Wales

Cardiff

Prijzenkast

Geen

Laatste nieuws over Wales

Het nationale elftal van Wales draagt de bijnaam The Dragons. In 2022 mocht het land voor de tweede keer deelnemen aan het WK.

  • Het nationale team van Wales maakt deel uit van de FAW
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Dragons’
  • Al in 1876 werd de eerste interland afgewerkt
  • Op het WK werd eenmaal de kwartfinale bereikt
  • De halve finale is het beste resultaat op een EK

Succesjaren met Bale als aanjager

Wales heeft een rijke voetbalgeschiedenis. In 1876 speelden de Welshman tegen buurland Schotland en werd daarmee het derde land dat een internationale wedstrijd afwerkte. Vanaf het seizoen 1883-1884 mocht Wales ook deelnemen aan het British Home Championship, dat maar liefst honderd jaar bleef voortbestaan. Wales wist dit kampioenschap twaalf keer te winnen, waarvan een handvol gedeelde eindzeges.

EK-geschiedenis

In 1960 introduceerde de UEFA het EK voetbal. Wales nam vanaf 1964 deel aan het kwalificatietoernooi, maar pas in 2016 was de nationale ploeg voor het eerst te bewonderen op het eindtoernooi. Wales schreef meteen geschiedenis door ten koste van België de halve finale te bereiken (3-1 zege), maar in de halve finale bleek de latere winnaar Portugal met 0-2 te sterk. In 2020 was Wales opnieuw actief op het EK, met ditmaal de achtste finale als eindstation (0-4 voor Denemarken).

WK-geschiedenis

Door problemen met de FIFA en de Tweede Wereldoorlog kreeg Wales pas in 1950 de kans om deel te nemen aan het WK, maar die missie strandde in de kwalificatiefase. Acht jaar later werd de eindronde voor het eerst bereikt. Wales speelde in de groepsfase driemaal gelijk en moest daardoor een play-offwedstrijd spelen tegen Hongarije, dat met 2-1 opzij werd gezet. In de kwartfinale werd het de latere wereldkampioen Brazilië niet makkelijk gemaakt, maar een zeventienjarige Pelé besliste het duel uiteindelijk in de 66ste minuut.

Gareth Bale (Pro Shots)

Een tweede WK-deelname zat er decennialang niet in voor Wales. Een speler als Ryan Giggs speelde überhaupt nooit op een eindtoernooi, maar datzelfde lot wist Gareth Bale te vermijden. In 2016 en 2020 mocht zijn generatie deelnemen aan het EK, waar het in 2022 de droom voltooide door eindelijk weer een WK-ticket af te dwingen. Na een tweede plaats in de kwalificatiefase werd in de play-offs afgerekend met Oostenrijk (2-1) en Oekraïne (1-0). Het toernooi zelf bleek daarentegen geen succes: Wales werd met één schamel punt huiswaarts gestuurd.

Laatste update: 30 november 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie