Real en City beiden nog in de race na gelijkspel in knotsgekke eerste kwartfinale

Real Madrid en Manchester City hebben voetbalfans van over de hele wereld getrakteerd op een fantastisch schouwspel. In een doelpuntrijke eerste kwartfinale hielden de twee grootmachten elkaar volledig in balans. Het werd 3-3 in het Santiago Bernabéu.

Wedstrijdverslag Real Madrid – Manchester City

Vooraf was de kwartfinale tussen Real en City al de meest geanticipeerde wedstrijd. Voor het derde jaar op rij treffen de twee topploegen elkaar in de Champions League, telkens met andere uitkomsten. Vorig seizoen overklaste het City van Guardiola de Madrilenen (1-5 over twee wedstrijden), dus de formatie van Ancelotti was gebrand daar verandering in te brengen.

Het ging echter al snel mis voor Real Madrid. Manchester City kreeg een vroege vrije trap. Andrij Lunin, de keeper van Real, stond verkeerd opgesteld, waardoor Bernardo Silva de bal met een slimmigheidje ineens binnenwerkte. Lunin bleef kansloos achter, wat een vroege achterstand betekende.

Snelle voorsprong Madrid

De thuisploeg ging vol in de achtervolging en probeerde via de snelle buitenspelers Vinícius Jr. en Rodrygo voor gevaar te zorgen. De gelijkmaker viel uit de tweede lijn. Eduardo Camavinga dribbelde zichzelf goed vrij en schoot de bal via het been van Rúben Dias binnen. Niet veel later kwam Madrid op voorsprong: Rodrygo schoot de bal door de benen van Manuel Akanji in het doel van City.

Waar de eerste helft van hoog niveau was, was dat na rust niet anders. De Engelsen hadden meer balbezit, maar het lukte de ploeg van Guardiola niet om de defensie van Real te omspelen. Aan de andere kant had Real een paar kleine mogelijkheden, maar echt gevaarlijk werden Los Blancos niet.

Mooi doelpunt Foden tegen Madrid

Na iets meer dan een uur spelen, kwam ManCity op gelijke hoogte. Dat was niet onterecht, maar wel enigszins onverwacht. Phil Foden was al de hele wedstrijd niet in goede doen, maar met zijn treffer schudde hij alle negatieve energie van zich af. De jonge Engelsman kreeg de bal net buiten de zestien in de voeten gespeeld, draaide open en schoot knap binnen.

De gelijkmaker van Foden gaf City vleugels. Kort na de gelijkmaker kon Guardiola weer juichen vanaf de zijlijn. Josko Gvardiol, vanavond de linksback van The Citizens, dribbelde op de Real-verdedigers af. Hij sneed naar binnen en haalde hard uit. Lunin mocht na het schot voor een derde keer vissen.

Alsof het duel niet nóg gekker kon, trok Real Madrid de stand tien minuten voor tijd weer gelijk. Federico Valverde kreeg een voorzet van uitblinker Vinícius Jr. voor zijn voeten in de zestien en moest de bal na een stuit meteen afdrukken. Dat deed hij goed: 3-3.

Spannende slotfase

In het restant van de tweede helft ging het spel — net zoals in de voorgaande 80 minuten op en neer. Echt grote kansen kwamen er niet meer. Beide teams hebben dus nog alles om voor te spelen in de terugwedstrijd in Manchester op 17 april.

Scoreverloop: 2. Bernardo Silva 0-1, 12. Eduardo Camavinga 1-1, 14. Rodrygo 1-2, 66. Phil Foden 2-2, 71. Josko Gvardiol 2-3, 79. Federico Valverde 3-3.

Wie moet er door naar de volgende ronde?