Schalke 04

Gelsenkirchen

Prijzenkast

bundesliga logo

7x landskampioen

5x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

3x Tweede Bundesliga

1x UEFA Cup

Het laatste nieuws over Schalke 04

Schalke 04 is een voetbalclub uit de Duitse stad Gelsenkirchen, gelegen in het Ruhrgebied (Noordrijn-Westfalen). De club speelt haar thuiswedstrijden in de Veltins-Arena (ruim 62.000 plaatsen), dat tot 2005 bekend stond als Arena AufSchalke.

  • Schalke 04 werd in 1904 opgericht door mijnwerkers
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Veltins-Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Königsblauen’
  • Schalke 04 won zeven landstitels en één UEFA Cup
  • Borussia Dortmund is de aartsrivaal

Ambitieuze vrienden van FC Twente

Schalke 04 werd op 4 mei 1904 door mijnwerkers opgericht als Westfalia Schalke. De club was aanvankelijk te bewonderen in het rood-geel, maar na een fusie in 1919 (als Turn- und Sportverein Schalke 1877) werd het hedendaagse blauw aangenomen. Daar heeft men ook de meest bekende bijnaam aan te danken: Die Königsblauen. Overigens worden de Schake-spelers ook regelmatig betiteld als Die Knappen.

Een groot deel van de prijzenkast van Schalke 04 werd gevuld vóór het einde van de Twede Wereldoorlog. De voorlaatste van de in totaal zeven landstitels werd in 1942 gewonnen. Eerder kroonde de formatie uit Gelsenkirchen zich in 1934, 1935, 1937, 1939 en 1940 tot de beste van Duitsland. Schalke won daarnaast een DFB-Pokal (1938), zes Ruhr-kampioenschappen, vier West-Duitse kampioenschappen en elf keer werd de Gauliga Westfalen in eigen voordeel beslist.

(Pro Shots)

Na de Tweede Wereldoorlog nam de dominantie van Schalke 04 af. In 1951 en 1958 werde Oberliga West nog wel gewonnen door Die Königsblauen, die in 1958 ook de vooralsnog laatste landstitel uit de clubgeschiedenis behaalden. Schalke bleef in de daaropvolgende jaren wel bovenin meedraaien en behoorde dan ook tot de uitverkorenen om mee te draaien in de Bundesliga, dat in 1963 werd opgericht.

In de jaren tachtig degradeerde het team maar liefst driemaal (1981, 1983 en 1988). In de periode daarvoor en daarna speelde Schalke 04 regelmatig mee in de top van Duitsland, maar sinds de oprichting van de Bundesliga kwam het team niet verder dan een tweede plaats op de ranglijst: zeven keer. In 2021 degradeerde Schalke voor de vierde keer uit deze hoogste divisie van Duitsland, maar in 2022 werd alweer promotie afgedwongen door het kampioenschap in de Tweede Bundesliga binnen te slepen. Ditmaal bleef het Bundesliga-avontuur beperkt tot één jaar.

Borussia Dortmund geldt als de grote rivaal van Schalke 04. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Kohlenpottderby of Revierderby.


Europees voetbal

Schalke 04, dat goed is voor vijf DFB-Pokals, debuteerde in 1958 als Duitse kampioen op het Europese podium. Het avontuur in de Europacup I eindigde door toedoen van Atlético Madrid in de kwartfinales. Elf jaar later werd een tweede poging in de Europacup II pas in de halve finale gestuit door Manchester City. In de jaren zeventig bleef het succes daarna beperkt tot een kwartfinaleplaats, waar het in de jaren tachtig helemaal niet te bewonderen was buiten de eigen landsgrenzen.

In het seizoen 1996-1997 keerde Schalke 04 pas weer terug in Europees verband. Het werd een bijzonder succesvolle comeback. Achtereenvolgens Roda JC Kerkrade, Trabzonspor, Club Brugge, Valencia en Tenerife werden opzij gezet in de UEFA Cup met een finaleplaats als beloning. Onder leiding van Huub Stevens werd thuis met 1-0 gewonnen van Internazionale, dat in Milaan ook met 1-0 wist te winnen. De strafschoppenserie werd een eenvoudige prooi voor Schalke (1-4).

Schalke 04 speelde in de 21ste eeuw afwisselend in de Champions League of de UEFA Cup/Europa League. In het seizoen 2010-2011 werd het beste Europese succes na de UEFA Cup-winst van 1997 behaald. Schalke 04 bereikte de halve finale van de Champions League, na opnieuw Inter te hebben verslagen (7-3 over twee wedstrijden). Manchester United stond een nieuwe Europese finale echter in de weg door het tweeluik met 1-6 te winnen.


Nederlanders

Schalke 04 heeft een duidelijke link met Nederland. Dat is niet alleen binnen de lijnen te merken, maar ook daarbuiten. De trouwe aanhang van Die Königsblauen heeft een vriendschappelijke relatie met de supporters van FC Twente. Zij bezoeken regelmatig elkaars wedstrijden.

Huub Stevens is ongetwijfeld de meest geliefde Nederlander in Gelsenkirchen. Niet alleen leidde hij de Duitse club in 1997 naar de triomf in het UEFA Cup-toernooi, maar ook bleef hij daarna altijd een zwak houden voor Schalke 04. Na zijn eerste dienstverband in Gelsenkirchen (1996-2002) stond Stevens in 2011-2012, 2019 én 2020 opnieuw voor de groep als (interim) trainer. Ook was hij er enige tijd verantwoordelijk als commissaris.

Eddy Achterberg (interim-trainer) en Fred Rutten zijn eveneens Schalke-trainer geweest. Het rijtje Nederlandse voetballers bewijst de connectie eveneens: Ibrahim Afellay, Jeffrey Bruma, Johan de Kock, René Eijkelkamp, Orlando Engelaar, Klaas-Jan Huntelaar, Jimmy Kaparos, Youri Mulder, Niels Oude Kamphuis, Thomas Ouwejan, Wim Suurbier, Sepp van den Berg, Heinz van Haaren en Marco van Hoogdalem speelden allemaal voor Schalke.

Laatste update: 6 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie