Frosinone

Frosinone

Prijzenkast Frosinone

1x Serie B

2x Serie C2

Het laatste nieuws over Frosinone

Frosinone is een Italiaanse voetbalclub uit Frosinone. Thuiswedstrijden van de Canarini worden afgewerkt in het Stadio Benito Stirpe.

  • Frosinone werd in 1906 opgericht
  • Het Stadio Benito Stirpe is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Canarini’
  • Het team behaalde titels in lagere divisies

Frosinone in nationaal clubverband

Frosinone Calcio werd op 5 maart 1906 opgericht als Unione Sportiva Frusinate. Advocaat Leone Vivoli, de latere burgemeester van de stad, was daarvoor verantwoordelijk. In de beginperiode speelde de club in het rood-blauw, maar later switchte men naar het inmiddels traditionele geel-blauw. Aanvankelijk speelde het team alleen op lokaal niveau, maar in 1923 maakte men de sprong naar het landelijke voetbal door lid te worden van de Italiaanse voetbalbond (FIGC).

In het seizoen 1923-1924 speelde Frosinone in de Quarta Divisione Lazio (vierde niveau). Dit bleek geen succes, waardoor de club meteen weer afdaalde naar het regionale clubniveau. Aan het einde van de jaren twintig wist men de sprong te maken naar de Terza Divisione Lazio (derde niveau). In 1930 leidde dit zelfs tot een derde plaats, maar in de eindronde bleek men niet goed genoeg voor promotie. De Seconda Divisione werd in 1933 alsnog bereikt na een tweede plaats.

Frosinone promoveerde in 1934 dankzij een FIGC-besluit zelfs naar de Prima Divisione. Tussen 1935 en 1945 bleef de club echter inactief, mede vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Men maakte in dat laatstgenoemde jaar een doorstart als Unione Sportiva Frosinone. Onder die naam promoveerde de club in 1947 naar de Serie C, maar het debuutseizoen leverde meteen degradatie op door een tiende plaats op de ranglijst.

Fans van Frosinone
Een sfeeractie van de Frosinone-aanhang (Pro Shots)

Bescheiden rol in het Italiaanse voetbal

De jaren vijftig verliepen uitermate teleurstellend. In het seizoen 1958-1959 besloot Frosinone zelfs uit de Campionato Interregionale te stappen, waarna de FIGC het lidmaatschap beëindigde. Als l’Unione Sportiva Frosinone maakte men vervolgens een nieuwe doorstart. Vanuit de Prima Categoria Lazio wisten de Canarini door te stoten naar de Serie D. Men toonde zich competitief op dit niveau, met het kampioenschap van 1966 als hoogtepunt. Het Serie C-verblijf bleef echter beperkt tot één seizoen (achttiende).

Frosinone toonde eerherstel door in 1971 opnieuw de Serie C-titel binnen te slepen. De eerste drie seizoenen op het derde niveau verliepen prima, met een zevende plaats op de ranglijst. In 1975 kwam het verblijf echter alsnog ten einde. Dit betekende de aftrap van een aantal moeizame decennia met verschillende promoties en degradaties als resultaat. Aan het begin van de jaren negentig spendeerde men na een faillissement zelfs een handvol seizoenen op het vijfde niveau van Italië.

De opmars

In 1991 werd de club heropgericht als Frosinone Calcio. De voetbaltrots van de regio Valle Latina eindigde in 1996 als runner-up in de Serie C2, maar slaagde er niet in om promotie af te dwingen. De volgende seizoenen verliepen teleurstellend, met degradatie naar de Serie D tot gevolg (1999). Vanuit de vijfde divisie wist Frosinone een succesformule te ontwikkelen. Na promoties in 2001, 2004 en 2006 bereikte men voor het eerst in de clubgeschiedenis de Serie B.

Frosinone wist zich vier seizoenen te handhaven in de Serie B. Het verblijf in de tweede divisie eindigde in 2011 door als 22ste te eindigen. De Canarini herpakten zich door in 2014 als runner-up van de Serie C1 een nieuwe promotie af te dwingen en met een zeer sterk elftal voor de dag te komen. Onder leiding van trainer Roberto Stellone wist Frosinone in het seizoen 2014-2015 vice-kampioen te worden in de Serie B. Een 3-1 zege op Crotone maakte de historie promotie naar de Serie A een feit.

Frosinone-spelers vieren doelpunt (2015)
Spelers van Frosinone vieren een treffer tegen AS Roma in 2015 (Pro Shots)

Eerste Serie A-seizoenen

Danilo Soddimo maakte in augustus 2015 het eerste Serie A-doelpunt van Frosinone. Hij zette de club op voorsprong tegen Torino, dat uiteindelijk een 1-2 overwinning uit het vuur sleepte. De competitieduels met Atalanta Bergamo, AS Roma en Bologna gingen vervolgens eveneens verloren, maar op 23 september schreef men opnieuw geschiedenis door bij grootmacht Juventus een gelijk uit het vuur te slepen (1-1). Vijf dagen later volgde de eerste overwinning ten koste van Empoli (2-0).

Met acht overwinningen, zeven gelijke spelen en 23 nederlagen bleek Frosinone niet goed genoeg om de Serie A-status te verlengen. De club eindigde als negentiende en keerde al na één seizoen terug op Serie B-niveau. Binnen twee jaar mocht men een nieuwe poging wagen door in de play-offs af te rekenen met achtereenvolgens AS Cittadella en Palermo. De Giallazzurri degradeerden in 2019 opnieuw door als voorlaatste te eindigen.

Kampioen van de Serie B

Frosinone eindigde tussen 2020 en 2022 achtereenvolgens als achtste, tiende en negende in de Serie B. Het seizoen 2022-2023 verliep daarentegen voortreffelijk door het kampioenschap binnen te slepen. Voor de derde keer in de clubgeschiedenis promoveerde men naar de hoogste afdeling van het Italiaanse voetbal. Het avontuur bleef beperkt tot één seizoen door op één punt van het veilige Empoli te eindigen (achttiende).

Rivaliteit

Latina Calcio 1932 geldt als aartsrivaal van Frosinone. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby del Basso Lazio. De fans en inwoners van beide steden leven op gespannen voet met elkaar. Dit leidde in de jaren tachtig zelfs tot een aantal serieuze geweldsincidenten. Ook clubs als Foggia, Nocerina, Reggina en Sora mogen worden betiteld als rivalen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Frosinone gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Abdou Harroui2023-heden
Rai Vloet2018-2019

Het stadion van Frosinone

Het Stadio Benito Stirpe, ook wel Stadio Casaleno genoemd, is sinds 2017 de thuisbasis van Frosinone. Het stadion werd al gebouwd in de tweede helft van de jaren tachtig, maar pas in de periode 2015-2017 werd de laatste hand gelegd. Dit gebeurde op verzoek van de lokale voetbalclub, dat voor negentig jaar het recht verkreeg om hier de thuiswedstrijden af te werken. Tot die tijd speelde men in het Stadio Matusa.

Het Stadio Benito Stirpe heeft een capaciteit van 16.227 plaatsen. Dit onderkomen is vernoemd naar een oud-president van de club.


Veelgestelde vragen over Frosinone

Wanneer is Frosinone opgericht?

Op 5 maart 1906

Wat is het adres van het Stadio Benito Stirpe?

Stadio Benito Stirpe
Viale Olimpia, 03100 Frosinone FR
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Benito Stirpe?

16.227 plaatsen

Wat is de website van Frosinone?

Klik hier om Frosinone online te bezoeken

Waar kan ik Frosinone vinden op sociale media?

Frosinone is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie