Oranje stuit op VS, Engeland groepswinnaar

Het Nederlands elftal speelt in de achtste finale van het WK tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen boekten dinsdagavond een 0-1 zege op rivaal Iran, waar Engeland de groepswinst opeiste middels een 3-0 zege op buurman Wales.

Engeland wint ruim van Wales

Engeland begon overtuigend aan het WK met een ruime 6-2 zege op Iran, maar stelde vervolgens teleur tegen de Verenigde Staten (0-0). In de eerste helft tegen Wales maakten de manschappen van Gareth Southgate opnieuw weinig indruk. Dat gold overigens ook voor sterspeler Gareth Bale bij Wales, die al in de rust werd gewisseld. Op dat moment stond het nog 0-0.

In de tweede helft stelde Engeland orde op zaken. Marcus Rashford was in de eerste helft nog gestuit door doelman Danny Ward, maar hij had in de vijftigste minuut weinig te vertellen op de heerlijke vrije trap van diezelfde Engelsman. Kort daarna maakten The Three Lions er al 0-2 van: Harry Kane fungeerde als aangever en Phil Foden (foto) prikte bij de tweede paal raak.

De Welshman probeerden zich nog wel terug te knokken, maar doelman Jordan Pickford redde op een van richting veranderd schot van Kieffer Moore. In de 68ste minuut maakte Engeland het karwei definitief af en weer was het Rashford die daarvoor verantwoordelijk was. Engeland mag zich als groepswinnaar opmaken voor een ontmoeting met Senegal, waar het WK voor Wales ten einde is.

VS maakt zich op voor Oranje

In Groep B was vooraf nog alles mogelijk. Het Nederlands elftal had alle vier de landen uit deze groep kunnen treffen in de achtste finale, maar gaandeweg de avond konden Engeland en Wales worden weggestreept als opties. In de strijd om plek twee wist de Verenigde Staten af te rekenen met Iran: 0-1.

Iran en de Verenigde Staten onderhouden een gespannen relatie, maar in dit rechtstreekse gevecht ontspoorde dat geen moment. De Amerikaanse voetballers domineerden. Dat leidde tot mogelijkheden voor Christian Pulisic en Timothy Weah, maar doelman Alireza Beiranvand hield zijn doel schoon in deze fase.

In de 38ste minuut nam de VS alsnog de leiding. Oud-Ajacied Sergiño Dest werd weggestuurd door Weston McKennie en bediende de goed meegelopen Pulisic, die de 0-1 tegen de touwen werkte. Bij de afronding kwam de Amerikaanse speler van Chelsea wel hard in botsing met doelman Beiranvand. Hij speelde na een lange blessurebehandeling de eerste helft nog wel uit, maar ging halverwege alsnog naar de kant.

Bijna besliste de Verenigde Staten het karwei al voor rust. McKennie lanceerde Weah en hij werkte doeltreffend af, maar volgens de VAR was er (nipt) sprake van buitenspel. Iran bleef zodoende in de race voor een clash met Oranje, ware het niet dat de 1-1 uitbleef. Zo schoot Salman Ghoddos naast.

Iran claimde in extremis nog wel een penalty vanwege vasthouden. De VAR vond het moment echter te licht, waardoor de VS en niet Iran zich opmaakt voor een clash met Oranje.