Calvin Stengs

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Calvin Stengs

Calvin Stengs is een Nederlandse voetballer, die zowel op het middenveld als in de voorhoede uit de voeten kan. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap naar Feyenoord.

  • Stengs speelt momenteel voor Feyenoord
  • De middenvelder/aanvaller werd overgenomen van OGC Nice
  • In 2023 werd hij landskampioen met Royal Antwerp FC
  • Stengs brak door bij AZ
  • In 2019 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Stengs werd op 18 december 1998 geboren in Nieuw-Vennep. In zijn geboorteplaats begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub SV DIOS. Hij speelde zich in de kijker bij HFC Haarlem, waar de aanvaller werd opgenomen in de jeugdopleiding. In 2009 maakte Stengs de overstap naar de opleiding van AZ.

Doorbraak in Alkmaar

Stengs promoveerde in het seizoen 2016-2017 met Jong AZ naar de Eerste Divisie. In datzelfde seizoen maakte de vleugelaanvaller zijn debuut in de A-selectie: op 5 maart 2017 mocht hij tegen Excelsior (1-1) invallen voor Alireza Jahanbakhsh. Stengs stond er meteen goed op en groeide in no-time uit tot smaakmaker van AZ, maar die ontwikkeling werd op 12 augustus van datzelfde jaar abrupt een halt toegeroepen: op bezoek bij PSV scheurde hij zijn kruisband af.

Na veertien maanden maakte Stengs zijn comeback bij AZ. De aanvaller had even tijd nodig om zijn draai weer te vinden, maar werd uiteindelijk gewoon weer onomstreden basisspeler. Zo fungeerde Stengs als smaakmaker in het team dat in het seizoen 2019-2020 in de top van de Eredivisie meedraaide. AZ ging kop aan kop met Ajax op het moment dat het seizoen werd afgebroken vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Via Nice naar Antwerp

Stengs stond al meteen na zijn eerste AZ-wedstrijden in de schijnwerpers. Er ontstond logischerwijs interesse voor de aanvaller, die ondanks een minder overtuigend 2020-2021 een overstap verdiende naar een buitenlandse competitie: OGC Nice haalde hem voor zo’n vijftien miljoen euro naar de Franse Ligue 1. Ondanks het hoge prijskaartje wist Stengs geen vaste basisplaats af te dwingen. In zijn eerste seizoen bleef zijn teller steken op 26 officiële duels (één goal, één assist).

(Pro Shots)

Ook in zijn tweede seizoen bleef het perspectief van Stengs gering. Aan het einde van de zomerse transferperiode, na de eerste serie competitieduels, besloot hij in te gaan op een aanbieding om op huurbasis over te stappen naar Royal Antwerp FC. De Belgische club sprak onder leiding van trainer Mark van Bommel en directeur voetbalzaken Marc Overmars het vertrouwen in hem uit. Stengs ontbrak in de kampioenswedstrijd van Antwerp, maar scoorde wel in de met 0-2 gewonnen bekerfinale tegen KV Mechelen.

Bliksemtransfer naar Feyenoord

Royal Antwerp FC wilde Stengs in de zomer van 2023 definitief inlijven. De deal leek aanstaande, maar de afwikkeling nam veel tijd in beslag en daardoor bleek Feyenoord in staat om er met zijn handtekening vandoor te gaan. Hij maakte zijn debuut op 4 augustus in de met 0-1 verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. Een maand later, op 3 september, produceerde Stengs op bezoek bij FC Utrecht (1-5 zege) zijn eerste treffer in Rotterdamse dienst.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Stengs doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdteams en werd in november 2019 voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Op 19 november 2019 mocht de toenmalig AZ-aanvaller onder Ronald Koeman debuteren in het EK-kwalificatieduel met Estland (5-0 zege) en prompt nam hij twee assists voor zijn rekening. Stengs bleef daarna in de Oranje-selectie, maar bondscoach Frank de Boer selecteerde hem niet voor het EK 2021 gezien zijn moeizame prestaties van dat seizoen.

In de tweede helft van 2023 maakte Stengs zijn rentree in de Oranje-selectie. De teruggekeerde Koeman gunde hem nog geen speeltijd in oktober, maar op 21 november mocht hij als basisspeler aantreden in de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar. Met een hattrick stond Stengs aan de basis van de 0-6 overwinning.

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie