Josko Gvardiol

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Josko Gvardiol

Josko Gvardiol is een Kroatische centrale verdediger. De international van Kroatië verruilde RB Leipzig in de zomer van 2023 voor Manchester City.

  • Gvardiol speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 werd hij de duurste verdediger aller tijden
  • Met RB Leipzig won de Kroaat tweemaal de DFB-Pokal
  • Gvardiol werd tweemaal landskampioen met Dinamo Zagreb
  • In 2021 debuteerde hij als A-international van Kroatië

Clubcarrière

Gvardiol werd op 23 januari 2002 op de wereld gezet in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Op zevenjarige leeftijd ging van zijn voetbalcarrière van start bij het bescheiden NK Tresnjevka. Bij deze club werd hij ontdekt door Lokomotiva Zagreb en NK Zagreb, maar op het laatste moment ging zijn familie akkoord met het aanbod van de grootste club van Kroatië: Dinamo Zagreb.

Doorbraak bij Dinamo Zagreb

In de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb speelde Gvardiol aanvankelijk als linksback of centrale middenvelder. Jeugdtrainer Dalibor Podrugac zette hem uiteindelijk centraal achterin en in die rol functioneerde hij uitstekend. Clubs als Ajax, Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester City en Internazionale toonden belangstelling voor de getalenteerde Kroaat, maar hij besloot eerst door te breken in Dinamo-shirt.

Gvardiol mocht in de zomer van 2019 meedraaien tijdens de oefencampagne van Dinamo Zagreb. Op 18 oktober van dat jaar debuteerde de centrumverdediger in de competitiewedstrijd tegen HNK Gorica (2-4 overwinning) in de hoofdmacht van de Kroatische topclub. In het seizoen 2019-2020 mocht Gvardiol twaalf keer opdraven voor de club, waarin hij één keer wist te scoren. Hiermee had hij een aandeel in het veroveren van de landstitel.

In het seizoen 2020-2021 werd Gvardiol een vaste waarde bij Dinamo Zagreb. Er werd in veertig officiële wedstrijden een beroep gedaan op de verdediger, die driemaal het net wist te vinden. Hij won dat seizoen de Kroatische dubbel en bereikte de kwartfinale van de Europa League. In de groepsfase van het Europese toernooi kwam Gvardiol in actie tijdens beide duels met Feyenoord.

(Pro Shots)

Transfer naar RB Leipzig

Dinamo Zagreb en RB Leipzig bereikten al in september 2020 een akkoord over de transfer van Gvardiol. Beide partijen kwamen een transfersom van bijna negentien miljoen euro overeen, maar hij maakte het seizoen nog wel af in Kroatië. Gvardiol maakte de daadwerkelijke overstap zodoende in de zomer van 2021. Op 20 augustus van dat jaar maakte de verdediger zijn debuut voor Die Roten Bullen in de Bundesliga-wedstrijd tegen VfB Stuttgart (4-0 overwinning).

Gvardiol werd meteen een vaste waarde in het shirt van RB Leipzig. In 2022 en 2023 won Bayern München de Duitse titel, maar de Kroaat won met diens team in beide jaren de DFB-Pokal. Ook bereikte zijn team in 2022 de halve finale van de Europa League. Na twee seizoenen stond diens teller al op 87 officiële wedstrijden, waarin hij vijfmaal doel wist te treffen.

Recorddeal met Manchester City

In de zomer van 2023 nam Gvardiol afscheid van RB Leipzig. De Kroatische verdediger gaf zijn jawoord aan Manchester City, dat naar verluidt negentig miljoen euro plus bonussen neertelde voor diens handtekening. Hij werd daarmee de duurste verdediger aller tijden. Op bezoek bij Burnley (0-3 zege) maakte de Kroaat zijn debuut voor The Citizens. Vijf dagen later, op 16 augustus 2023, won Gvardiol ten koste van Sevilla zijn eerste prijs met City: de Europese Supercup. In december veroverde hij ook de wereldbeker voor clubteams.


Interlandcarrière

Op 6 juni 2021 debuteerde Gvardiol in de nationale ploeg van Kroatië, dat een oefenwedstrijd tegen België afwerkte (1-0 nederlaag). Bondscoach Zlato Dalic selecteerde de centrale verdediger meteen voor het EK. Gvardiol mocht alle groepswedstrijden in actie komen en was eveneens actief in de achtste finale tegen Spanje. Kroatië wist in de slotfase een 1-3 achterstand weg te poetsen, maar verloor na verlenging alsnog met 3-5.

Met gezichtsmasker op het WK 2022 (Pro Shots)

Gvardiol was ook actief op het WK van 2022 en de Final Four van de Nations League in 2023. Kroatië behaalde brons tijdens het wereldkampioenschap in Qatar en moest tijdens het mini-toernooi op Nederlandse bodem genoegen nemen met een tweede plaats achter Spanje. Gvardiol maakte zijn tweede interlandtreffer in de troostfinale van het WK tegen Marokko (2-1 zege).

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie