Thomas Ouwejan

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Thomas Ouwejan

Thomas Ouwejan is een Nederlandse linksback. In de zomer van 2021 werd hij door AZ overgenomen door Schalke 04, dat hem vervolgens permanent aan de selectie toevoegde.

  • Ouwejan speelt momenteel voor Schalke 04
  • De verdediger won in 2022 de Tweede Bundesliga-titel
  • Hij kwam eerder uit voor AZ en Udinese
  • Ouwejan is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Ouwejan werd op 30 september 1996 geboren in Alkmaar. Hij trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub De Foresters, waar hij in 2007 de sprong naar de jeugdopleiding van AZ maakte. Bij de profclub uit zijn geboortestad doorliep de linkspoot het volledige traject.

Debuut voor AZ

Met Jong AZ deed Ouwejan de nodige ervaring op. Hij speelde met het beloftenteam in verschillende competities, waaronder de Tweede Divisie. Op 10 december 2015 debuteerde de linksback in de Europa League-wedstrijd tegen het Spaanse Athletic Bilbao (2-2). Tegen de Basken stond Ouwejan meteen in de basis om na 75 minuten te worden afgelost door Pantelis Hatzidiakos, die eveneens zijn debuut maakte als profvoetballer.

Op 13 januari 2015 debuteerde Ouwejan in de Eredivisie tijdens de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-1 nederlaag). In het seizoen 2014-2015 werd er een handvol keer een beroep gedaan op de verdediger. Het daaropvolgende seizoen steeg zijn aandeel naar twaalf wedstrijden in alle competities. Meestal zat hij op de bank, waaronder tijdens de bekerfinale tegen Vitesse (0-2 nederlaag). AZ greep in de play-offs ook nog eens naast een Europees ticket.

In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 was Ouwejan doorgaans een vaste waarde bij AZ. Zijn perspectief veranderde door de opkomst van Owen Wijndal, die in het seizoen 2019-2020 doorgaans de voorkeur kreeg. De Alkmaarders speelden dat seizoen mee om de landstitel. Door de uitbraak van de coronapandemie werd de titelstrijd echter niet afgewerkt.

Als huurling naar Udinese

Na 110 wedstrijden in AZ-tenue (drie doelpunten) toog Ouwejan in de zomer van 2020 naar het Italiaanse Udinese. Bij de Serie A-club, waar hij verschillende landgenoten tegen het lijf liep, maakte hij op 27 september zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Hellas Verona. Ouwejan slaagde er niet in om een vaste basisplaats af te dwingen en bleef daardoor steken op vijftien wedstrijden, waarin hij twee assists liet aantekenen.

Transfer naar Schalke 04

Tijdens zijn verblijf in Italië degradeerde Schalke 04 uit de Duitse Bundesliga. De club uit Gelsenkirchen wilde in één keer terugkeren naar het hoogste niveau en besloot verschillende spelers aan te trekken, waaronder Ouwejan. In ruil voor een langer contract met AZ werd de linksback voor één seizoen uitgeleend. Op 23 juli 2021 debuteerde hij in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Hamburger SV (1-3 nederlaag). Ouwejan scoorde exact drie maanden later voor het eerst namens Die Königsblauen, dat met 3-0 won van Dynamo Dresden.

In het shirt van Schalke 04 (Pro Shots)

Met Schalke 04 won Ouwejan de Tweede Bundesliga-titel van 2022. De promovendus besloot de Alkmaarder te belonen met een permanente overstap, waardoor hij op 7 augustus zijn Bundesliga-debuut maakte tegen 1. FC Köln (3-1 nederlaag). Schalke 04 slaagde er in het seizoen 2022-2023 niet in om zich te handhaven en keerde al na één jaar terug op het tweede niveau van Duitsland. Ouwejan werd eind 2023 één duel disciplinair geschorst na een ‘respectloze actie’ jegens zijn trainer Karel Geraerts.


Interlandcarrière

Ouwejan doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. In 2017 debuteerde hij voor Jong Oranje, waarvoor hij twaalf interlands speelde.

Laatste update: 18 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie