Frosinone

Frosinone

Prijzenkast

1x Serie B

2x Serie C2

Het laatste nieuws over Frosinone

Frosinone is een voetbalclub uit de gelijknamige stad in Italië. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stadio Benito Stirpe, dat een capaciteit heeft van ruim zestienduizend plaatsen.

  • Frosinone werd in 1906 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Benito Stirpe
  • De bijnaam van de club luidt ‘Canarini’
  • Het team behaalde titels in lagere divisies

Tweemaal uit de dood opgestaan

Frosinone werd op 5 maart 1906 opgericht als Unione Sportiva Frusinate. De club verdween als gevolg van de Tweede Wereldoorlog uit het Italiaanse voetbal, maar maakte nadien een doorstart. Een rol van betekenis speelde het team echter niet. Frosinone bivakkeerde in de lagere regionen en ging in 1990 zelfs failliet na het mislopen van promotie naar de Serie C1.

In 1991 werd Frosinone opnieuw opgericht. De Canarini wisten zich vanuit de lagere regionen van het Italiaanse voetbal omhoog te werken. Het Serie B-debuut in 2006 eindigde na vijf seizoenen in de vorm van degradatie, maar vanaf dat moment ontstond er plotseling een succesverhaal. Frosinone keerde binnen één jaar terug op het tweede niveau en wist in het daaropvolgende seizoen (2014-2015) als nummer twee zelfs door te stoten naar de Serie A.

Serie A-debuut

Frosinone debuteerde op 23 augustus 2015 als Serie A-club. Danilo Soddimo zorgde al na zeven minuten voor het eerste doelpunt op het hoogste niveau, maar de thuiswedstrijd tegen Torino ging desalniettemin met 1-2 verloren. Ook Atalanta Bergamo (2-0), AS Roma (0-2) en Bologna (1-0) bleken een maatje te groot. Uitgerekend in de uitwedstrijd tegen Juventus werd een eerste punt behaald: 1-1. Een week later werd ten koste van Empoli voor het eerst gewonnen: 2-0.

Frosinone kreeg vertrouwen door de eerste resultaten in de Serie A, maar dat bleek niet voldoende om lijfsbehoud veilig te stellen. Al na één seizoen keerde de club terug naar de Serie B. Frosinone weigerde bij de pakken neer te zitten en besloot zich strijdbaar op te stellen. De derde plaats van 2017 bleek niet voldoende om te promoveren, maar een jaar later bleek diezelfde klassering wel voldoende om de play-offs om promotie/degradatie in eigen voordeel te beslissen.

Ook het tweede Serie A-avontuur sneuvelde al na één seizoen. Ditmaal had Frosinone vier seizoenen nodig om een comeback af te dwingen, waardoor de club in het seizoen 2023-2024 een derde seizoen op het hoogste niveau van Italië tegemoet gaat. Het kampioenschap van de Serie B in 2023 betekende wel de eerste prijs in de clubgeschiedenis.


Nederlanders

Slechts één Nederlander heeft het shirt van Frosinone gedragen. In de zomer van 2018 maakte Rai Vloet de overstap van NAC Breda naar FC Chiasso, maar de deal met de Zwitsers bleek ‘slechts’ een constructie om hem onder te brengen bij de Italiaanse club. Voor de kersverse promovendus speelde Vloet echter maar 118 minuten in de Serie A (zes wedstrijden). Begin 2019 werd zijn contract alweer ontbonden.

Laatste update: 10 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie