Torino

Turijn

Prijzenkast

serie-a-logo

7x Serie A

3x Serie B

5x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Torino

Torino is een Serie A-club uit de Italiaanse stad Turijn. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Grande Torino, dat plaats biedt aan ruim 28.000 supporters.

  • Torino werd in 1906 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Grande Torino
  • De stadionnaam refereert aan het verongelukte succesteam van 1949
  • De bijnaam van de club luidt ‘Toro’ of ‘Granata’
  • Torino werd zeven keer kampioen van Italië

Oppermachtig in de jaren veertig

Op 3 december 1906 werd de club opgericht als FC Torino. Het betrof een fusie tussen een aantal clubs. In 1936 werd de naam op last van het fascistische regime aangepast in AC Torino, dat in 1970 plaats maakte voor Torino Calcio. In 2005 maakte de club een doorstart onder de huidige naam: Torino FC. Het team heeft een grote achterban in Turijn, ondanks de concurrentie van grootmacht en aartsrivaal Juventus.

De glorietijd van Torino dateert van de jaren veertig. Het toenmalige team won in de periode 1942-1949 maar liefst vijf landstitels (de Scudetto) en was volgens de verhalen een van de beste Serie A-teams aller tijden. Het succesverhaal van Il Grande Torino eindigde in 1949 op bijzonder brute wijze: bijna het voltallige team kwam om het leven bij een vliegtuigramp in de buurt van Turijn. Alleen thuisblijver Sauro Tomá ontsnapte aan de dood.

Torino werd in totaal zeven keer landskampioen. Naast de kampioenschappen uit de jaren veertig werd de Scudetto eveneens gewonnen in 1928 en 1976. De Coppa Italia werd vijfmaal een prooi voor Toro, zoals de bijnaam van de voetbalclub luidt. In 1936, 1943, 1968, 1971 en 1993 kroonde Torino zich tot beste team in het bekertoernooi van Italië.

Het grootste deel van de clubgeschiedenis speelde zich af in de Serie A. Na de Tweede Wereldoorlog degradeerde de club weliswaar zes keer naar de Serie B (1959, 1989, 1996, 2000, 2003 en 2009), maar Torino spendeerde nooit langer dan drie seizoenen op het tweede niveau van Italië.


Europees voetbal

Torino heeft in verschillende Europese clubtoernooien gespeeld: de Europacup I en II, de UEFA Cup/League Cup, de Intertoto Cup en de Mitropacup. Het beste resultaat uit de clubgeschiedenis dateert uit het seizoen 1991-1992. Torino schakelde in de halve finales van de UEFA Cup de Spaanse grootmacht Real Madrid uit (3-2 over twee wedstrijden), maar in de finale bleek Ajax over twee wedstrijden nipt te sterk. Na een 2-2 gelijkspel in Turijn volstond de 0-0 in Amsterdam niet om de trofee te bemachtigen.


Perr Schuurs (Pro Shots)

Nederlanders

Faas Wilkes was een van de eerste Nederlanders die de overstap maakte naar het buitenland. De toenmalig international van het Nederlands elftal, die samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers het gouden binnentrio vormde, opende zijn avontuur in het tenue van Internazionale en maakte in 1952 de overstap naar Torino. Wilkes speelde maar één seizoen voor Toro.

Wim Kieft en Mitchell van de Korput hebben eveneens het tenue van Torino gedragen. Sinds de zomer van 2022 draagt ook Perr Schuurs het tenue van de Turijnse club.

Laatste update: 26 december 2022

Meer nieuws over Torino

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie