Manuel Akanji

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Manuel Akanji

Manuel Akanji is een Zwitserse centrale verdediger met Nigeriaanse roots. De international van Zwitserland maakte in september 2022 de overstap van Borussia Dortmund naar Manchester City.

  • Akanji speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 won hij de Champions League met de Engelse topclub
  • De verdediger werd landskampioen in Zwitserland en Engeland
  • Akanji won zowel de Zwitserse, Duitse als Engelse beker
  • Hij is A-international voor Zwitserland

Clubcarrière

Manuel Obafemi Akanji werd op 19 juli 1995 geboren in het Zwitserse Neftenbach. Hij is de zoon van een Nigeriaanse vader en een Zwitserse moeder. De rechtspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij FC Wiesendangen, dat hij in 2007 inruilde voor de jeugdopleiding van FC Winterthur.

Doorbraak in Zwitserland

Akanji maakte op 26 april 2014 zijn debuut in de hoofdmacht van FC Winterthur, dat met 0-1 verloor van FC Lugano. Een week later mocht hij eveneens opdraven in de uitwedstrijd tegen FC Locarno. Zijn team wist een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat was niet te danken aan de jonge verdediger, die binnen 29 minuten tweemaal tegen een gele kaart aanliep. Akanji revancheerde zich in het seizoen 2014-2015 door uit te groeien tot een vaste waarde. Tegen FC Chiasso (1-1) maakte hij in oktober 2014 zijn eerste doelpunt als profvoetballer.

Na zijn eerste volledige seizoen voor FC Winterthur werd Akanji weggekocht door FC Basel, dat circa 700.000 euro neertelde. Op 15 augustus 2015 maakte de verdediger zijn officiële debuut tijdens de bekerwedstrijd tegen Meyrin FC (0-4 overwinning). In totaal speelde hij maar twaalf wedstrijden in zijn eerste seizoen voor RotBlau. Akanji scheurde tot overmaat van ramp ook nog eens zijn kruisband, waardoor hij pas in februari 2017 zijn comeback maakte in een officiële wedstrijden.

Akanji veroverde na zijn rentree een vaste basisplaats bij FC Basel. Tot begin 2018 liep zijn teller op naar 58 officiële wedstrijden, waarin hij zeven keer wist te scoren. Tijdens zijn Basel-periode veroverde de verdediger twee landstitels (2016 en 2017) en één beker (2017).

Sterkhouder in Dortmund

Na tweeënhalf jaar FC Basel vertrok Akanji in januari 2018 naar Borussia Dortmund. De Bundesliga-club betaalde zo’n 21,5 miljoen euro voor de rechtspoot, die op 2 februari zijn debuut maakte in de competitiewedstrijd tegen 1. FC Köln (2-3 zege). Zijn eerste doelpunt voor BVB maakte de Zwitser op 26 september van datzelfde jaar tijdens de doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen 1. FC Nürnberg (7-0).

Akanji werd een vaste waarde bij Borussia Dortmund. In totaal speelde hij 158 officiële wedstrijden voor de Duitse club, waarvoor hij vier keer wist te scoren. De centrumverdediger won twee trofeeën in Dortmund-shirt: de DFL-Supercup van 2019 (2-0 tegen Bayern München) en de DFB-Pokal van 2021 (4-1 tegen RB Leipzig). Dat hadden meer prijzen kunnen zijn, maar in 2020 en 2021 ging de Supercup-wedstrijd tegen Bayern verloren.

In het shirt van Manchester City (Pro Shots)

Champions League-winnaar met City

In september 2022 maakte Akanji voor twintig miljoen euro de overstap van Borussia Dortmund naar Manchester City. Een pikant detail: beide clubs stonden in de groepsfase van de Champions League tegenover elkaar. Manager Pep Guardiola liet de miljoenenaanwinst op 6 september 2022 debuteren in de CL-wedstrijd tegen Sevilla (0-4 overwinning). The Citizens doorstond deze fase tamelijk probleemloos en bereikte uiteindelijk zelfs de finale, waarin Internazionale met 1-0 werd verslagen. Akanji, die in de halve finale scoorde tegen Real Madrid, speelde op Turkse bodem de volledige wedstrijd.

Akanji won in zijn eerste seizoen bij Manchester City ook de Premier League-titel en de FA Cup. De Zwitser veroverde in 2023 ook de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams.


Interlandcarrière

Akanji speelde als jeugdinternational van Zwitserland voor zowel de Onder 20 als de Onder 21. Op 9 juni 2017 debuteerde de verdediger van FC Basel voor het nationale team van Zwitserland, dat in de WK-kwalificatiefase een 0-2 overwinning behaalde op de Faeröer Eilanden. Zijn eerste doelpunt als A-international maakte de rechtspoot op 24 september 2022 in de Nations League-wedstrijd tegen Spanje (1-2 overwinning). In diezelfde wedstrijd noteerde hij ook een assist.

In 2018 debuteerde Akanji op een grote eindronde: het WK. In Rusland overleefde Zwitserland de groepsfase, maar Zweden bleek in de achtste finale te sterk (0-1). Drie jaar later reikte de nationale ploeg op het EK tot de kwartfinale. De Zwitsers wisten Spanje goed partij te bieden, maar de opponent wist na strafschoppen alsnog aan het langste eind te trokken. Net als teamgenoten Fabian Schär en Rubén Vargas faalde Akanji vanaf elf meter.

Akanji speelde in Qatar zijn derde opeenvolgende eindronde. Opnieuw bleek de achtste finale van het WK het eindstation voor Zwitserland, dat met 6-1 verloor van Portugal. De verdediger redde nog wel de eer.

Laatste update: 6 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie