Hellas Verona

Verona

Prijzenkast

serie-a-logo

1x landskampioen

3x Serie B

Het laatste nieuws over Hellas Verona

Hellas Verona is een Serie A-club uit de Noord-Italiaanse stad Verona. De club speelt haar thuiswedstrijden in Stadio Marcantonio Bentegodi (circa 39.000 plaatsen).

  • Hellas Verona werd in 1903 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Mercantonio Bentegodi
  • De bijnaam van de club luidt ‘Gialloblú’
  • Hellas Verona werd één keer kampioen van Italië
  • Chievo Verona is de aartsrivaal

Extra bekendheid dankzij Tim Parks

Op 30 september 1903 besloot een groep studenten een nieuwe voetbalclub op te richten: Associazione Calcio Hellas. In de beginjaren speelde het team alleen tegen teams uit dezelfde stad waardoor de rivaliteit met Vicenza ontstond, maar vanaf 1907 trof het ook andere teams binnen de lijnen. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond eveneens een rivaliteit met Chievo Verona.

In 1929 werd de Serie A opgericht. Als amateurteam besloot Hellas te fuseren met Bentegodi en Scaligera, waardoor de naam AC Verona ontstond. Het nieuwe team debuteerde in 1929 in de Italiaanse Serie B. De Serie A bereiken werd het grote doel voor de Gialloblù, maar dat lukte pas na 28 jaar en dat avontuur bleef ook maar beperkt tot één schamel seizoen. In 1959 fuseerde de club met een nieuwe stadgenoot, uitgerekend Hellas genoemd, en dat leidde tot de naamswijziging Hellas Verona AC.

In de vorige eeuw speelde Hellas Verona nog vier termijnen op Serie A-niveau, met als langste reeks de periode 1982-1990. In het seizoen 1984-1985 werd het grootste succes uit de clubgeschiedenis gerealiseerd: het kampioenschap. Ook in de 21ste eeuw switchte de club meermaals van divisie. In 2007 degradeerde het team zelfs naar de Italiaanse Prima Divisione, maar na vier seizoenen op dit niveau keerde het terug naar de Serie B om vervolgens relatief snel door te stoten naar de hoogste divisie.

Sofyan Amrabat als Hellas-speler

Hellas Verona speelt sinds 2019 weer in de Serie A. In 2023 eindigde de club in de degradatiezone, maar de play-offwedstrijd tegen competitiegenoot Spezia werd in eigen voordeel beslist.

Over de club is een boek geschreven door Tim Parks: Een seizoen met Hellas Verona. Menig fijnproever in Nederland heeft het meeslepende bundel in de boekenkast staan.


Europees voetbal

Hellas Verona debuteerde in 1970 als Mitropacup-deelnemer op het Europese strijdtoneel. Met een 1-7 nederlaag tegen Slavia Praag bleek het eerste tweeluik meteen fataal, waar in 1983 de groepsfase van hetzelfde toernooi evenmin succes bracht. Hellas speelde ook in de seizoenen 1983-1984 (UEFA Cup, tweede ronde), 1985-1986 (Europacup I, achtste finale) en 1987-1988 (UEFA Cup, kwartfinale) in Europees verband.


Nederlanders

Slechts twee Nederlanders hebben het shirt van Hellas Verona gedragen. Urby Emanuelson speelde in 2016 voor de Italiaanse club, waar de in Huizen geboren Marokkaans international Sofyan Amrabat in 2019-2020 het shirt droeg.

Laatste update: 7 september 2023

Populaire spelers Hellas Verona

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie