Luka Ivanusec

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Luka Ivanusec

Luka Ivanusec is een Kroatische vleugelaanvaller die ook als middenvelder uit de voeten kan. De international van Kroatië speelt verruilde Dinamo Zagreb in de zomer van 2023 voor Feyenoord.

  • Ivanusec speelt momenteel voor Feyenoord
  • De aanvaller maakte furore in het shirt van Dinamo Zagreb
  • Met de Kroatische topclub werd hij viermaal landskampioen
  • In 2017 debuteerde Ivanusec als A-international van Kroatië

Clubcarrière

Ivanusec werd op 26 november 1998 geboren in het Kroatische Varazdin. Hij doorliep de jeugdelftallen van achtereenvolgens NK Novi Marof, NK Varazdin en Lokomotiva Zagreb. De aanvaller debuteerde namens laatstgenoemde club in het betaald voetbal, op 20 december 2015 in de uitwedstrijd tegen Slaven Belupo (0-0). Ivanusec speelde in totaal 92 wedstrijden voor de hoofdstedelingen, met tien doelpunten en dertien assists als rendement.

Populair bij Dinamo Zagreb

In de zomer van 2019 maakte Ivanusec de overstap van Lokomotiva Zagreb naar Dinamo Zagreb. Voor de Kroatische voetbalgrootmacht maakte de aanvaller zijn debuut op 31 december 2019 tijdens de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Hajduk Split. De nieuwkomer stond meteen in de basis en werd na iets meer dan een uur afgelost door Mario Gavranovic. Ivanusec speelde 29 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen in Dinamo-shirt en scoorde vijfmaal, waaronder één treffer in het Champions League-duel met Shakhtar Donetsk (3-3).

Waar Ivanusec in zijn eerste seizoen nog regelmatig als invaller werd gebruikt, daar werd zijn rol steeds invloedrijker. Tijdens het seizoen 2022-2023 passeerde hij de magische grens van 150 officiële wedstrijden. De buitenspeler bouwde met Dinamo Zagreb een fraaie erelijst op: vier opeenvolgende landstitels (2020-2023) en de Kroatische beker (2021).

(Pro Shots)

Transfer naar Feyenoord

In de zomer van 2023 toonde Feyenoord serieuze belangstelling voor Ivanusec. De Rotterdamse club wist de Kroaat al snel te overtuigen, maar Dinamo Zagreb wilde omwille van de voorronde Champions League-wedstrijden lange tijd geen groen licht geven. Op 25 augustus ging de vlag alsnog uit in Rotterdam-Zuid. Hij maakte op 3 september zijn debuut in de met 1-5 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht en prompt liet de nieuwkomer een assists noteren. Op 16 september produceerde Ivanusec zijn eerste treffer in Nederlandse dienst, thuis tegen sc Heerenveen (6-1 zege).


Interlandcarrière

Ivanusec doorliep verschillende jeugdelftallen en speelde in die hoedanigheid op verschillende toernooien. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Kroatië maakte de aanvaller op 11 januari 2017 in de oefeninterland tegen Chili (1-1, verloren na strafschoppen) in het kader van de China Cup. Drie dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt als A-international tegen China, dat eveneens na strafschoppen te sterk bleek.

(Pro Shots)

Na de China Cup van 2017 verdween Ivanusec lange tijd uit beeld. Bondscoach Zlatko Dalic verraste dan ook menigeen door hem plotseling te selecteren voor het EK in 2021. Op deze eindronde speelde hij drie van de vier wedstrijden, waaronder de na verlenging verloren kwartfinale tegen Spanje. Ivanusec behoorde vervolgens niet tot de Kroatische selectie voor het WK van 2022 (derde), maar pakte in 2023 de zilveren medaille tijdens de Final Four van de Nations League.

Laatste update: 2 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie