Timon Wellenreuther

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Timon Wellenreuther

Timon Wellenreuther is een Duitse doelman. In Nederland werd hij vooral bekend bij Willem II, maar sinds de zomer van 2022 is hij actief voor Feyenoord.

  • Wellenreuther speelt momenteel voor Feyenoord
  • De doelman won hier zowel de landstitel als KNVB Beker
  • Eerder kwam hij uit voor Schalke 04, Willem II en Anderlecht

Clubcarrière Timon Wellenreuther

Wellenreuther werd op 3 december 1995 geboren in het Duitse Kalsruhe. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij in de jeugdopleiding van Kalsruher SC heeft gespeeld, maar voor die tijd kwam hij eerst nog uit voor Bulacher SC, Beiertheimer FV, SpVgg Durlach-Aue en Astoria Walldorf. De laatste stap naar het betaald voetbal maakte Wellenreuther ook elders. Zijn eerste tien wedstrijden als prof keepte Wellenreuther bij Schalke 04, waaronder zijn debuut tegen Bayern München (1-1) op 3 februari 2015.

Ook speelde Wellenreuther twee wedstrijden in de Champions League namens Schalke 04. Trainer Roberto Di Matteo liet hem vanwege blessures opdraven in de dubbele confrontatie met Real Madrid in de achtste finale. De formatie uit Gelsenkirchen triomfeerde met 3-4 in het Bernabéu, maar werd alsnog uitgeschakeld door de thuisnederlaag in de heenwedstrijd (0-2). In het seizoen 2015-2016 speelde Wellenreuther op huurbasis voor Real Mallorca (33 duels).

Bekerheld bij Willem II

Wellenreuther maakte in de zomer van 2017 de overstap van Schalke 04 naar Willem II. Op 13 augustus maakte de sluitpost zijn debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen Excelsior (1-2 nederlaag). Tijdens een groot deel van het seizoen 2017-2018 zat hij op de reservebank bij de Tricolores, waaronder in de verloren halve finale van de KNVB Beker tegen Feyenoord. Zijn teller bleef daardoor steken op zestien officiële wedstrijden.

In het seizoen 2018-2019 groeide Wellenreuther alsnog uit tot nummer één van Willem II. De Duitser liet zich vooral gelden op 28 februari 2019 door een heldenrol op te eisen in de halve finale van het bekertoernooi. Hij pareerde meerdere strafschoppen van AZ en sleepte daarmee een finaleplaats uit het vuur. De Tilburgse formatie verloor in De Kuip roemloos van Ajax (0-4). In totaal speelde hij dat seizoen 33 officiële wedstrijden.

Wellenreuther nam na het seizoen 2019-2020 afscheid van Willem II. Mede dankzij diens reddingen eindigde de club op een fraaie vijfde plaats in de Eredivisie, dat voortijdig werd afgebroken door de coronapandemie. Dankzij het KNVB-besluit wist men een Europees ticket te bemachtigen.

Via Anderlecht terug naar Tilburg

In de zomer van 2020 maakte Wellenreuther de overstap naar Anderlecht. In Brussel fungeerde hij aanvankelijk als stand-in voor Hendrik Van Crombrugge, maar desondanks mocht hij op 4 oktober 2020 aantreden in de Belgische topper tegen Club Brugge (3-0 nederlaag). Vanaf 22 november groeide hij uit tot de vaste nummer één van Paars-Wit. Door een zware blessure van zijn concurrent speelde Wellenreuther uiteindelijk 27 officiële wedstrijden, maar de play-offs moest hij opnieuw vanaf de kant toekijken.

Anderlecht verhuurde Wellenreuther in de zomer van 2021 aan zijn oude club Willem II. In Tilburg kreeg hij opnieuw de mogelijkheid om wekelijks te keepen (32 keer). De doelman werd na afloop van het seizoen 2021-2022 gekroond tot Speler van het Jaar, maar kon degradatie uit de Eredivisie niet afwenden. Van een langer verblijf was dan ook geen sprake.

Timon Wellenreuther (Feyenoord)
Keeper van Feyenoord (Pro Shots)

Kampioen met Feyenoord

In de zomer van 2022 maakte Wellenreuther de overstap naar Feyenoord. De doelman fungeerde aanvankelijk als stand-in voor Justin Bijlow, maar op 5 februari 2023 mocht hij dan toch zijn debuut maken. Uitgerekend in de competitietopper tegen PSV (2-2) verscheen hij onder de lat. In de volgende maanden liep zijn teller op naar veertien officiële wedstrijden, waaronder negen keer in de Eredivisie. Wellenreuther had daarmee een waardevol aandeel in het kampioenschap.

Tijdens het seizoen 2023-2024 sukkelde Bijlow opnieuw met blessureleed. Wellenreuther verving zijn collega met verve, waaronder in de bekerfinale tegen NEC (1-0 overwinning). In 26 officiële wedstrijden produceerde de Duitser voortreffelijke statistieken: slechts achttien tegendoelpunten en veertien doelpunten.

Laatste update: 12 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie