozeer vanwege de reguliere overwinning in Eindhoven, maar vanwege het feit dat Ruud van Nistelrooij na een gemiste strafschop werd uitgelachen door tegenstander Antoni Lima. De spits nam in de slotfase wraak door de eindstand op 4-0 te bepalen en diezelfde speler op te zoeken om op een provocatieve manier te juichen.

Laatste update: 21 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie